Biografie

Ik ben geboren enkele weken voor de wijnoogst van 1957 en groeide op in het Veurnse achterland, waar mijn vader op zondag de betere fles wijn op tafel zette. We woonden vlak bij de grens met de Franse buurgemeenten Hondschote en Ghyvelde, waar vader stokbrood en camembert kocht om bij een goed glas te serveren. Het blijven fantastische herinneringen.

Na een leerrijke jeugd, kwam de zin naar het culinaire terug de kop op steken. Ik volgde vormingscursussen en degustaties en bracht het tot “Maître Sommelier en Vins de France”. Daarmee was de honger naar wijnkennis nog niet gestild: in 1994 behaalde ik de titel “Sommelier Wijnen van de wereld”, in 1998 werd ik “Wereldwijnmeester” en in 2002 behaalde ik het “Advanced Certificate” bij de WSET, The Wine & Spirit Education Trust in Londen.

Tussenin waagde ik me nog aan enkele prestigieuze wijnconcours, zoals de prestigieuze wedstrijden “Prosper Montagné” en “Master of Port” met enkele finaleplaatsen als gevolg.

Vermits wijn niet langer een West-Europees onderonsje is, trok ik naar Zuid Afrika, Chili, Argentinië, Californië, Nieuw Zeeland en Australië op zoek naar nieuwe ervaringen en kennis.

In 2005 werd mijn eerste boek voorgesteld ‘Terug naar de Wijngaard’. Intussen zijn 8 boeken gevolgd, waaronder 2 boeken over Champagne, harmonie wijn en gerecht, Piemonte en een boek over Belgische wijn.

In 2012 werd ik Europees Ambassadeur van de Champagne en recentelijk kreeg ik de Persprijs in de Gemeente Lichtervelde voor “Meest verdienstelijke Lichterveldenaar van 2015”.

En aldus kon ik van mijn passie mijn beroep maken:

  • Tot september 2017 werkte ik als staflid, stagecoördinator en verantwoordelijke wijnen in de Hotel -en Toerismeschool Spermalie te Brugge. In 1994 richtte ik “Panta Rhei” op, mijn eigen wijnacademie te Roeselare.
  • Ik schrijf als freelance culinair journalist voor het tijdschrift Smaak, het Nederlandse Proefschrift, Krant van West Vlaanderen en wekelijks heb ik een wijnpraatje op de Brugse Radio VBRO.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s