De Smaak van Wijn (2007)

coversmaak

Elke gastronoom zal het met mij eens zijn dat de beste  plaats om van wijn te genieten aan tafel is. Wijn en voedsel vormen een perfect  paar, omdat ze gewoon bij elkaar horen. Het voedsel zorgt voor energie, terwijl  wijn een spirituele dimensie geeft aan een maaltijd. Belangrijke gebeurtenissen  die we delen met diegenen die ons na aan het hart liggen, worden gevierd aan  tafel met onze beste flessen. Wijn is een cultuurproduct dat inspireert,  gelukkig maakt en de gedachten vrij maakt. Wijn verbroedert en dat merken we  als we wijn serveren bij lekkere gerechten. Alain Chapel, de wereldberoemde  chef-kok uit Frankrijk heeft twee restaurants met drie Michelinsterren. Van hem  komt volgend citaat: ‘Een menu en het  samenzijn moeten een herinnering nalaten. Als er bij mijn gasten morgen niets  in het geheugen overblijft, dan heb ik mij vergist.’ Onlangs beweerde  iemand: ‘Het mooiste geschenk van de  mens aan zijn naaste is hem voeding, drank en aandacht schenken’. Het is  vanuit voorgaande gedachten dat we als gastronomen meer oog hebben voor de  combinatie wijn en gerecht.

De harmonie van een glas wijn dat perfect een gerecht  begeleidt, zorgt voor een intens gevoel van welbehagen en geluk. Elian da Ros,  een briljante wijnmaker uit het zuidwesten van Frankrijk maakt een wijn met als  naam: “Le Vin est une Fête” en wijn aan tafel is een feest van de smaak.

Toch blijft het voor veel wijnliefhebbers een altijd  terugkerende vraag welke wijn geserveerd wordt bij welk gerecht. Vroeger waren  de regels voor het combineren van wijn en gerecht eenvoudig: je dronk rode wijn  bij vlees en witte wijn bij vis en op het einde van een rijke maaltijd diende  het restje rode wijn voor bij de kaas. Vele generaties gastronomen zijn met  deze denkwijze opgevoed. Vandaag echter blijven deze eenvoudige regels niet  meer overeind. Onze hedendaagse keuken is een reis rond de wereld geworden,  rijk aan ingrediënten, specerijen en kookstijlen en…de keuze aan wijn is immens  groot geworden.

Met dit boek willen we de kook – en wijnliefhebber mee  helpen oriënteren in de wereld van harmonie wijn en gerecht. We vertrekken bij  dit boek vanuit de smaak van wijn. We onderzoeken de verschillende aspecten die  de smaak van wijn bepalen: de soort druif, de herkomst, en de manier waarop de  wijn gemaakt en opgevoed. Dit resulteert in een indeling van verschillende  wijntypes, zowel bij de witte als bij de rode wijnen.

Bij de witte wijnen varieert dit van lichte frisse wijnen vol fruit naar eerder  krachtige wijnen met een beetje houtlagering tot complexe, smaakrijke wijnen.  Bij de rode wijntypes beginnen we met fruitige, drinkwijnen gevolgd door wijnen  met meer kracht en smaak en intense krachtige bewaarwijnen. Het gevolg is een  beetje een omgekeerde wereld: wanneer we weten welke wijntypes er bestaan, wat  hun basissmaken zijn en hun typische kenmerken, zijn we gemakkelijker in staat  om onze gerechten aan te passen aan een wijntype, wat de kans op een  evenwichtige combinatie vergroot. Bij elk wijntype worden telkens drie gerechten  voorgesteld. Al deze recepten zijn gecreëerd en bereidt door de chef-koks van  de Hotel- en Toerismeschool Spermalie uit Brugge.

Verscheen eveneens in een Franse vertaling “Le Goût du vin”. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s