Elke gastronoom zal het met mij eens zijn dat de beste plaats om van wijn te genieten aan tafel is. Wijn en voedsel vormen een perfect paar, omdat ze gewoon bij elkaar horen. Het voedsel zorgt voor energie, terwijl wijn een spirituele dimensie geeft aan een maaltijd. Belangrijke gebeurtenissen die we delen met diegenen die ons na aan het hart liggen, worden gevierd aan tafel met onze beste flessen. Wijn is een cultuurproduct dat inspireert, gelukkig maakt en de gedachten vrij maakt. Wijn verbroedert en dat merken we als we wijn serveren bij lekkere gerechten. Alain Chapel, de wereldberoemde chef-kok uit Frankrijk heeft twee restaurants met drie Michelinsterren. Van hem komt volgend citaat: ‘Een menu en het samenzijn moeten een herinnering nalaten. Als er bij mijn gasten morgen niets in het geheugen overblijft, dan heb ik mij vergist.’ Onlangs beweerde iemand: ‘Het mooiste geschenk van de mens aan zijn naaste is hem voeding, drank en aandacht schenken’. Het is vanuit voorgaande gedachten dat we als gastronomen meer oog hebben voor de combinatie wijn en gerecht.
De harmonie van een glas wijn dat perfect een gerecht begeleidt, zorgt voor een intens gevoel van welbehagen en geluk. Elian da Ros, een briljante wijnmaker uit het zuidwesten van Frankrijk maakt een wijn met als naam: “Le Vin est une Fête” en wijn aan tafel is een feest van de smaak.
Toch blijft het voor veel wijnliefhebbers een altijd terugkerende vraag welke wijn geserveerd wordt bij welk gerecht. Vroeger waren de regels voor het combineren van wijn en gerecht eenvoudig: je dronk rode wijn bij vlees en witte wijn bij vis en op het einde van een rijke maaltijd diende het restje rode wijn voor bij de kaas. Vele generaties gastronomen zijn met deze denkwijze opgevoed. Vandaag echter blijven deze eenvoudige regels niet meer overeind. Onze hedendaagse keuken is een reis rond de wereld geworden, rijk aan ingrediënten, specerijen en kookstijlen en…de keuze aan wijn is immens groot geworden.
Met dit boek willen we de kook – en wijnliefhebber mee helpen oriënteren in de wereld van harmonie wijn en gerecht. We vertrekken bij dit boek vanuit de smaak van wijn. We onderzoeken de verschillende aspecten die de smaak van wijn bepalen: de soort druif, de herkomst, en de manier waarop de wijn gemaakt en opgevoed. Dit resulteert in een indeling van verschillende wijntypes, zowel bij de witte als bij de rode wijnen.
Bij de witte wijnen varieert dit van lichte frisse wijnen vol fruit naar eerder krachtige wijnen met een beetje houtlagering tot complexe, smaakrijke wijnen. Bij de rode wijntypes beginnen we met fruitige, drinkwijnen gevolgd door wijnen met meer kracht en smaak en intense krachtige bewaarwijnen. Het gevolg is een beetje een omgekeerde wereld: wanneer we weten welke wijntypes er bestaan, wat hun basissmaken zijn en hun typische kenmerken, zijn we gemakkelijker in staat om onze gerechten aan te passen aan een wijntype, wat de kans op een evenwichtige combinatie vergroot. Bij elk wijntype worden telkens drie gerechten voorgesteld. Al deze recepten zijn gecreëerd en bereidt door de chef-koks van de Hotel- en Toerismeschool Spermalie uit Brugge.
Verscheen eveneens in een Franse vertaling “Le Goût du vin”.