22/01/2021
Wekelijks neem ik twee of drie wijnen onder de loep. Een gedetailleerde bespreking en tips voor wijn en gerecht. Ontdekkingen en gevestigde waarden, mousserend en stil, uit heel de wijde wijnwereld. Proeven met verschillende glazen, temperatuur, gekarafeerd of niet etc.… Elke week twee of drie wijnen. Kort en bondig en accuraat. Deze week staan twee rode Bordeaux op de proeftafel.
Wat voorafging
Deze week organiseerde Davidsfonds Cultuurreizen een Zoom tasting met vijf rode Bordeauxwijnen. 62 deelnemers volgden de sessie die mijn collega Ronny Debaere en ikzelf mochten begeleiden. Twee wijnen uit de gezegende oogstjaren ’16 en ’18 bleven hangen en deze wijnen wil ik graag met jullie delen.
2016 en 2018 Twee grote oogstjaren in Bordeaux, maar ook twee ‘millésimes du vigneron’
2016: wat een natte winter en voorjaar. Het regende in zes maanden even veel als het volume van één jaar. Schimmelvorming, meeldauw en andere plagen lagen voortdurend op de loer. Ook hier en zorgde een hagelbui voor schade. Velen zagen de bui al hangen en vreesden voor een verloren oogstjaar. De regen zorgde voor een bodem die verzadigd was met veel water en dat was een bonus tijdens de warme zomermaanden. Tijdens de extreme warme en droge zomer kon de wijngaard putten uit voldoende waterreserves. Vanaf 12 september viel tijdens enkele dagen een verfrissende regen, maar ook daarna bleef het verder nazomeren. De oogst viel vrij laat, tussen 20 september en half oktober, en leverde supergeconcentreerd fruit. Het resultaat is een groot oogstjaar met wijnen die alles mee hebben met veel bewaarpotentieel.
2018: op het eerste zicht lijken beide oogstjaren op elkaar. Ook in 2018 viel een gigantische hoeveelheid regen die bleef duren tot in juni. Bij de wijndomeinen was het opnieuw alle hens aan denk tegen mogelijke ziektes. Goede wijnboeren, vandaar het ‘millésime van de vigneron’ leefden omzeggens in de wijngaard. Langs de linkeroever van Bx, hadden de wijngaarden ook nog te lijden van hagelbuien. Half juli stopte de regen en begon een zeer droge en warme zomer. Een zomer die duurde tot in oktober met vanaf half augustus schitterend zomerweer met koele nachten. Globaal bevatten de wijnen van 2018 dezelfde mooie concentratie als 2016, maar algemeen met iets minder zuren. 2018 is vooral een groot cabernet jaar. Het resultaat is een oogstjaar met wijnen die net iets sneller evolueren in vergelijking met 2016.
Château Labégorce 2018
Ligt het aan de begenadigde wijnmaker Marjolaine Deconinck of aan de aankoop van de schitterend gelegen wijngaarden van het vroegere Château Labégorce-Zédé van Luc Thienpont? Het is in elk geval heel opvallend: sinds 2009 maakt Château Labégorce een serieuze kwaliteitssprong voorwaarts en is het kasteel geëvolueerd naar een van de fijnste Margaux wijnen. Luc verkocht in 2009 zijn kasteel en landerijen aan buurvrouw Nathalie Perrodo van Château Labégorce en Marjolaine trad bij haar in dienst in 2009. Het kasteel is in geen enkele klassering opgenomen en blijft daardoor ergens in de luwte. Dat maakt dat de wijn, naar Bordeaux normen, betaalbaar blijft. Gelukkig denk ik dan. Marjolaine houdt van een hoge densiteit in de wijngaarden, tot 10.000 planten op een hectare en laat alle druiven manueel oogsten, waarbij al een eerste selectie in de wijngaard gebeurt. Daarna passeren de druiven over een table de tri en vergist de most in betonnen cuves. De basis is 50% cabernet sauvignon, 44% merlot, 3% cabernet franc en 3% petit verdot. De wijn rijpt 12 tot 14 maanden in barriques waarvan 40% nieuw hout. Marjolaine Deconinck wordt als wijnmaker hoog gewaardeerd, ze kent Margaux als geen ander en in de Franse wijnpers wordt ze ‘La Reine Margaux’ genoemd.
In het glas
De geuren zijn open en aantrekkelijk. We merken een goed samenspel tussen fruitgeuren en houtlagering waarin we cederhout herkennen met een hint van chocolade, koffie en toast. Daarnaast veel donker fruit en na opschudden ook wat viooltjes en bloesem. Er is een opvallende zachtheid in de aroma’s, alles vloeit in elkaar. Al het fraais van de geuren wordt bevestigd in de geconcentreerde smaak. Toch is deze wijn opvallend toegankelijk. We proeven een heel sappige, bijna zalvende stijl, edele en ronde tannines en een opwekkend levendig zuurtje. Vooral het evenwicht tussen alle smaken valt hier op. In de afdronk proeven we een fijne pepertoets. Conclusie: een levendige en elegante wijn die gemakkelijk nog 10 jaar mee kan, maar nu al veel genot levert. Met zijn zalvende smaak en fijne zuren kan hij goed gecombineerd worden met pittige gerechten waarin tomaten zijn verwerkt.. Probeer hem met gegrilde Bresse kip met ratatouille en zuiderse kruiden, Ossobuco en Navarin d’agneau.
De wijnen van de Davidsfonds sessie werden aangeleverd door Topwijnen uit Vleteren.
De prijs is +/- 34,00 euro. Je vindt hem ook bij andere cavisten. www.topwijnen.be
Château Chasse Spleen 2016
Chateau Chasse Spleen is een bekende naam in Vlaamse middens. Ook in onze familie was Chasse-Spleen een vaste tafelgenoot. Hij werd zelfs geschonken op ons huwelijksfeest. Toch namen we in de jaren negentig enige afstand van onze ‘huis’ wijn, wegens variabele kwaliteit. Sinds 15 jaar staat het kasteel er weer en is het opnieuw een van de vaandeldragers van de appellatie Moulis. Vandaag staat Celine Villars aan het hoofd van Chasse-Spleen. Het domein omvat 90 ha wijngaarden, waarvan verschillende wijnen worden geproduceerd. Onze vrijdagwijn is gemaakt van 50 % cabernet sauvignon, 42% merlot, 6% petit verdot en 2% cabernet franc. Ook hier strenge selectie van de druiven, trieertafel, zorgvuldige vergisting in roestvrijstalen tanks en rijping in barriques gedurende 18 maanden. De volledige oogst van de verschillende druiven gebeurde in de eerste veertien dagen van oktober. Een opvallende late oogst dus. Dat laat zich duidelijk gevoelen in het glas.
De geuren zijn complex en gevarieerd. We ruiken floraal, pruimen, zwart fruit, toast, mokka en chocolade. De geuren evolueren voortdurend. Wat later komen compost en bosgeuren opzetten en aansluitend een lichte gerookte toets. Proeven en ruiken in een groot glas of karaferen is de boodschap. Je wordt ervoor beloond met een schilderspalet aan geuren.
De smaak is vrij gestructureerd, volmondig en sappig met presente, edele tannines. Het is een wijn met – nu al – een goede balans tussen frisse smaken, sappigheid en structuur. Hij heeft een lange afdronk die blijft nagalmen in de mond. Wat een mooie wijn en naar mijn vroegere smaak, een goed gemaakte, klassieke Chasse-Spleen stijl
Met deze wijn gaan we voor het steviger werk. Serveer hem met Tournedos Rossini, gerechten met truffel en edele gerechten uit de zuidwestelijke keuken, zoals lamsbout in de oven met gegratineerde aardappelen
Bewaren tussen 12 en 15 jaar
De wijnen van de Davidsfonds sessie werden aangeleverd door Topwijnen uit Vleteren.
De prijs is +/- 35,00 euro. Je vindt hem ook bij andere cavisten. www.topwijnen.be