5 jaar Bistromie

Elk jaar schrijf ik een kleine bijdrage, een soort column in de nieuwe Bistronomie gids.
Dit jaar bestaat deze interessante gids 5 jaar en dat werd uitgebreid gevierd in Brouwerij De Koninck in Antwerpen.

 

De ontmoeting

‘Hoe heb je dit gevonden’, vroeg ze, terwijl ze met belangstelling de drukte in de open keuken gadesloeg. De kleine bistro was ingericht met veel hout en natuursteen. Ze streek met haar hand over de houten tafel en voelde dat hij niet glad of gepolijst was. Aan de muur hingen moderne schilderijen die wonderwel pasten in de eerder  ruwe inrichting. Hier is over nagedacht, dacht ze, ofwel hebben ze samengewerkt met een goede ontwerper. In de open keuken waren vier mensen aan het werk. Ze keken ernstig en waren geconcentreerd bezig. Ze zag een van hen een groot groen ei opendoen. De rook verborg zijn gezicht. Straks moest ze Brent vragen wat in dat ei bereid wordt.
Een jonge vrouw had hen verwelkomd. Iedereen is hier zo opgewekt, bedacht ze bij zichzelf. Ze  hoorde af en toe de gulle lach van de jonge vrouw die zich bijna dansend door het restaurant bewoog. Zouden sommige gasten voor haar komen? , Zij zelf was hier voor de eerste maal, meer zelfs, het was haar eerste afspraak met Brent. Ze kenden elkaar enkele weken. Ze hadden elkaar ontmoet tijdens een wijndegustatie bij een gezamenlijke kennis. Toevallig zaten ze naast elkaar en op het einde van de avond vroeg hij of hij haar eens mocht bellen. Intussen hadden ze elkaar elke dag gehoord en veel sms’jes gestuurd. En vandaag was het zover.
‘Het is een adresje uit mijn Bistronomiegids’ antwoordde Bernt. Ik koop jaarlijks deze gids met, volgens mij, unieke restaurants. Het is nu 5 jaar dat ik de Bistronomie gids regelmatig gebruik en elk jaar ontdek ik nieuwe adressen. Ik hou van de soms eerder losse inrichting en de ongedwongen bediening. ‘Net als ik’, mompelt ze. Daarnaast werkt een bistronomiechef met kraakverse en hoogstaande basisproducten.  Bistronomie is een levendige keuken en er wordt meer geëxperimenteerd. Soms ben ik verbaasd hoever chefs gaan in het samenbrengen van smaken en aroma’s, hoe avontuurlijk hun keuken wel is. Weet je, heel wat bistronomiechefs hebben het talent en de genen van een sterrenchef, maar kiezen heel bewust voor deze laagdrempelige gastronomie. Bernt is op dreef en ze geniet met volle teugen van zijn enthousiasme. Ze kijkt hem aan en voelt haar buik kriebelen;
Een van de chefs brengt de borden aan tafel. In het midden van een hagelwit bord ligt een perfect gebakken duifje met een fris groene  garnituur van erwtjes. De geur streelt hun neus en voorzichtig snijden ze het gerecht aan. Even is het stil aan tafel, In een flits denkt hij aan het vervolg van de avond. Snel wuift hij de gedachtenuit zijn hoof en concentreert zich op het heerlijk gerechtje. Hij merkt niet eens dat hun benen zich verstrengelen.

Wordt vervolgd

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s