Château Nuzun
Dit “boutique” wijndomein is eigendom van Nazan en Necdet Uzun.
Het echtpaar zijn beiden ingenieur en werkten lange tijd in Silicon Valley in de VS. Daar maakten ze kennis met de Californische wijnen. De appreciatie was groot en stilaan groeide het idee om zelf wijn te produceren in hun thuisland. Zij ontdekten dat het klimaat in Thracië omzeggens gelijk was aan Californië en dus perfect voor de verwezenlijking van hun droom. Het domein ligt in het dorpje Çeşmeli langs de Zee van Marmara. De eerste wijngaarden werden aangelegd in 2004. Vandaag worden 7 hectare wijnaarden bewerkt. Op mijn vraag waarom ze uit de VS teruggekeerd zijn, vertelt gastvrouw Nazan, dat ze vooral terug wilden naar de natuur.
Vanaf de eerste dag werd gestreefd naar biologische wijnbouw en sinds 2010 is het domein biologisch gecertificeerd. Er wordt zo weinig mogelijk ingegrepen in het vinificatie proces. “We willen de natuur zijn werk laten gaan, zonder enige interventie”. De bodem wordt jaarlijks geanalyseerd en er wordt enkel gewerkt met natuurlijke compost. De wijngaarden worden ook niet geïrrigeerd. De vergisting van de wijnen gebeurt in roestvrijstalen tanks, met een combinatie van cultuurgist en endogene gisten. Momenteel zijn de wijnmakers bezig met het ontwikkelen van een eigen gistcultuur. Na de gisting rijpen de wijnen in deels nieuwe, deels gebruikte barriques van Franse eik. De productie is ongeveer 20.000 flessen. Er is geen export.
Opmerking: we proeven vooral oudere jaargangen. Dat komt omdat de eigenaars er voor kiezen om hun wijnen zeer lang te lageren. “Wij opteren voor een Spaanse stijl op vlak van veroudering” zegt Nazan. De range Château Nuzun is de ‘signature’ wijn.
Tasting
Rosé 2013
Zeer kruidige en pittige rosé wijn op basis van een assemblage van merlot, syrah, zinfandel en de autochtone öküzgözü. Deze wijn was oxidatief en volgens mij te oud geserveerd.
Noot: in 2014/2015 en 2016 werd geen rosé geproduceerd door zeer kleine oogsten. 2017 is een middelgrote oogst.
Cabernet Sauvignon / syrah 2008 (druiven aangeplant in 2005) – 12m Franse eik. Deze wijn is bepaald door zijn leeftijd. Zeer kruidig en specerijenrijk. De smaak is volgens ons iets te oud.
We proefden vatstalen van Chateau Nuzun 2013, 2015 en de 3 weken gebottelde 2012.
Alle stalen zijn opvallend sappig – juicy – met pittige zuren. De wijnen zijn ook meestal rijk aan specerijen. Over het algemeen zoeken de wijnmaker naar geconcentreerde wijnen met veel aroma’s. Volgens mij zijn de wijnen van Châtaeu Nuzun beïnvloedt door een rijpere en rijkere Californische wijnstijl.
Arcadia Vineyards
Dit domein werd in 2005 opgericht door ondernemer Özcan Arca, samen met zijn dochter Zeynep. Zij studeerde in Parijs en was lange tijd actief in de film- en muzieksector. Vooraleer ze, samen met haar vader in de wijnindustrie stapte deed Zeynep stages in Frankrijk, Nieuw Zeeland, Spanje en de VS.
Bij de aanplant van de eerste wijngaarden werd beroep gedaan op Professor Alain Carbonneau, een expert op vlak van viticultuur van de universiteit van Montpellier
Over heel Turkije werden wijngaarden bezocht en bodemonderzoek verricht. Met als conclusie dat de bodem en klimaat van Thracië het meest beantwoordde aan hun wensen. De regio was in de oertijd een zee. Dat zorgt vandaag voor een ondergrond met veel sporen van maritieme oorsprong. Zilte klei, kalk, zandsteen en graniet zijn het meest voorkomend. Van bij de aanvang werd via bodemonderzoek beslist welke druif op welke bodem aangeplant zou worden. Er wordt nergens geïrrigeerd.
Het wijndomein van 35ha ligt in een dorpje bij de stad Lüleburgaz in de provincie Kırklareli en heeft tevens een mooi 4* hotel, met schitterende zichten op de omliggende wijngaarden en de bergen. De ultramoderne wijnkelder ligt deels onder het hotel waarbij gebruik gemaakt wordt van de zwaartekracht. Alle wijnen die we proefden hebben opvallend veel en fijne zuren. De druiven: sauvignon blanc, sauvignon gris, pinot gris, narince, sangiovese, cabernet sauvignon, cabernet franc en merlot.
Tasting
We mochten als eerste kennismaken met de nieuwe mousserende wijn van het huis. Deze methode traditionelle werd voor de eerste keer geproduceerd van de inheemse narice druif. Er werden slechts 500 flessen gemaakt. Na de tweede gisting bleef deze wijn 5 maanden ‘sur latte’. Hij is 11g gedoseerd. Heel fruitige stijl met subtiel bittertje op het einde. Korte afdronk maar zeker een verdienstelijke wijn die zeer toegankelijk is.
Odrisya Narince
Narince is een druif die afkomstig uit Midden-Anatolië. We ruiken een ‘sauvignon’ neus met appel en citrus en een hint van vlierbloesem. Sappige, verfrissende smaak met licht bittertje in de afdronk.
Pinot Gris 2015
Zachte neus met een hint van amandel. Smaak is vol en mondvullend met amandelbittertje in afdronk. Mooie, complexe wijn
Arcadia Gris 2015
De basis voor deze wijn is 45% pinot gris en 55% sauvignon gris. Rijpe neus met geel fruit, veel ananas. Goede fraîcheur in de smaak met sappige afdronk. Mooie wijn.
Merlot 2013
6 maanden houtlagering in barriques, waarvan 10% nieuw. Intens fruitig met donker fruit in aanzet. Daarna veel chocolade en peper. Sappige smaak met mooi zuurtje. Zachte tannines. Toegankelijke, lekkere wijn
Blend Cabernet sauvignon (55%), cabernet franc (5%) en merlot (40%) 2012
12 maanden houtgelagerd = 6 maanden op nieuw hout / 6+ maanden in gebruikte vaten
Sappige, vrij evenwichtige wijn met lichte evolutie, maar alles is mooi geïntegreerd. Goede wijn.
Blend Cabernet Sauvignon (85%) – merlot (15%) 2013
21 maanden houtgelagerd
Neus met veel zwart fruit en chocolade. Wat later een hint van eucalyptus.
Goede structuur maar in afdronk beetje karamel = beetje storend.
Cabernet Franc 2013
Knappe wijn. Veel sap, versmolten tannines en goede fraîcheur. Hout is mooi versmolten. Een wijn om te volgen, ook in toekomstige jaargangen.
Chamljia Winery
Het wijndomein van Mustafa Çamlıca ligt op de uitlopers van het Strandja massief. Dit oude gebergte met een bodem van 350 miljoen jaar oud bevat veel kwarts. De wijngaarden liggen langs de Via Militaris, een Romeinse historische route die liep van Constantinopel naar Rome.
Omwille van het mesoklimaat is dit een zeer interessant wijngebied.
“Wij produceren “Cool Climate Wines”, vertelt onze gastheer. De 85ha wijngaarden liggen verspreid over tientallen kleine percelen op een hoogte tussen 100 en 430m. Het Srandja gebergte heeft een complexe bodemstructuur. De basis is kalkleem met tal van mineralen, fossielen en verschillende aardlagen waarin kwarts en graniet voor komen. De aanplant van de druiven gebeurde op basis van strenge bodemanalyses.
De regio heeft ook verschillende mesoklimaten. Het risico op voorjaarsvorst en hagel is bijzonder groot, zelfs tot in de maand mei. In sommige jaren is er een verlies van een derde van de oogst.
De wijngaarden worden zorgvuldig en zo natuurlijk bewerkt. Mustafa kiest voor een hoge densiteit in de wijngaarden. Sommige percelen hebben tot 10.000 ranken per hectare. Dat zorgt voor een grotere concurrentie en diepere wortelgroei. De doelstelling van de wijnmaker is de productie van wijn die van nature fijne en hoge zuren bevatten.
“Wij willen vooral elegante en levendige wijnen maken, eender van welke druif”. De eerste wijngaarden werden aangelegd in 2006 met een eerste productie in 2008.
Leuk detail: de naam van het domein is een speelse verwijzing, een soort fonetische vorm van hun naam en de kunstzinnige en speciale etiketten zijn ontworpen door İrem, de dochter van Mustafa.
Tasting
Narince 2016
Druiven uit een wijngaard op 400m hoogte, 40km van de Zwarte Zee.
Zuivere kwartsgrond met graniet en gneis. Deze wijngaard levert kleine rendementen, met maximum 30hl/ha.
De neus is opvallend zachtaardig met exotisch fruit en een hint van zoet fruit. De smaak is sappig met verfrissend citrus-zuurtje. Zeer soepele en toegankelijke wijn.
Albarino (2/3) en narince(1/3) 2016
Deze albarino druiven werden geïmporteerd uit Portugal. Het resultaat van deze assemblage met de inheemse narince is bijzonder goed geslaagd. Fijne en aangename geuren van rijp fruit, appel en een hint van venkel. Rijke en volle smaak met zuivere, verfrissende afdronk. Heel mooie wijn.
Kara Sevda Papaskarası 2016
Deze druif is de vader van de Hongaarde Kadarka.
Mustafa maakte deze wijn “à la Bourguignonne”. 100% volledige trossen
= maceration carbonique. Deze druif is de laatst geoogste druif op het domein.
Aanzet in de neus: fruitsnoepjes en opvallende viooltjes geur met kruiden en hint van specerijen. De smaak is sappig met elegante tannines en lange afdronk. Hij eindigt met een fijn levendig zuur. Een knappe, heel lekker wijn, een ware ontdekking!
Mavroud 2016
Dit is een vatstaal. Soepele wijn met karamel in de neus en wat peper. Kreeg 1 jaar houtlagering. Niet zo overtuigend.
Kalecik Karası 2016
Oorsprong druif: regio van Ankara
De wijn kreeg 12m vatlagering. Perceel met pure kalkleem.
In de neus veel rood fruit. Zeer sappige aanzet met mondvol fruit en fijn zuur op het einde. Lange afdronk. Slechts 4000fl. Knappe wijn en tevens Hanne’s favoriete inheemse druif.
Blend cabernet sauvignon (58%), cabernet franc (24%), merlot (18%) 2015
Druiven uit perceel met veel versteend hout. Vatstaal.
Rijping: 22m barrique – 100% nieuw hout waarvan 90% Franse eik, rest Amerikaans en Hongaars hout.
Eerste geur is “echt” cabernet sauvignon met cassis, peper en subtiele munt.
Wat later komt het hout opzetten, met lichte dominantie.
Wijn met potentieel. Toch vraag over zin van 100% nieuw hout
Umurbey Saraplari
Dit kleine, zeer gerenommeerd wijndomein met 12ha wijngaarden is een echte Boutique winery. In Turkije wordt een ‘boutique’ wijnhuis omschreven als een Château-style winery. Er worden jaarlijks 100.000 flessen geproduceerd, uitsluitend van eigen druiven. Het is ook een van de oudste wijndomeinen in de regio. Het wijnhuis werd opgericht in 1993 door Umur Arner en ligt vlak bij het stadje Tekirdag, op een boogscheut van de Zee van Marmara. Umur Arner is een zeer goede wijnmaker met veel aanzien, die uiterst zorgvuldig vinifieert. Hij houdt van sauvignon blanc en maakt daar zijn specialiteit van. Daarbij is hij een man die niet bezig is met de vorm, maar wel met de inhoud. Geen toeters en bellen, maar een sobere aankleding van de flessen. “De wijn in de fles is belangrijk, niet het etiket”, zegt Umur. De eerste wijnen werden geproduceerd in 1998. Er is geen export en alle wijnen worden in Turkije verbruikt, hoofdzakelijk in de betere restaurants in Istanboel. Het wijndomein heeft tevens een eigen restaurant met een lekkere keuken.
Alle wijnen zijn gemaakt met Franse druivenvariëteiten: sauvignon blanc, chardonnay, sémillon, cabernet sauvignon, merlot en syrah.
Er worden 8 verschillende wijnen geproduceerd. De witte wijnen zijn allen monocépages. Er wordt ook weinig of niet ingegrepen in het vinificatieproces. De rode wijnen krijgen houtlagering, met gemiddeld 1/3de nieuwe vaten. De syrah ligt aan de basis van Umurbey Blush, een roséwijn.
Tasting
Sauvignon blanc 2016
Kleine rendementen 40/42hl/ha.
Sauvignon blanc is belangrijk en zorgt voor een vijfde van de hele productie.
mooie, aantrekkelijke neus met veel citrus en natte bodem. Zeer zuiver.
Lekkere, sappige smaak, met frisse aroma’s en lange afdronk. Knap gemaakte wijn.
Cabernet sauvignon / merlot blend 2012
Juiste verhouding niet medegedeeld. Accent op cabernet sauvignon
12 maanden barrique – 6m nieuw hout + 6m gebruikt hout
Aantrekkelijke aroma’s met veel rood fruit. Sappig fruit dat zich verder zet in de mond. Fijn zuur en edele tannines. Mooie wijn.
Zelfde wijn 2013
Zelfde stijl met veel fruit in aanzet, maar hier in de evolutie iets meer kruiden en een hint van specerijen. Sappige smaak met pittige tannines. Middellange afdronk. Goede wijn.
Barbare Vineyards
Barbare is het geesteskind van ondernemer Can Topsakal, de eigenaar van voetbalclub Galatasaray. Het wijndomein startte in 2000 en omvat 10ha wijngaarden. Jaarlijks worden 120.000fl wijn geproduceerd op basis van Franse druivenrassen: cabernet sauvignon, merlot, syrah, grenache en mourvedre. Er wordt topkwaliteit beoogt.
Daarom laat de eigenaar zich adviseren door de Franse consulent-oenoloog Xavier Vignon, een specialist in Rhône stijl wijnen. Hij begeleidt talrijke domeinen en châteaux in de zuidelijke regio’s van Frankrijk. Het domein heeft ook een hotel met 33 kamers, je kan er gaan eten en proeven en er kunnen feesten e.d. georganiseerd worden.
De eerste wijngaarden van Barbare werden aangelegd in 2002 maar het was wachten tot 2007 voor de eerste wijnen werd geproduceerd. De eerste verkoop startte in 2011. Zowel in de wijngaard als in de wijnkelder wordt organisch gewerkt. Het domein kreeg een erkenning van Ecocert als biologisch wijnbedrijf. De wijngaarden liggen rond de moderne wijnkelder waar alle druiven verwerkt worden met minimale interventies. Alle wijnen vergisten in RVS en daarna geblend. Door de dichte ligging is de afstand tussen wijngaard en wijnkelder uiterst kort en is er geen risico op oxidatie van de druiven. In de wijngaard worden bewust kleine rendementen geoogst, o.a. door een intense groene oogst. Barbare Vineyards produceert enkel rode wijnen en uitsluitend assemblage wijnen. De intense aanwezigheid van syrah, mourvedre en grenache heeft veel te maken met de goede relatie met Château Mont-Redon uit Châteauneuf-du-Pape.
Tasting
Cabernet sauvignon / merlot blend rosé 2015
Heel droge stijl, licht grijze rosé wijn = ‘vin gris’
Wordt geproduceerd via pressurage directe.
Deze wijn overtuigt ons niet.
Barbare Cabernet sauvignon / merlot 2011
Basis: druivenstokken uit Bordeaux
Rood fruit, een tikje kruiden in de achtergrond. De smaak is opvallend soepel met bijna onmerkbare tannines. Mist structuur en karakter
Conclusie: eenvoudige toegankelijke wijn.
Ambiance 2012 GSM blend
Basis = 48% grenache
Mooie en interessante aroma’s. Veel chocolade en donker, warm fruit en pruimedanten. In de smaak komen drop en kruiden naar voren.
Bijna typische Rhône stijl. Goed sappig met zachtaardige tannines.
Goede wijn.
Prestige 2010
Blend van cabernet sauvignon, merlot, grenache en syrah.
Verbleef 18m in barriques
Mooie aantrekkelijke geuren met weinig evolutie voor een wijn van 2010.
We ruiken veel cassis, peperachtige tonen en een hint van eucalyptus.
De smaak is sappig met versmolten tannines en correct, evenwichtig zuur.
Middellange afdronk. Goede wijn.
Prestige IX / XI / XII
= blend van drie jaargangen
Basis: grenache, syrah, mourvedre, cabernet sauvignon en merlot
Vergisting in RVS en daarna 36m in barriques. Productie slechts 3600fl
Zeer intense geuren van donker fruit, chocolade en kruiden. We ruiken tevens een hint van garrique in deze wijn. De smaak is bijzonder krachtig met zeer veel sap en opvallend levendige zuren. De 15% alcohol levert een stevige structuur en een lange afdronk. Belangrijk: kelderfris schenken.
Château Kalpak
Dit belangrijke wijndomein heeft vermoedelijk het grootste aanzien van alle wijnhuizen in Turkije. Het schitterende bouwwerk ligt boven op een heuvel, waar de wijngaarden, op de flanken een soort hoefijzer vormen. Wat een uitzicht.
Eigenaar Bülent Kalpaklioglu was in een vorig leven investeerder en bankier in de VS en Parijs. Als groot wijnliefhebber bezocht hij verschillende wijngebieden, o.a. Napa Valley dat bij hem een grote indruk maakte.
Eens terug in Turkije vond hij geen wijn die dezelfde kwaliteit kon bieden en besloot dan maar om zelf wijn te maken. Na onderzoek in verschillende streken, besloot Bülent om zich te vestigen in Thracië, vooral omdat bodem en klimaat in deze streek de hoogste kwaliteit biedt.
Als ervaren zakenman stelde hij zich één belangrijk doel: een Château wijn maken, stijl ‘Vin de Garage’, zoals in Bordeaux. Aanvankelijk was het niet de bedoeling om een commerciële wijnbouw op te zetten. Hij wilde enkel wijn voor zichzelf.
Het domein is vandaag 12ha groot en bestaat uit een grote mozaïek van kleine percelen. Veel percelen liggen op uitlopers van grote heuvels, waar een goede drainage is. De wijngaarden hebben een gemiddelde densiteit van 5000 planten/ha en er worden kleine rendementen geoogst. Rondom de meeste percelen ligt een bos, die een natuurlijke bescherming biedt tegen al te hevige wind. Toch is er voortdurend een frisse bries uit de Zee van Marmara. Dat zorgt voor goede en gezonde wijnranken.
Elk perceel wordt apart geoogst en verwerkt. Gemiddeld duurt de oogst tot 130 dagen. Op alle vlakken van de viticultuur is ernstig nagedacht. Zo zijn de snoeiwijzen van elke druif anders en worden de trossen geteld en gewogen bij de eerste kleurvorming (véraison) om daarna een vendange verte toe te passen. Ook wordt de fotosynthese berekend en wordt een streng loofwand beheer toegepast.
Het duurde 12 jaar vooraleer Bülent zijn domein klaar kreeg om wijn te produceren, maar het duurde 20 jaar vooraleer hij werkelijk zijn eerste wijn maakte. De eerste wijn kwam in 2013 op de markt. Intussen reisde hij heel de wijnwereld rond en bezocht 150 topdomeinen. Uit al deze bezoeken maakte hij een synthese die leidde tot de creatie van een unieke, kwaliteitsvolle wijn.
Zijn relaties met Bordeaux wijnhuizen en plantenkwekers maakte dat hij het mooiste en beste plantgoed kon kopen, waarbij hij refereert naar de kwaliteit van Château Cheval Blanc.
Château Kalpak wordt gemaakt van een blend van cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc en petit verdot. “Ik vertrek vanuit volgende gedachte, vertelt Bülent, “80% gebeurt in de wijngaard, 20% gaat verder in de wijnkelder”. De druiven worden manueel geoogst en passeren via een trieertafel, waar 14 vrouwen de druiven controleren en selecteren.
In de wijnkelder gebeurt het transport van de druiven via zwaartekracht, in geen geval wordt gepompt. Tijdens de gisting en maceratie van 2 à 3 weken worden zowel manuele als pneumatische pigeage toegepast. Voor de gisting krijgt de most een koude maceratie van 3 tot 6 dagen. De gisting gaat door in houten fusten, waarbij elk perceel zijn eigen fust heeft.
Alle wijnen rijpen 36 maanden in barriques en vaten. Ook in de keuze van zijn vaten is Bülent zeer professioneel. Alle hout is 48m gedroogd en elk vat is geselecteerd op basis van de dikte van de poriën. Hij heeft zowel 225, 300 als 500 liter vaten. Elke week wordt ouillage toegepast, om de 6 tot 9 maanden soutirage en de gebruikte vaten worden gepoetst met ozonwater.
Volgens Bülent, die in zijn wijnen terug gaat naar oogstjaar 2010, heeft hij nog nooit een slechte oogst gehad. Enkel in 2013 was er een beetje hagel, maar er waren nauwelijks gekwetste druiven. Deze werden dan ook niet gebruikt.
“Ik heb maar een streefdoel”, zegt Bülent, “alles draait rond evenwicht, rond balans”.
Tasting.
Bülent liet ons blind drie jaargangen Château Kalpak proeven.
Library Wine Clos Arapli 2010
Blend van cabernet sauvignon en merlot
intense wijn met aangename pepertoets in de aanzet, gevolgd door rijp fruit met daarin een hint van menthol, fraîcheur.
Deze toon vinden we terug in de smaak met een frisse sappigheid. Zeer lange en juicy afdronk met verweven tannines. Zeer evenwichtige wijn en bijzonder mooie wijn.
Château Kalpak 2010
Blend van de vier druiven cs, cf, m, pv
Deze wijn is anders dan de library wine. Pittiger en kloekere tannines. Hele zuiver met ellenlange afdronk. Nog veel potentieel. Zal mooi evolueren.
Heel mooie wijn.
Château Kalpak 2012
Is duidelijk dezelfde stijl als 2010, maar tikkeltje voller. Veel donker fruit, cassis. Goed verweven houttonen die het fruit dragen. Ferme smaak en structuur. Stevige tannines en frisse afdronk. Nu al evenwichtig, maar veel potentieel.
Château Kalpak 2013
Net als de vorige wijnen valt vooral de intensiteit op, zowel in de aroma’s als in de mond. Steeds ook de fijne aciditeit en volle mondstructuur. In deze 2013, met zijn lange afdronk ruiken we ook wat eucalyptus. Dit is een bijzonder elegante wijn.
Gali Vineyards
Dit wijngoed van Hakan Kavur en zijn echtgenote ligt op de landengte tussen de Zee van Marmara en de Egeïsche Zee. Het domein ligt langs een militaire basis waar je doorheen moet om bij het wijnhuis te geraken. Door het wijngoed loopt de historische oude route van Istanboel naar Gallipoli. De unieke ligging tussen twee zeeën zorgt voor een speciaal microklimaat met een stevige zeebries en veel zon.
’s Morgens is er veel mist die voor verfrissing en water zorgt. Er wordt niet geïrrigeerd. Daarnaast is er ook een groot temperatuurverschil tussen dag en nacht. Het domein is 48ha groot waarvan 24ha wijngaarden en een groot aantal amandel- en walnotenbomen.
De familie Kavur werkt biodynamisch, zonder enige interventies in de wijngaard. Hun basisfilosofie is: zo natuurlijk mogelijk. “We maken wijnen die onze levensvisie weergeven”, zegt Hakan. Het echtpaar zijn beiden ingenieur en streven ernaar om natuurwijnen te maken. De wijngaarden liggen verspreid over drie heuvels met een bodem waarin veel kalkleem aanwezig is. De densiteit is eerder laag met 3000 planten/ha.
De druiven: 78% van de aanplant is merlot, 14% cabernet franc en 8% cabernet sauvignon. Recentelijk werd viognier aangeplant als een soort testcase.
Tasting
Evreshe 2012
Blend van merlot, cabernet franc en cabernet sauvigon met 12m barrique
Deze wijn is niet gefilterd. Evreshe is de naam van de vallei waar het domein gevestigd is.
Intens fruitige geuren met voorop aardbei en rode bessen. Wat later een licht benadrukte alcoholwarmte in de neus. De smaak is verfrissend met pittig, levendig zuur en kloeke tannines. Ook hier een lichte walm van alcohol.
Afwachten hoe deze wijn zal evolueren.
Gali 2011
Premium Wine – Blend van 85% merlot en 15% cabernet franc
Druiven uit lieu-dit. Opvoeding 36m in een jaar oude barriques
Aangename fruitige geuren, met opnieuw veel aardbei en rode bessen. Na opschudden kruidiger en licht vanille tonen van het hout. De smaak is andermaal zeer pittig met levendig zuur en stevige tannines. Correcte wijn met bewaarpotentieel.
Gali 2011 Pure Merlot
100% merlot – zeer lage rendementen 25hl/ha
2011 was zeer droog, zonder enige druppel regen. De eerste regen viel rond 10 september en de oogst was op 07/09, net voor de regen.
Rijke neus van warm fruit en kruiden. De smaak valt wat tegen. Hoge zuren en eerder harde, droge tannines. Niet zo evenwichtig.
Gali 2012 Eternity
Late Harvest van 100% merlot – geoogst eind oktober
Wijn met 48gr RS
Zeer geconcentreerd rood fruit, zoet impressie van pruimencompote. De smaak is rond en zacht met beschaafd zoet. Goed zuur in contrast met subtiele tannines. Heel mooie wijn. Niet enkel als dessert wijn te gebruiken. Bijvoorbeeld met hazenpastei en rode chutney.
Gali Gallipoli Centenary Wine 1915 – 2015
Blend van 85% merlot en 15% cabernet franc uit specifieke wijngaard.
Deze wijn werd gecreëerd als herinneringswijn van de Slag om Gallipoli of Cannakkale. Op het label een klaproos als symbool van WO I.
Geen proefnotities
Suvla
Suvla Estate ligt in het dorpje Eceabat, helemaal in de punt van het schiereiland van Gallipoli. De naam van het domein verwijst naar een baai met dezelfde naam in de Egeïsche Zee. Het grote wijndomein heeft een schitterend proeflokaal waar veel wijnen kunnen geproefd en aangekocht worden. Tevens is het een goed draaiend restaurant. We kregen een uitgebreide degustatie van 14 wijnen – ze produceren 27 verschillende wijnen – in aanwezigheid van de jonge Bulgaarse oenoloog Dimit Dimovri . De man studeerde in Montpellier, samen met de Belgische wijnbouwer Martin Bacquaert.
Het domein heeft 50ha eigen wijngaarden, maar dit is niet voldoende voor de eigen productie. Er wordt ongeveer evenveel aangekocht. De productie is 600.000 flessen. De aanplant gebeurde tussen 2003 en 2009.
Suvla is eigendom van de vroegere directeur van Microsoft. Ze produceren niet alleen wijn, maar telen ook olijven, graan, bloem, sesam, tomaten etc…
Alles wat geproduceerd wordt van eigen druiven en groenten is sinds 2011 volledig biologisch. Ze zijn sinds 2016 bio gecertificeerd voor 2 wijnen: een wijn op basis van 100% grenache en een wijn van chardonnay.
Er worden veel druiven aangekocht bij kleine telers die werken volgens de principes van het domein, maar niet elke teler werkt al biologisch.
Tasting
Kabatepe Beyaz White 2016
Blend van viognier, chardonnay en sauvignon blanc (noot: de blend is jaarlijks anders samengesteld).
Lichte fruitige aroma’s met herkenbare meloengeuren. De smaak is sappig, eerder licht met korte afdronk. In de nasmaak komt een harsig toetsje naar voren, dat niet iedereen kan appreciëren.
Suvla chardonnay 2016
100% biologische druiven van eigen wijngaarden – 100% roestvrijstaal
Eerder genuanceerde aroma’s die niet echt naar voren komen ‘braaf’. We merken beetje ananas. De smaak is licht met een goede fraîcheur.
Niet groot, maar wel correct.
Suvla sauvignon blanc 2016
Moeilijke wijn met minder aantrekkelijke aroma’s waarin groene paprika en tomatenloof naar voren komen. Iets teveel pyrazines.
De smaak is vlak en onevenwichtig. Matige wijn.
Kınalı Yapıncak 2015
Regionale druif uit Thracië. Deze wijn kreeg na de gisting in RVS een korte passage in houten vaten.
We ruiken steenvruchten in de aanzet, maar na opschudden komt een stevige opstoot van hout opzetten. De smaak is eerder vettig, niet al te aromatisch met licht bittertje in afdronk. Correcte wijn, interessant product.
Suvla Reserve Roussanne / Marsanne 2015
Druiven uit eigen wijngaarden. vergist in eiken vaten en 10m gerijpt in fusten van 2000l.
Prettige, florale aroma’s met rijp geel fruit. Aantrekkelijke neus. De smaak bevestigt en geeft goede evenwichtige structuur weer met goed volume.
Knappe wijn.
Suvla Grand Reserve Roussanne / Marsanne 2015
Eveneens van druiven uit eigen wijngaarden.
Vergist in nieuwe barriques en minstens 6m gerijpt in dezelfde vaten.
De neus is hout gedomineerd. Het is zoeken naar het onderliggend fruit.
Ook in de smaak komt het hout (te) sterk naar voren.
Vraag is of dit wel goed komt…
Blush Karasakız 2016
Deze autochtone druif wordt 50% geperst en 50% via saignée methode Verwerkt tot rosé. Heeft 4gr RS
Lekkere sappige rosé, die veel rood fruit weergeeft. De smaak is evenwichtig met goede balans tussen sap, fruit en zuren. Prettige zomerwijn.
Suvla Karasakız 2016
Vinificatie: 50% maceration carbonique en 50% klassiek
Veel rood fruit in de neus, met vooral rode bessen. De smaak is lekker, sappig, fijn zuur en zeer zachte tannines. Op het einde een klein niet storend bittertje.
Koel schenken en lekker bij een casse-croûte.
Suvla Reserve Karasakız 2014
Vergist in RVS en 13 gerijpt in gebruikte barriques.
Licht gekleurde wijn die aan pinot noir doet denken.
Mooie en aantrekkelijke geuren van rode vruchten waarin framboos.
Wat later lichte specerijentoets en peper. De smaak is lekker fris en sappig, fruitig en zeer evenwichtig met versmolten tannines. Lekkere drinkwijn. Ontdekking.
Suvla Karasakız / Petit Verdot 2014
Recioto stijl: eerst wordt wijn gemaakt van karasakız. Deze wijn krijgt een passage over de uitgeperste petit verdot druiven. Dat zorgt voor een eerder rustieke stijl met stevige structuur.
De aroma’s zijn herkenbaar: veel kersen op siroop, chocolade en vrij spicy met peperkoekkruiden. De smaak is krachtig en vol met stevige tanninestructuur. Mooie, krachtige bewaarwijn. Voor de najaar keuken.
Grenache Noir 2016
Biologische geteelde druiven uit eigen wijngaarden.
Vinificatie: 100% maceration carbonique.
Op onze vraag waar de opvallende vanille / houtgeur vandaan komt: toevoeging van chips. Dat zorgt ook voor kruidige tonen. De smaak is zeer sappig, toegankelijk. Vreemd: in de mond weinig houtsmaak.
Onze conclusie: ietwat vreemde wijn die wat gekunsteld overkomt.
Suvla SIR 2012
SIR: letterlijk betekenis geheim
Blend van syrah en karasakız. 50% barrique / 50% RVS
Ook hier wordt recioto principe toegepast. Karasakız over syrah persing.
Heel aantrekkelijke neus van peper, specerijen, donker fruit, hint van zwarte chocolade. De smaak is zeer evenwichtig en aangenaam met subtiele nasmaak van gemalen zwarte peper. Mooie wijn.
Suvla Kirte 2014
Kirte is de historische naam van het dorpje Alçitepe (cfr Gallipoli oorlog) waar de druiven voor deze wijn vandaan komen.
Druiven uit eigen familiewijngaarden.
Blend van cabernet sauvignon, malbec, karasekiz
De blend is variabel naargelang het oogstjaar.
De aroma’s zijn intens met veel kersen, en tikje fruitalcohol. Onderliggend ook beetje kruidig. De smaak is sappig met goed zuur; maar naar het einde zijn de tannines eerder droog, zelfs met groen gevoel in afdronk. Aroma’s nochtans beloftevol…
Suvla Sur 2012
Bordelese blend van cabernet franc, cabernet sauvignon, petit verdot en merlot. Rijping: 100% nieuwe barriques
Zeer aantrekkelijke aroma’s: koffietonen, nootjes, zwarte vruchten en lichte aanwezigheid van vanille en hout. Wat later ruiken we ook wat zwarte peper.
De complexe neus wordt bevestigd in de mond met een sappige, evenwichtige smaak. De tannines zijn korrelig maar aangenaam. Vrij lange afdronk. Goed geslaagd Bordeaux stijl.