Resistente druif erkend in Franse streekwijn

Deze week las ik een opvallend artikel in de wekelijkse nieuwsbrief van Vitisphere, een informatief kanaal dat zich vooral bezighoudt met vinicultuur en vinificatie. www.vitisphere.com

In het artikel wordt vermeld dat Mickaël Raynal, een wijnbouwer uit de Zuidwestelijke regio Comté Tolosan IGP een wijn maakt met resistente druivenrassen. Comté Tolosan is een streek wijn uit de wijde regio rond de stad Toulouse, op de uitlopers van de Pyreneeën. Mickaël Raynal bewerkt 14ha wijngaarden die in reconversie zijn naar biologische wijnbouw. Hij wordt in het artikel een voorloper genoemd, gezien hij sinds 2010 al testen uitvoert met resistente druiven. Hij begon aanvankelijk met de teelt van een tafeldruif, muscat bleu. Daarna volgden proeven met verschillende Duitse, Zwitserse en Franse resistente druiven zoals souvenier gris, voltis, floréal en vidocq. Niet alle experimenten slaagden en sommige druiven, zoals Johanniter bleken te gevoelig voor meeldauw. Joanniter raakt ook niet voldoende rijp in het plaatselijk klimaat.

Grian de Revel 2018

Dit is de wijn die op de markt komt als IGP Comté Tolosan. Hij is gemaakt van 100% souvignier gris, een druif die een hoge tolerantie heeft tegenover meeldauw en Oidium. Opmerkelijk is het feit dat deze wijn op basis van een hybride druif aanvaard werd binnen een appellatie. Dat mocht omdat souvignier gris sinds een decreet in 2017 officieel toegelaten werd als druif binnen de IGP Comté Tolosan.
Er zijn in Frankrijk verschillende experimenten met resistente druiven, maar deze wijnen komen op de markt als ‘Vin de France’.  De Confederatie van de ‘Vins IGP de France’ liet deze wijn toe en zal de druif met de oogst van 2019 verder toelaten.

Wat is het voordeel?

Het belangrijkste argument voor Mickaël Raynalis is de verminderde noodzaak om in te grijpen in de wijngaard. Hij is overtuigd omdat hij kan vergelijken tussen de kleine productie resistente druiven (1ha) en zijn resterende wijngaarden met klassieke druivenrassen. Volgens Raynal heeft hij in 2018 veertien keer moeten ingrijpen in de percelen met klassieke druiven, tegenover slechts 2 à 3 ingrepen bij de percelen met resistente druiven. Bij deze laatste percelen gebeurde dit enkel met koper en sulfiet.
Hij werkt sinds 2010, nadat hij het domein overnam van zijn ouders met hybride druivenrassen. Mickaël is overtuigd dat resistente druivenrassen een duurzaam antwoord zijn voor de toekomst in de wijnbouw. Naast de droge souvignier gris 2018 (3500 flessen) wil Mickaël Raynal in de nabije toekomst een zoete wijn maken van solaris.  Volgens Raynal speelt hij met deze wijnen in op een groeiende vraag naar gezonde en zuivere wijnen. Meer en meer wijnhandelaars, hotel en restaurants hebben interesse, zegt hij.
Mickalël Raynal is overtuigd om verder te experimenten met de resistente druivenrassen. De omgevingsfactoren stimuleren hem hierin. Zijn wijngaarden zijn immers omgeven door de klimatologische invloeden van de Atlantische oceaan en de Middellandse zee. De vochtige invloeden werken ziekten als meeldauw en odium in de hand.

Intussen is de vraag naar erkenning van de resistente druiven groeiende. Binnen de Confederatie van streek wijnen,  Confédération des vins IGP wordt onderzocht om nieuwe druiven op te nemen in de ‘cahier des charges’ of lastenboek.
Vragende partijen zijn IGP Alpes Maritimes, Cévennes, Coteaux du Pont du Gard, Gard, Pays d’Oc en de Var. Er is tevens een dossier hangende over de IGP Atlantique. Wellicht volgen andere regio’s en de vraag dringt zich stilaan op, wanneer de officiële appellaties (AOP) gaan volgen?
Wie de Belgische wijnwereld van nabij volgt weet dat de discussie rond klassieke en nieuwe druivenrassen ook hier intens leeft, met voor- en tegenstanders. Mij persoonlijk valt het op dat de weerstand tegenover hybriden traagjes aan verminderd. Dat komt ook omdat de consument meer en meer vertrouwd geraakt met de namen van nieuwe druiven. Ik ben benieuwd wat de toekomst ons gaat brengen. Leven de Vitis Vinifera en hybriden straks harmonieus naast elkaar of zal de ene druiventype boven de ander uitgroeien. We wachten af en intussen wil ik wel eens een Grian de Revel 2018 op de kop te tikken.

Bron. La e-lettre du vigneron
elettre@info.vitisphere.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s