Masterclass Vigna Rionda – Vertical tasting with Franco Massolino

A few months ago, a Barolo tasting took place in Gent (Belgium) with sommeliers and winetasters at the Horeca Expo exhibition. This vertical tasting was hosted by Franco Massolino, winemaker and co-owner at the family Estate. www.massolino.it

Tijdens Horeca Expo in Gent werd een verticale degustatie georganiseerd van Vigna Rionda, een cru uit Barolo van het domein Massolino in Serralunga. De tasting werd begeleid door Franco Massolino, wijnmaker en mede-eigenaar van dit (top) domein in Serralunga. Het domein omvat 24ha wijngaarden in Serralunga en Castello Faletto.

The vineyard area of Vigna Rionda is 10,24 ha and the altitude is between 260 and 360 m. The nam come from the word rotunda (round). The form is an amphitheater who is sheltered by the surrounding hills. The soil is mainly marly lime, sandy with iron oxide in the underground.
The Massolino’s are owner of 2,3 ha vineyards in the MGA Vigna Rionda.

Vigna Rionda behoort tot de vooraanstaande wijngaarden in de Barolo regio. Deze ‘cru’ is 10,24 ha groot en wordt bewerkt door verschillende wijnbouwers. De familie Massolino is eigenaar vaneen uitstekend gelegen perceel van  2,3ha in het midden van de heuvel. De bodem van Vigna Rionda bestaat uit leem met een strook kalk en zand en een diepe laag ijzeroxide. We kunnen de vorm van de wijngaard best omschrijven als een amfitheater met een schitterende zon inval.

VERTICAL TASTING

1996
extremely expressive wine with red cherry fruit and sweet fruit, peppery, cloves and dried herbs. Savoury and earthy notes. Toasted fennel and a bit of menthol. Cedar spice. Nice tannins with a long finish. A great, massive wine that tasted quite youthful.

Heel expressieve wijn met veel licht zoet fruit met intense kersengeuren. Bij opschudden komen aantrekkelijke secundaire geuren opzetten: peper, kruidnagel en droge kruiden. We ruiken ook aardse tonen en getoaste venkel met ene hint van munt en cederhout. De smaak is heel evenwichtig met aangename, prettige tannines, veel sap en een lange afdronk. Deze massieve wijn toont weinig  evolutie. Nog veel potentieel. Heel geslaagde wijn.

1997
Spicy and dried fruit flavours with nutty presence. Leather and meaty undertones
Complex and harmonious, juicy, nice acidity and soft, fine tannins. Great persistence with a long velvety finish. Delicious and finesse. Very nice wine.

Deze wijn is iets meer gesloten dan de wijn uit 1996. We ruiken onmiddellijk veel kruiden, nootjes en peper. Wat later ruiken we leder en gerookt vlees. In de aroma’s is deze wijn duidelijk iets meer geëvolueerd. De aanzet is heel sappig, licht likoreus met fijne zuren. De tannines is deze wijn zijn opvallend zachtaardig en hij eindigt in een lange, zalvende afdronk. heel fijne wijn, die nu op dronk is.

1999
Very open en expressive. Concentrated red cherry, spicy, nutty and black licorice. Juicy taste with gentle tannins. In the aftertaste black pepper and a fine, vibrant acidity. Elegant and finesse. A beautiful nebbiolo expression with still aging potential.

Heel open en aantrekkelijke geconcentreerde aroma’s van kersen. Daarna ruiken we mooie secundaire geuren met specerijen, nootjes en een hint van drop. De smaak is heel sappig, fluwelig en zachtaardig. We proeven een wijn met edele tannines die schitterend versmolten zijn. In de nasmaak proeven we zwarte peper en een fijne elegante aciditeit. De lange afdronk de fijne tannines en fijn zuur geven deze elegante wijn nog veel bewaarpotentieel.

2001
This wine explores complex flavours. Floral elements with rosebuds, balsamic, spicy and menthol notes. After a while we smell a bit of tar and truffle. This great wine is well structured with fine tannins, good acidity and intense juicy.  What a nice balance.  A really great wine in perfect harmony en very elegant. To drink and enjoy now.

Deze wijn heeft complexe en gevarieerde aroma’s waarin rozenknoppen, specerijen en munt naar voren komen. Na opschudden ontdekken we de unieke (en zeldzame) geur van teer en een hint van truffel. De complexiteit gaat verder in de smaak. Goed gestructureerd met zalvende en geïntegreerde tannines, fijne zuren en heel veel fruit in de sappige smaak. Wat een evenwicht in deze drinkklare wijn. Absolute top.

2004
Less fruit expressive with earthy notes, mushrooms, black olive, eucalyptus and a hint of tar. In the taste we also have these secondary flavours. The wine has a nice acidity, good structure with robust powdery tannins en long aftertaste. This is a classic barolo that need a few years, a great wine with aging potential.

Minder fruit in deze wijn. We ruiken secundaire geuren met aardse tonen, champignons, zwarte olijven, eucalyptus en een hint van teer. Ook in de smaak komen de secundaire geuren naar voren. Hij heeft fijne zuren, is goed gestructureerd met vrij robuuste tannines en een lange nasmaak. Dit is een wijn die nog kan verouderen, een mooie Barolo die baat heeft met enkele jaren flesrijping.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s