De vrijdag reviews 1

Ons voornemen voor 2021.
Wekelijks neem ik drie wijnen onder de loep. Drie besprekingen, drie tips voor wijn en gerecht. Ontdekkingen en gevestigde waarden, mousserend en stil, uit heel de wijde wijnwereld. Proeven met verschillende glazen, temperatuur, gekarafeerd of niet etc.…
Elke week drie wijnen. Kort en bondig en accuraat. Vandaag een Champagne, een Bordeaux en een Zuid-Afrikaanse ontdekking.

Champagne Caillez-Lemaire Chardonnay de la Vallée Brut Nature 2015

In 2012 ontmoette ik de jonge eigenaars van Champagne Caillez-Lemaire. Sindsdien volg ik de evolutie van dit familiale domein van nabij. Virginie en Laurent werken met uiterste precisie, zowel in de wijngaard als in de wijnkelder. Ze werken met veel respect voor omgeving en bodem. Dat bleef niet zonder een volgende logische stap, want het domein is vandaag in reconversie naar biologische wijnbouw. Dat het koppel goed bezig is, blijft niet onopgemerkt. In 2019 werden ze genomineerd als grote belofte in Champagne. In 2020 beslisten ze om voor de eerste keer een Blanc de Blancs op de markt te brengen.

Deze wijn, op basis van de oogst 2015, is gemaakt van 30-jaar oude chardonnay uit kleine percelen in de buurt van thuisbasis Damery. De zuidelijk gerichte wijngaarden leveren een rijpe en rijkere chardonnay, dan we gewoon zijn uit de Côte des Blancs. Laurent besliste daarom het sap te vergisten in oudere fusten. De fleslagering in de kelder duurde tot september 2020 en na dégorgement werd geen suiker meer toegevoegd. “We willen een heel pure wijn, waarin de zuivere expressie van de chardonnay naar voren treedt”, aldus Laurent. Op onze proeftafel staat fles nummer 7 van 616 flessen, een echte micro cuvée.
Ik proefde deze wijn in een Lehman Jamesse glas. Opvallend is de maturiteit van de rijpe chardonnay. Hij levert onmiddellijk genereuze geuren waarin subtiele oxidatieve aroma’s jongleren met geel en wit fruit en florale tonen met acacia en appelbloesem. Al snel is een duidelijke evolutie waarneembaar in het glas naar broodkorst en hazelnootjes. Een wijn die zich traag prijsgeeft, maar wel veel in zich draagt. In de smaak is hij zeer zuiver en rijk, met een fluwelige mousse, waarin het fruit terugkeert. Je zou niet zeggen dat deze wijn niet gedoseerd is. En dat is een compliment, want veel non-dosages zijn hard, zuur en onevenwichtig. We proefden deze ontdekking uit de Marne met de volle en rijke oesters uit Saint-Vaast.  Als je geduld hebt en deze wijn nog een enkele jaren laat rijpen in je kelder, kan hij zeker ingezet worden met wit vlees en gebakken vis.  
Deze wijn komt weldra op de Belgische markt.

Chateau Bragelone Cuvée 1866 Bordeaux Supérieur 2018

Emilie et Nicolas Contiero leerden elkaar twintig jaar geleden kennen tijdens hun opleiding als wijnmaker. In 2013 zette het koppel een belangrijke stap met de start van een eigen wijndomein. De twee deden eerder ervaring op bij verschillende kastelen en caves in de regio rond Bordeaux. Vandaag bewerkt het dynamische koppel 25 ha wijngaarden in het dorpje Salignac, tussen Libourne en Bordeaux. Het domein is in reconversie naar Biologische wijnbouw. Emilie en Nicolas geloven dat de toekomst van de wijnbouw terug te vinden is in ‘pluricultuur’. ‘We willen op ons domein de biodiversiteit herstellen’ vertellen ze. Vandaar dat zij in het hart van hun wijngaarden 206 (fruit) bomen aangeplant hebben. Elke veertien rangen staat een rij bomen of haag. In 2018 gingen ze nog verder met de aanplant van één hectare truffelbomen, en het plaatsen van verschillende insectenhotels en bijenkorven. ‘We streven echt naar een werking die dicht bij de natuur blijft, dat betekent ook kleinschaligheid, we willen niet meer verder groeien’.  In 2015 creëerden ze hun prestige cuvée 1866 op basis van merlot. Afhankelijk van het oogstjaar wordt cabernet franc en cabernet sauvignon toegevoegd. De wijn op onze proeftafel is van 2018 en is gebaseerd op 100% merlot. Zowel de gisting als rijping gebeurt op vat. Van deze wijn worden slechts 1000 flessen geproduceerd. ‘Deze kleinschaligheid laat ons toe om heel precies te werken’, vertelt Emilie. Deze wijn werd gedurende twee uur gekarafeerd en hij werd geproefd in een ruim Zwiesel glas. De geuren zijn heel intens met veel zwarte bessenaroma’s, gevolgd door specerijen, waarin ik nootmuskaat en drop herken. In de achtergrond speelt ook een lichte vanille toets mee. Na een tijdje in het glas komen rijpere geuren naar voor met gestoofde pruimen en een hint van donkere chocolade. De fijne reeks geuren zetten zich perfect verder in de smaak. Deze is ferm en vol, met aanwezige, maar edele tannines en opvallende fijne zuren. De goede, evenwichtig balans met de (noodzakelijke) aciditeit maakt de wijn elegant en drinkable. Toch kan hij zeker nog enkele jaren rijpen. Deze gastronomische wijn levert een schitterende combinatie met gebakken boschampignons, gegrild ribstuk en klassieke lamsbout in de oven.
Te koop bij www.wildvanwijn.be  15.50 euro


‘18 Breton by Lukas van Loggerenberg

Elk jaar schrijft Tim Atkins MW zijn geroemd Zuid-Afrika rapport. In de editie van 2018 noemde hij Lukas van Loggerenberg “Young Winemaker of the Year 2018” en vandaag is Lukas de absolute ‘rising star’ in de Kaap. Het lijkt vreemd, want hij heeft geen eigen wijndomein, noch eigen wijngaarden en daarbij maakte hij pas in 2016 zijn eerste wijn en toch heeft deze jonge wijnmaker al een serieuze reputatie. Lukas studeerde in de wijnschool van Elsenburg, werkte in enkele ‘cellars’ in Stellenbosch, verkaste voor twee jaar naar Finger Lakes in de VS en ging daarna aan de slag als wijnmaker bij het bekende wijndomein Rijks in Tulbagh. Vandaag maakt Lukas de wijnen voor Carinus nabij Stellenbosch. Het is op dit domein dat hij ook zijn eigen wijnen maakt. Dit natuurtalent heeft een neus voor oude wijngaarden en is bijzonder graag gezien.

Zelf zegt hij dat hij heel veel te danken heeft aan de vriendschap en spontane hulp van veel mensen in de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Zijn absolute topwijn op basis van chenin blanc heeft niet voor niets ‘Kamaraderie’. Deze goede contacten maken dat hij fruit op de kop kan tikken uit wijngaarden met oude ranken en van absolute topkwaliteit. Bij onze laatste ontmoeting in de zomer van 2018 vertelde hij me dat het moment van de pluk van levensgroot belang is. ‘Ik hou ervan om verschillende oogstmomenten, met elkaar te mengen’, vertelt hij. Sommige percelen en ranken hebben deugd om wat langer te rijpen dan andere. Daarnaast is hij een groot voorstander van natuurlijke vergisting. In een interview vertelde hij ook dat de gisten een beetje moeten afzien, net als de wijngaard. Over het algemeen zijn de wijnen van Lukas vrij laag in alcohol en opvallend fris van smaak. In zijn wijnen worden geen additieven toegevoegd en hij vindt het werk in de wijngaard van cruciaal belang. ‘Ik ben meer wijnboer dan wijnmaker’.
Naast o.a. cinsault en chenin blanc is Lukas een grote fan van cabernet franc, een druif die hij leerde kennen tijden een reis in de Loire vallei. Hij gebruikt ook de naam breton, een synoniem voor cabernet franc, als ode aan de elegante wijnen van de Loire. En elegant is deze wijn! Ik proef de 2018 Breton in een Riedel Performance Bordeaux glas.  De druiven worden geplukt in Polkadraai, een wijngaard met dominant graniet. Wat een heerlijke geuren heeft deze wijn. In eerste instantie komt hij lichtvoetig over met veel intens rood kersenfruit met in de achtergrond het klassieke en herkenbare potloodslijpsel. Ik proefde deze wijn, toen hij net gebotteld was en dan waren de kenmerkende paprika toetsen vrij intens aanwezig. Bij de degustatie van december 2020 is vooral het fruit en de sappigheid die bij blijft. Nu word mijn neus gestreeld door donkere kersen, viooltjes, een licht gerookte impressie en subtiele specerijen. Een wijn met fijne zuren en fluwelige tannines en ongelooflijk veel sap. In de lange afdronk word ik vergast op een heerlijke nasmaak waarin kersen volop charmeren. Een van de mooiste Zuid-Afrikaanse cabernet francs die ik ooit proefde. Heerlijk met wildpastei en casse-croûte
Hou deze kerel in het oog…

Invoerder www.elvama.be
Er zijn enkele cavisten die deze wijn verkopen – verspreid over Vlaanderen. 29,90 euro

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s