29/01/2021
Wekelijks neem ik twee of drie wijnen onder de loep. Een gedetailleerde bespreking en tips voor wijn en gerecht. Ontdekkingen en gevestigde waarden, mousserend en stil, uit heel de wijde wijnwereld. Proeven met verschillende glazen, temperatuur, gekarafeerd of niet etc.… Elke week twee of drie wijnen. Kort en bondig en accuraat. Deze week staan twee Spaanse wijnen op de proeftafel.
Wat voorafging
De laatste jaren was ik enkele keren voor een wijnreis in Spanje. Met een groep trokken we door Catalunya en een andere keer wandelden we op en langs ‘Pico del Teide’ in Tenerife. Een wijnreis in Spanje is een reis door de tijd. Het land is een van de oudste wijnlanden in Europa met een heel lange wijntraditie. Eeuwenlang was Spanje een sluimerend wijnland waar de moderne wijnbouw aan voorbij ging. Intussen is veel veranderd. Vandaag is Spanje is een van de meest revolutionaire wijnlanden in Europa. We kunnen geruststellen dat de Spaanse wijnbouw sinds de jaren ’80 van vorige eeuw een gigantische ommekeer heeft ondergaan. Tot veertig jaar geleden teelden veel wijnbouwers enkel druiven en brachten hun opbrengst naar de plaatselijke coöperatieve. Waar de druiven vandaan kwamen of welke druiven verwerkt werden, daar werd niet te lang bij stilgestaan. Wijn was om te drinken. In Spanje is wijn al eeuwenlang dé drank aan tafel en de klassieke dorstlesser. Afgezien van enkele uitzonderingen kwam in Spanje weinig grote kwaliteitswijn voor. Het land heeft nochtans alle troeven. Door de geïsoleerde ligging heeft Spanje een enorm potentieel aan autochtone druivenstokken, oude stokken en schitterende terroirs. Veel van die wijngaarden werden zelden behandeld. Vandaag zijn deze wijngaarden een bron voor biologische wijn. De ommekeer kwam in 1986. De toetreding tot de Europese Gemeenschap in dat jaar bracht een onvoorstelbare kentering. Met veel financiële steun en een goed gevormde generatie wijnbouwers sloot Spanje in ijltempo aan bij de topwijnlanden van de wereld. De beste wijnbouwers liepen niet in de valkuil om uitsluitend internationale, bekende druivenrassen aan te planten en te verwerken. Ze wisten zich te onderscheiden door moderne technieken aan tradities te koppelen, zoals het gebruik van autochtone druivenrassen. In deze bijdrage maken we kennis met twee kwaliteitsvolle domeinen en twee typische Spaanse druivenrassen.
Viñátigo Gual 2012
Ycoden Daute Isora DOC Tenerife
Juan Jesús Mendez is de hoeder van autochtone druivenrassen in Tenerife. Sinds de jaren ’90 van vorige eeuw bewerkt hij oude wijngaarden, waarvan sommige percelen meer dan 100 jaar oud zijn. Tenerife werd in de 19de eeuw gevrijwaard van de druifluis, wat betekent dat alle druiven op het eiland aangeplant zijn op pre-phylloxera stokken of ‘pie franco’. Intussen heeft Juan een inventaris van meer dan 80 autochtone druivensoorten. Sommige waren omzeggens uitgestorven, andere zijn uiterst zeldzaam. Van deze druivenrassen zoals gual, marmajuelo, vijariego, tintilla, en veel andere, worden dan ook persoonlijke en unieke wijnen gemaakt. Naast de keuze voor deze druiven heeft Juan ook veel aandacht voor het werk in de wijngaard. Over het algemeen is de bodem in Tenerife vulkanisch. Dergelijke bodem is heel goed voor wijnbouw. Hij heeft een goede verluchting en zorgt ook voor een degelijke drainage. Alle wijngaarden worden biologisch bewerkt en liggen hoofdzakelijk in terrassen. Het respect voor bodem en druif wordt verdergezet in de moderne wijnkelder die ecologisch gebouwd werd. Na de manuele oogst en strenge selectie volgt een natuurlijke vergisting onder temperatuur controle. Deze witte wijn op basis van gual blijft na de gisting één jaar ‘sur lie’ in roestvrijstalen tanks. Gual is een zeldzame druif die vandaag enkel voorkomt op Tenerife, Madeira, El Hierro en La Palma. Volgens de info van Juan kan een wijn op basis van gual, goed en lang rijpen. Het is een vroegrijpe druif die al in augustus wordt geoogst.
In het glas
We proeven deze wijn in een Riedel Bourgogne glas. Volgens de informatie van de invoerder kan deze wijn tot vier jaar bewaren. Vandaar dat we enigszins afwachtend waren naar deze fles uit 2012.
Maar wat een wijn! In niets kan je vaststellen dat deze wijn meer dan acht jaar oud is. We bekijken een wijn met een mooie bleekgele kleur, waarin geen spoortje evolutie te merken valt. De vele geuren jongleren met elkaar: we ruiken geel fruit (perzik, cavaillon), opvallende jasmijnaroma’s en licht gerookt. Wat later komt een honingtoets opzetten. Wat een vreemd, maar heerlijk samenspel. Deze wijn geeft veel geurplezier. De mond is ietwat verrassend en proeft beendroog. Het duurt omzeggens een volle seconde vooraleer een rijke molligheid naar voren komt. Op zijn beurt wordt deze gecounterd door een lange afdronk vol frisse tonen en een soort krijtsmaak, die meestal als mineraal wordt omschreven. Wat een verrassende, heerlijke wijn. Hij is nu perfect op dronk. Een wijn die goed samengaat met complexe gerechten, zowel met vis als met wit vlees. Probeer hem met gegrilde kreeft met groene kruiden of Calamares á la plancha.
19,30 euro (jaargang 2019)
Ingevoerd door https://www.labuenavida.be/ en te koop bij verschillende cavisten.
Autoctòn Celler Masia Mas Villela
Gran Autòcton Negre 2015
Albert Jané is de bekende en geroemde wijnbouwer van ‘Acustic Celler’ in Montsant, een opkomend wijngebied dat als een hoefijzer rond de gekende regio Priorat ligt. We zijn in het zuiden van Catalunya. In 2016 start Albert een nieuw project. Hij renoveert het 16de -eeuwse familiedomein en bouwt er een moderne en goed geoutilleerde wijnkelder. Mas Villela is niet alleen een mooi historisch wijngoed op 10 km van El Vendrell, het schitterende domein is omgeven door wijngaarden en olijfbomen. De klei en kalkrijke, rotsachtige bodem leent zich uitstekend voor wijnbouw. De wijngaarden genieten van een gematigd klimaat op een hoogte tussen 300 en 500 m. Met zijn nieuw project heeft Albert slechts één doel: de oude wijngaarden renoveren en daarnaast ‘vergeten’ druivenrassen in eer herstellen. De naam van zijn wijndomein ‘Autoctòn Celler’ spreekt voor zich. Een van de druiven die zijn bijzondere belangstelling draagt is de plaatselijke sumoll. Albert is in enkele jaren tijd uitgegroeid tot de belangrijkste producent van deze druif. Sumoll bestaat in een blauwe en minder voorkomende witte versie. Origineel komt hij uit Penedès, waar hij geliefd is omdat hij goed tegen droogte kan en in warme zomers voldoende zuren behoudt om een frisse wijn te maken. In Catalunya ligt hij aan de basis van elk type wijn, rood, rosé en wit. ‘De kunst bestaat om deze druif op het juiste moment te oogsten’, vertelt Albert. Te vroeg geoogst kan hij een bittere nasmaak hebben. De Gran Auctòton wordt gemaakt van oude ranken, tussen 70 en 90 jaar oud. De druiven worden zorgvuldig geselecteerd en vergisten op natuurlijke wijze, deels in amforen, deels in eiken vaten van 400 liter. Na de gisting rijpt deze wijn nog een aantal maanden in eiken vaten.
In het glas
We proeven deze wijn uit het oogstjaar 2015 in een Spiegelau Authentis, een ruim glas. Der eerste aanblik is al opvallend: hij heeft een schitterende spiegel en een vrij lichte rode bessen kleur. De geuren zijn verleidelijk en zachtaardig. In de aanzet ruiken we speelse aroma’s van kersen en frambozen. Wat later wordt het fruit intenser en neigt de geur naar zwart fruit. Na opschudden van de wijn komen kruidige tonen het fruit vergezellen, samen met een lichte houttoets. De smaak is eveneens lichtvoetig en elegant met een heerlijke balans tussen de fijne zuren, het sappig fruit en de zachtaardige tannines. Toch is dit geen lichtgewicht. De lange afdronk, met zijn fruitige en kruidige nasmaak, illustreert dat dit een complexe en verfijnde wijn is. Hij is nu perfect op dronk, maar heeft voldoende reserve om nog vijf jaar te bewaren. Serveer hem met gegrilde gerechten, haantje in rode wijn of gegrilde groenten met zuiderse kruiden.
17,90 euro
Ingevoerd door https://www.labuenavida.be/ en te koop bij verschillende cavisten.