De vrijdag reviews 5

05/02/2021

Wekelijks neem ik twee of drie wijnen onder de loep. Een gedetailleerde bespreking en tips voor wijn en gerecht. Ontdekkingen en gevestigde waarden, mousserend en stil, uit heel de wijde wijnwereld. Proeven met verschillende glazen, temperatuur, gekarafeerd of niet etc.… Elke week twee of drie wijnen. Kort en bondig en accuraat. Deze week staan twee Aussies op de proeftafel.

Wat voorafging
Terroir in Australië? Je had het me niet kunnen wijsmaken. Wie zou het geloven dat we in een broeierig, heet land vol irrigatie en massaproductie terroir gevoelige wijnen zouden proeven. Australië heeft een industrieel wijnimago met veel reusachtige wijnfabrieken – ze doen me denken aan raffinaderijen in de haven van Antwerpen – die veel eenvoudige standaardwijnen leveren. Maar het onwaarschijnlijke is waar. Neem nu Moorooduc Estate, in Mornington Peninsula, een schiereiland op enkele uren rijden van Melbourne. Dr. Richard McIntyre onderzocht de bodem van zijn 8 hectare wijngaarden en deelde ze op in kleine percelen, waarbij hij de expressie van de bodem weergeeft in zijn wijnen. Wijn gemaakt met endogene gisten en gerijpt in Franse eiken vaten. We wisten niet wat we proefden. Zuiver fruit, zalvende tannines en een subtiele frisse minerale smaak. Waren we wel in Australië? En wat te denken van de boeiende wijnen van Lindsay Ross, die met zijn Sheepshank shiraz grote ogen opzet. Zijn druiven groeien in een kleine wijngaard van 3,5 hectaren, waarin hij streng selecteert op basis van hoogteligging en situering van de percelen. Ze gisten op natuurlijke wijze en de wijn smaakt heerlijk fris en complex. Ik moest bij mijn bezoek aan deze wijngaarden onvermijdelijk denken aan de beroemde Franse professor Claude Bourguignon die meer dan 25 jaar geleden stelde dat Australië niets te bieden heeft op vlak van terroir. Dat moet hij toch eens herbekijken. Onwaarschijnlijk mooie wijnen, mate.

Pfeiffer Carlyle Chardonnay Marsanne 2018
Rutherglen North East Victoria

Eerder was Rutherglen een streek waar goudzoekers neerstreken, maar in de tweede helft van de 19de eeuw bleek wijnbouw een betere investering. Dat bleef zo tot op vandaag. In de streek zijn enkele grote spelers actief, maar ook talrijke kleine wijndomeinen. De regio trok in de jaren ’80 en ’90 van vorige eeuw een nieuw soort wijnbouwers aan. Veel stadsmensen, hooggeschoolden en gefortuneerde industriëlen investeerden in ‘weekend’ wijnbouw. Deze ‘boutique wineries’ zorgen nog steeds voor de grote faam van Rutherglen. Chris Pfeiffer begon zijn activiteiten in 1980 en was een van de pioniers van de nieuwe generatie. Hij wordt aanzien als een van de vaandeldragers in de regio. In 2013 kwam zijn dochter Jen meewerken op het bedrijf. Intussen heeft zij het domein volledig overgenomen en dat heeft men geweten. Op verschillende van haar wijnetiketten staat een vrouw afgebeeld met vlammend rood haar en daarmee maakt ze een statement. Deze begenadigde oenologe heeft het wijndomein een nieuw elan gegeven. De kwaliteit van de wijnen is nog verder toegenomen. In de wijngaarden worden geen synthetische producten gebruikt, er wordt niet geïrrigeerd en in de wijnkelder wordt omzeggens niet ingegrepen. Deze Carlyle 2018 is gemaakt van 71% chardonnay met toevoeging van 29% marsanne. De druiven werden geoogst in februari en maart en waren van uitstekende kwaliteit. 2018 was een warm en droog jaar met een vijfde minder opbrengst. Toch leverde het oogstjaar goede kwaliteit door de regen die in het voorjaar viel.  Deze wijn is een blend van vier percelen die apart vergist werden. Na de gisting bleef de wijn acht maanden op de fijne lie. Deze lichtgekleurde wijn heeft zachtaardige, maar prettige geuren. We proeven hem in Riedel Vinum glas. We ruiken achtereenvolgens rijpe perzik, cavaillon meloen, en een lichte hint van citrusvruchten. Na opschudden van ons glas blijven we in de fruitaroma’s hangen met iets meer citroen. De smaak is heel evenwichtig, complexloos maar heel eerlijk. Hij heeft ook een zeer aangenaam zuurtje dat blijft doorgaan in de middellange afdronk. Deze wijn is een schitterende voorbode van een vroege lente, waarin de eerste slaatjes op tafel komen of serveer hem bij een toast bereid met verse geitenkaas en citroentijm. Deze verfrissende en lichtvoetige wijn drink je binnen de twee jaar.

12,46 euro Ingevoerd door www.universalwine.be

LR Knots Sheepshank Shiraz 2010
Heathcote Bendigo Victoria

Lindsay Ross is geboren in Nieuw-Zeeland in de wijnregio van Henderson, nabij Auckland. Wijn zit hem diep in de genen. Na zijn studies werkte hij een tijd bij Montana, een groot bedrijf in Nieuw-Zeeland. Kort daarna trok hij naar Europa waar hij veel ervaring opdeed in de Rheingau. Na zijn thuiskomst in het begin van de jaren ’80, behaalde hij zijn oenologie diploma en werkte jarenlang bij het gerenommeerde familiedomein Balgownie Estate.
Hij bracht het tot chief-winemaker en kreeg veel lof voor zijn werk en de kwaliteit van de wijnen. Maar het bloed kruipt… Linsday droomde van een eigen wijngaard, trok naar verschillende regio’s in Australië en Nieuw-Zeeland en vond in 2000 zijn plek in Heathcote, een klein wijndorp op 70km van Bendigo. Zijn project is, naar Australische normen, bijzonder klein. De wijngaard is slechts 4,5 ha groot en bestaat volledig uit oude ranken die nooit behandeld werden. Hij heeft 3,5 ha shiraz, 0,5 ha malbec en viognier en 0,25 ha sangiovese. De ligging van de wijngaard is opvallend koel, met een goed aanwezige frisse wind. De niet-geïrrigeerde wijngaard heeft een Cambrium ondergrond met veel fossielen en gesteentes. ‘This is my natural vineyard’, zegt Linsday. In zijn wijngaard worden geen synthetische of andere kunstgrepen toegepast. De man is dagelijks in de weer in zijn wijngaard en de selectie van zijn druiven is uiterst secuur. Hij oogst heel lage rendementen en beseft dat dit economisch een nachtmerrie is, maar hij gelooft stellig in deze werkwijze. In de wijnkelder gebeurt alles op natuurlijke wijze: geen toevoeging van zuren, tannines, enzymen of andere verbeteraars. ‘Mijn visie en filosofie is gebaseerd op 30 jaar ervaring’ vertelt hij.
De Sheepshank Shiraz van 2010 gistte in kleine vaten en rijpte daarna nog 15 maanden in kleine barriques. Voor een wijn uit 2010 is er niet zoveel evolutie te merken in de kleur. We proeven deze wijn in een Schott Zwiesel Vina glas. Dieprood met een granaatrode rand. De geuren zijn overweldigend met zwart fruit en Dalmatische zure kers. Wat later ruiken we meer florale tonen, gekonfijte kersen en een licht gebrande toets. De complexe geuren worden subliem bevestigd in de mond. Sappige aanzet, fluwelig met edele, versmolten tannines en een opvallende, levendige en prettige aciditeit. Alles zit goed bij deze wijn. In de lange afdronk proeven we weer de zwarte chocolade en vers fruit. Dit is een kenmerkende volumineuze shiraz. Een wijn die mij doet dromen van gekonfijte lamsschouder met specerijen, tajine met kip of lam en in het najaar gestoofde boschampignons. 18,74 euro ingevoerd door www.universalwine.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s