De vrijdag reviews 6

12/02/2021

Wekelijks neem ik twee of drie wijnen onder de loep. Een gedetailleerde bespreking en tips voor wijn en gerecht. Ontdekkingen en gevestigde waarden, mousserend en stil, uit heel de wijde wijnwereld. Proeven met verschillende glazen, temperatuur, gekarafeerd of niet etc.… Elke week twee of drie wijnen. Kort en bondig en accuraat. Deze week staan twee wijnen uit het Venetiaanse hinterland op de proeftafel.

Wat voorafging
Een van onze laatste trips naar Italië bracht ons van Turijn via Milaan en Verona naar Venetië. Een onvergetelijke roadtrip waar we telkens drie dagen in de beroemde steden verbleven. In elke stad verkenden we de betere trattorie en dronken uitsluitend plaatselijke wijn. We lieten ons leiden door de sommelier die meestal gecharmeerd was en met graagte een fles regionale wijn op tafel zette. De stedentrip was niet alleen een ontdekkingsreis naar geschiedenis en cultuur, we maakte volop kennis met verschillende autochtone druivenrassen. Het verlangen om weer te reizen en wijngaarden te verkennen groeit met de dag. Vandaar dat we deze week vloeibare herinneringen in ons glas gieten. Maak kennis met ribolla gialla en friulano.

Tenuta Mosole Eleo 2017
Lison DOCG


Lison is een jonge DOCG (erkend in 2011) en dient uitsluitend voor witte wijn. Het is een interregionale appellatie die zowel in Veneto als in Friuli ligt. Het wijngebied geniet van een evenwichtig klimaat dat beïnvloed wordt door de nabijheid van de Adriatische Zee. Hier bewerkt Lucio Mosole zijn 32 ha wijngaarden. Hij oogst en verwerkt uitsluitend zijn eigen druiven. Volledig in de lijn van de gebruiken in de regio maakt hij veel ‘monocépages’, wijn gemaakt van één druif. Elio 2017 is geproduceerd van 100% tai of friulano. Vroeger heette de druif Tocai friulano, maar sinds 2007 mag deze naam niet meer gebruikt worden omdat de naam verwarring zou scheppen met de Hongaarse Tokay wijnen. Hetzelfde gebeurde in de Elzas met (tokay) pinot gris wijnen. Het valt op dat de wijnbouwers in Veneto en in Friuli twee verschillende namen gebruiken: tai en friulano. Het is een populaire druif die bij de plaatselijke wijnbouwers graag geteeld en verwerkt wordt. Dertig jaar geleden ontdekten wetenschappers van de beroemde universiteit van Davis in Californië de verwantschap van friulano met sauvignonasse, een verdwenen druif uit Bordeaux. Daar moest hij de duimen leggen voor de populairdere sauvignon blanc. Hoe de druif in deze oostelijke regio van Italië terecht kwam bestaat (nog) geen duidelijkheid.
Voor deze wijn gebruikt Lucio druiven uit de oudste en beste percelen. Na de zachte persing gist deze wijn op lage temperatuur. Daarna blijft hij negen maanden in contact met de fijne lie. Hij wordt in het tweede jaar na de oogst op de markt gebracht.

In het glas
We proeven deze wijn in een Riedel Bourgogne glas. De aantrekkelijke kleur is licht goudgeel met een mooie schittering. Zijn geuren zijn verleidelijk en heel zuiver. De eerder discrete aanzet verandert al snel naar aroma’s van wit fruit waarin we perziken en gekonfijte abrikoos herkennen. Wat later, na opschudden van ons glas, komen opvallend frisse tonen naar voren en een hint van amandelbloesem. De subtiele en fijne geuren worden bevestigd in de smaak die zowel breed smakend als fris is. Dat zorgt voor een evenwichtig en elegant mondgevoel. Hij eindigt met een middellange afdronk. Een wijn die nu drinkklaar is, maar nog twee jaar mee kan in een goede kelder.
Na het proeven kwamen twee huisgemaakte lasagnes op tafel. De ene pasta was bereid met verse zalm en de andere was gevuld met verse artisjok. Beide gerechten pasten perfect met de Elio 2017. Het zalvende van de saus en de pittige, licht vegetale smaak van de artisjok had mijn voorkeur. De wijn werd iets strakker bij het gerecht maar behield wel voldoende volume in de mond. Een interessante oefening. Je kunt deze wijn combineren met risotto en gebakken gamba, gerechten met gesmolten en gegratineerde kaas, asperges met garnalen en witschimmelkazen.

12,00 euro verkrijgbaar via http://www.prelibum.com/


Tenuta Mosole Ribolla Gialla 2019
IGT Venezia Giulia

Ribolla Gialla is een interessante en boeiende druif die zowel in Italië als in Slovenië wordt geteeld. De druif heeft een lange geschiedenis en werd al vernoemd in de 13de eeuw. Doorheen de eeuwen werd hij in gedichten en liederen geroemd en aan de hoven van Venetië en Trieste geschonken. Wetenschappers ontdekten de oorsprong van ribolla gialla in Griekenland waar hij robola wordt genoemd. In Slovenië groeit hij vooral in de regio rond Goriska en Brda. Daar is hij bekend als rebula. Wellicht verbouwt het overgrote deel van de wijnbouwers in het oosten van Italië de druif en je vindt hem in alle stijlen en vormen. Vooral ten noorden van Trieste is er veel ribolla gialla aangeplant.
Sommige, zoals de wijn in dit review, zijn gemaakt om eerder jong te consumeren, anderen vinifiëren ribolla gialla in eiken vaten om te laten verouderen en adepten van orange wines vinden in deze druif een uitstekende partner. Er zijn beroemde voorbeelden van ribolla gialla die gisten en rijpten in (gebruikte) eiken vaten, fusten en amfora’s. Naast al deze wijnstijlen worden ook interessante schuimwijn gemaakt van ribolla gialla. Voer voor een andere bijdrage.
De wijngaarden voor deze wijn liggen op de grens tussen Veneto en Friuli. Deze wijn uit 2019 werd geoogst op het einde van september en vergistte op 16°C in roestvrijstalen tanks. De gisting op lage temperatuur zorgt voor veel fraîcheur en dat konden we goed merken bij de degustatie. Na de gisting blijft de wijn nog zes maanden in contact met de fijne lie.


In het glas
Het zicht toont ons een licht goudgele kleur met een opvallende groene schijn. De geuren zijn aangenaam met bloemige en intens fruitige aroma’s, waarin we meloen en rijpe appel herkennen. Wat later, na opschudden van ons glas, komen rijpere en pittiger geuren naar voor. We ruiken jasmijn en een subtiele hint van peper.
De smaak zet zacht aan, maar wordt al snel pittig fris. Ook in de smaak spelen fruitige aroma’s met een licht kruidige toets. De balans is evenwichtig met goed volume en een fijne fraîcheur in de middellange afdronk. Je kunt deze wijn perfect drinken als aperitief, maar hij is ook inzetbaar in de gastronomie.  Door zijn evenwicht en licht kruidige smaak gaat hij perfect samen met pastagerechten met lichte sausen, tomaten met mozzarella, gebakken inktvis met look, citroen en peterselie, Gentse waterzooi met vis en kaas-en charcuterieschotels.

10.00 euro verkrijgbaar via http://www.prelibum.com/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s