De vrijdagreviews 12

26/03/2021

Wekelijks neem ik twee wijnen onder de loep. Een gedetailleerde bespreking en tips voor wijn en gerecht. Ontdekkingen en gevestigde waarden, mousserend en stil, uit heel de wijde wijnwereld. Proeven met verschillende glazen, temperatuur, gekarafeerd of niet etc.… Elke week twee wijnen. Kort en bondig en accuraat. Deze week staan twee wijnen van de arneis druif op de proeftafel.

Wat voorafging

Iedereen die mij kent weet dat ik in de wijde wijnwereld veel liefdes koester. Daarin heeft Piemonte een bijzondere plaats, het gebied waaraan ik al vele jaren mijn hart heb verloren en er twee boeken over schreef. De laatste weken zie ik via sociale media uitnodigende foto’s passeren van lentebloesems en zonovergoten wijngaarden. Het doet mijn verlangen om te reizen alleen maar toenemen. In oktober 2020, net voor de tweede lockdown, slaagden we erin om zes dagen rond te reizen in de wijngebieden rond Alba. We bezochten verschillende wijndomeinen, genoten van de herfstgeuren en snoepten van truffels en ander lekkers in de beste restaurants. Het afsluitend bezoek tijdens de rondreis is traditioneel een degustatie met lunch bij het wijnhuis van Livio en Corrado Maccagno in het centrum van Canale, de hoofdstad van de Roero regio. Dit bezoek blijft een onvergetelijke afsluiter. Heel de familie wordt die dag gemobiliseerd om eigengemaakte antipasti, pasta en brassato te bereiden, gerechten die ze met veel warmte serveren. Omwille van corona aten we – op voldoende afstand van elkaar – tussen de vaten in de kelder. Hier ervaar je de échte Italiaanse warmte en gastvrijheid. Cantina Maccagno is opgericht in 1936 en een typisch voorbeeld van de opkomende kleinere wijndomeinen in Piemonte. Beide broers zijn intens aanwezig in hun 12 ha wijngaarden, werken natuurvriendelijk zonder kunstmest en pesticiden en selecteren rigoureus hun fruit. Ook in de wijnkelder wordt weloverwogen en organisch gewerkt. Dat resulteert in knappe wijnen. Ze bewerken verschillende kleine wijngaarden en enkele zeer goed gelegen percelen op de prestigieuze San Michele heuvel, voor veel waarnemers een van de betere terroirs van Roero. Deze week proeven we twee wijnen. Een witte wijn op basis van arneis en een rode wijn gemaakt van nebbiolo druiven. Beiden wijnen werden geproefd in een Schott Zwiesel Taste glas.

Over de streek
Roero ligt 15 km ten noordwesten van Alba langs de linkeroever van de Tanaro. De streek heeft zich de laatste twintig jaar ontwikkeld van een eerder onbekende regio naar een gerenommeerd wijngebied, dat in weinig moet onderdoen voor de grote buren Barolo en Barbaresco. Roero wordt veelal in één naam genoemd met de meer noordelijke gebieden Monferrato, Astigiani en Alto Piemonte, regio’s waar een nieuwe generatie goed gevormde wijnboeren van zich doet spreken. Ik proefde uit deze regio’s verrassende en heel mooie wijnen. Wijnen die zeker aan bod komen in volgende vrijdagreviews. Omzeggens elk wijndomein teelt, naast de twee belangrijke druiven arneis en nebbiolo, ook veel inheemse druiven. Het valt me op dat de beste wijndomeinen bij de keuze van hun druivenrassen intens rekening houden met de bodem. De streek heeft immers een gevarieerd terroir en de vele rotsachtige heuvels zorgen voor diversiteit en verschillende microklimaten. Dwars door het gebied loopt een grote rotsachtige heuvel ‘Roche’ genaamd, met tientallen minuscule wijngaarden. Ze vormen een reusachtig mozaïek op de uitlopers van de soms steile hellingen. Net zoals in Barolo en Barbaresco werden de beste percelen ingedeeld naar hun unieke bodem en ligging. Ze worden met hun naam opgenomen in een lijst met tientallen MGA, Menzione Geografiche Aggiuntive (toegevoegde geografische aanduiding of benaming).


Cantina Maccagno Roero Arneis 2019
Roero Arneis DOCG

Arneis is geen gemakkelijke druif, de naam betekent trouwens “kleine lastige”. Hij heeft een vrij lage zuurgraad, waardoor hij vlak kan overkomen. Daarbij is hij een moeilijke druif omdat hij ziekte- en oxidatiegevoelig is en kleine opbrengsten levert. Arneis is erg gevoelig voor meeldauw en vraagt een zorgzame wijnbouwer. Vroeger werd de druif toegevoegd aan wijnen op basis van de stevige nebbiolo om de smaak wat te verzachten. Het zijn beroemde Barolo producenten zoals Bruno Giacosa die in de jaren ’80 experimenteerden met arneis als witte wijn. De moderne vinificatie in roestvrijstalen tanks met temperatuurcontrole zorgen voor moderne, fijne en meestal lichtvoetige wijnen. De laatste jaren worden meer en meer (bewaar) wijnen gemaakt met gisting of rijping in houten vaten. Livio Maccagno, die de druif door en door kent, zegt dat je arneis moet koesteren en zachtaardig behandelen. Deze wijn uit 2019, een topjaar voor arneis volgens Livio, kreeg een zachte persing en vergistte daarna langzaam op lage temperatuur in roestvrijstalen tanks. Hij bleef vijf maanden rijpen op de ‘lie’, gevolgd door drie maanden in de fles.

In het glas

De kleur van deze arneis is aantrekkelijk. Hij heeft een licht goudgele kleur met mooie opvallende schittering. Ik bemerk een lichte pareling die na opschudden zal verdwijnen. De geuren zijn kenmerkend voor goede arneis, met een aanzet van citrus die snel overgaat in rijpere aroma’s waarin ik meloen en rijpe peer herken. Na opschudden komen florale geuren, amandel en wat kruidige tonen opzetten. Het geheel is complexloos maar heel eerlijk en zuiver. De aangename geuren worden bevestigd in de lekkere smaak. Het eerste contact is fris en fruitig en vrij expressief. Wat later komt de zachte kant van arneis opzetten en wordt hij fluwelig en rond. Hij eindigt met een fijn zuurtje in de middellange afdronk. Alles zit in evenwicht in deze elegante wijn. Toen we bij de Maccagno’s op bezoek waren dronken we deze geslaagde wijn bij de huisgemaakte ravioli in boter en groene kruiden en vandaag waren we enthousiast over de combinatie van risotto met kastanjechampignons en gebakken mooie meid. Hij is drinkklaar en heeft twee tot drie jaar reserve.

12,50 euro https://www.spi.wine/ en verschillende verdelers verspreid over Vlaanderen

Cantina Maccagno Roero ‘San Michele’ 2015
Roero DOCG

Je kunt er niet naast kijken. Als je van Alba naar Canale rijdt, zie je net voor het dorp de heuvel van San Michele tevoorschijn komen. Bovenaan de top, op 280 meter, troont de kapel die gewijd is aan de Heilige Michael. De heuvel heeft een zuidelijke en zuidoostelijke ligging met perfecte zoninval. Langs de zuidkant worden hoofdzakelijk blauwe druiven geteeld, terwijl in de iets frissere zuidoostelijke zone vooral arneis is aangeplant. Interessant is de variatie in het terroir met mergel, zand, klei en kalk.  De DOCG Roero werd erkend in 2004 en levert, naast witte wijn van arneis, rode wijnen op basis van nebbiolo. Hij moet minstens 95% nebbiolo bevatten, eventueel aangevuld met 5% arneis. Livio en Corrado verwerken uitsluitend nebbiolo in hun San Michele. Bij de manuele oogst gebeurt de eerste strenge selectie, maar ook in de kelder worden de druiven nog eens getrieerd. De wijn ondergaat 25 dagen schilinweking, waarna de wijn 12 maanden rijpt in Franse barriques van 1ste en 2de gebruik. Aansluitend rust de wijn nog 12 maanden in de fles vooraleer hij op de markt komt. 

Het oogstjaar 2015 was vrij warm, maar toch blijft het een klassiek nebbiolojaar in Roero. In de winter viel veel sneeuw en dat zorgde voor een bonus in de wijngaarden. Tijdens de warme zomer profiteerden de ranken van het opgeslagen water in de bodem. De lente was goed met een perfecte vruchtzetting, maar juli was een van de warmste maanden ooit gemeten in de Langhe regio. Gelukkig viel in augustus wat malse, afkoelende regen en was september gematigd warm en droog. In oktober oogstten Livio en Corrado gezonde, rijpe druiven met een goede zuurgraad.

In het glas

De kleur is licht oranjerood met een schitterende, blinkende spiegel. We ruiken onmiddellijk aardse tonen, samen met rozenblaadjes en veel kersen. Na opschudden zetten de verleidelijke geuren zich verder met viooltjes, bosgrond, zwarte kersen en drop. Die dropachtige aroma’s evolueren later naar eucalyptus en gemalen peper. Deze wijn evolueert voortdurend. Het is een wijn die je perfect een half uur kan verluchten in een brede karaf. De smaak is intens en goed gestructureerd. Ik proef fijne zuren, heel veel sap en elegante, niet agressieve tannines. Ze zijn present, maar het rijke sap houdt ze mooi in bedwang. Wat me opvalt is de frisse smaak die de 15% alcohol perfect in bedwang houdt.  Hij eindigt in een lange afdronk met een heerlijke nasmaak van kersen en kruiden. Serveer hem op 16° C met brasato al barolo, traag gegaard kalfsgebraad met morieljes en gebraden lamsribstuk met rozemarijn en gekonfijte look. Deze wijn is nu al heel toegankelijk, maar heeft voldoende reserve om minstens vijf jaar verder te rijpen.

20,99 euro https://www.spi.wine/ en verschillende verdelers verspreid over Vlaanderen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s