De vrijdagreviews 13

02/04/2021

Wekelijks neem ik twee wijnen onder de loep. Een gedetailleerde bespreking en tips voor wijn en gerecht. Ontdekkingen en gevestigde waarden, mousserend en stil, uit heel de wijde wijnwereld. Proeven met verschillende glazen, temperatuur, gekarafeerd of niet etc.… Elke week twee wijnen. Kort en bondig en accuraat. Deze week staan twee wijnen uit Bourgogne op de proeftafel.

Wat voorafging

Vorige week kreeg ik van een van mijn beste wijnvrienden een bijzondere fles wijn cadeau. Dat gebeurt natuurlijk wel meer. Met mijn vele wijnvrienden worden regelmatig goede flessen uitgewisseld. Maar deze wijn van het oogstjaar 2015 komt uit Meursault en werd geproduceerd in de kelders van Domaine Coche-Dury. Dat maakt de wijn enigszins speciaal. Vooral ook omdat mijn vriend Ronny, van wie ik de fles kreeg, al meer dan dertig jaar lang druiven plukt op dit wereldvermaarde wijndomein. Hij kent de wijngaarden en de familie als geen ander. In 2016 schreven wij samen een reis-en wijnboek over Bourgogne met als titel ‘Ontdek Bourgogne’. Het boek kreeg onmiddellijk lovende recensies, maar viel helaas tussen twee stoelen toen enkele maanden na de verschijning onze toenmalige uitgeverij overgenomen werd door een grote groep. Die was duidelijk niet geïnteresseerd in de laatste uitgaven van onze vorige uitgever. Het boek werd nergens gepromoot, laat staan in de kijker gezet. Hoe spijtig. Want het boek is niet alleen informatief, het is vandaag nog altijd een tijdsdocument. We interviewden verschillende (jonge) talentrijke wijnbouwers, vroegen naar hun parcours en peilden naar hun visie op de hedendaagse wijnbouw in Bourgogne. Het blijven boeiende getuigenissen. Maar terug naar de wijn van deze week. Ronny wilde mijn mening horen over de invloed van het ‘warme’ oogstjaar 2015 en dat bracht mij op het idee om voor het 13de vrijdagreview een tweede Bourgogne 2015 uit de kelder te halen. Ik kies voor een Pouilly-Fuissé ‘Autour de la Roche’ van Domaine Ferret. Deze wijn is van de hand van Audrey Braccini, een van de meest gepassioneerde wijnmaaksters in de Bourgondische wijnwereld.

Het oogstjaar 2015
Verschillende waarnemers zijn heel kritisch voor het oogstjaar 2015. Velen vinden de wijnen uit 2015 te warm, te droog, overrijp en de meeste wijnen zouden geen of weinig bewaarkracht hebben. De realiteit is natuurlijk genuanceerder. Sommige deelgebieden leden extreem onder de hitte en in bepaalde wijngaarden was er ernstige droogte stress. Na enkele koude dagen in februari, volgde een warme lente die zich stevig doorzette tijdens de zomer. De vruchtzetting en bloemzetting was in 2015 gemiddeld één maand vroeger dan in andere oogstjaren. Cijfermateriaal spreekt van een gemiddelde van 13°C in de eerste maanden van het jaar. De zomer was extreem. In Macon steeg tijdens sommige dagen in de maand juli, het kwik naar recordtemperaturen van 39°C, maar ook in de Côte d’Or werden temperaturen tot 35°C gemeten. De rode draad in dit warme oogstjaar is de droogte. Volgens informatie van het BIVB (Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne) zou in sommige regio’s tot 20 % minder regen gevallen zijn. Het warme voorjaar kende ook voordelen. De ranken hadden omzeggens geen last van schimmel en andere ziekten, waardoor heel de cyclus in optimale omstandigheden verliep. In enkele wijngaarden trok men half augustus de eerste trossen. Conclusie: een extreem vroege oogst van gezonde, maar heel snel gerijpte druiven. Voor veel wijnbouwers een grote uitdaging bij de vinificatie.

Domaine Coche-Dury Meursault 2015
Het domein Coche-Dury is wereldvermaard en dat maakt de wijnen gezocht en zeldzaam. Er is al veel inkt gevloeid over dit domein, waardoor het internationaal een ware cultstatus heeft ontwikkeld. Zeer tegen de zin van de familie Coche. ‘Wij zoeken geen groot aanzien en willen ook niet op een voetstuk worden geplaatst. Laat ons werken in onze wijngaarden, wij zijn “vignerons”, wijnboeren’, is hun stelling, bij monde van huidig eigenaar Raphaël Coche. Volledig in de lijn van zijn grootvader Georges en vader Jean-François spendeert Raphaël de meeste tijd in de wijngaard of in zijn wijnkelder. Hij slaagt erin om de traditionele werkwijzen van vader en grootvader te integreren met hedendaagse wetenschappelijke inzichten. Het domein omvat 11 ha wijngaarden. Daarvan zijn 4 ha voorzien voor de gemeentelijke appellatie Meursault. De druiven voor deze Meursault Blanc kunnen uit verschillende percelen en lieux-dits komen, afhankelijk van het oogstjaar. Daarom wordt de naam van het perceel of de herkomst van de druiven niet vermeld op het etiket. Het valt dan ook niet te verwonderen dat Raphaël voor de wijn van 2015 druiven oogstte in het noordelijk gelegen ‘Les Luchets’. Deze lieu-dit is een van de frissere wijngaarden, vlak bij de grens met buurgemeente Auxey-Duresses. Voor de lezers die thuis zijn in Meursault of een gedetailleerde kaart raadplegen: Les Luchets ligt net boven de lieux-dits Chevalières en Meix Chavaux.
Een van de belangrijkste kenmerken van de werkwijze bij Coche-Dury is het oogstmoment. Heel het jaar rond zijn vader Jean-François en Raphaël in de wijngaarden terug te vinden. Alles wat beweegt en evolueert in de wijngaard wordt rigoureus gevolgd. Op het moment van de oogst staat een ervaren ploeg van Franse en Belgische plukkers klaar om selectief en secuur te plukken. Enkel het mooiste en gezondste fruit wordt verwerkt. In de wijnkelder wordt omzeggens niet geïntervenieerd en de most vergist met endogene gisten in houten vaten van 228 l, waarvan de helft jaarlijks wordt vernieuwd. De wijnen rijpen gemiddeld tussen 15 en 22 maanden. ‘Er is geen geheim’, zegt Raphaël. Alle witte wijnen, van Bourgogne Blanc tot de beroemde Premier Cru Perrières, ondergaan een identieke vinificatie. Ook de rode wijnen worden uiterst secuur en zacht gevinifieerd. Het resultaat van deze werkwijze zijn wijnen die traag evolueren en lang kunnen bewaren. De wijnen van dit domein zijn erg gezocht en helaas wordt met de wijnen ook gespeculeerd, tot grote ergernis van Raphaël Coche. We proeven deze wijn in een Riedel Vinum Bourgogne glas op 12°C.

In het glas
Het eerste zicht toont me een heldere, zuivere wijn met goudgele tonen en een opvallende groene schijn. Kenners beweren dat dit kenmerkend is voor de Coche-Dury wijnen. De eerste geur is verrassend fris met veel citrus (bergamot). Dat had ik niet verwacht in een wijn van 2015. Na opschudden komen alle aroma’s in de wijn zich tonen. Wat een weelde. Ik ruik hazelnoot en acaciabloesem. Daartussen rijpe boter en opnieuw de frisse citrus en zelf een hint van groene appel. Later zal ik meer kruiden en rijpe steenvruchten ruiken. De complexiteit zet zich verder in de heerlijke smaak, waarbij het eerste contact in de mond opvallend fris is, opnieuw tot mijn verwondering, waarna de wijn vervloeit in een fluwelige en romige middenstructuur. De ellenlange afdronk is sappig en aromarijk met veel fruit en een lekkere notensmaak. Alles zit goed bij deze verfijnde wijn met groot potentieel. Nergens toont hij ook maar een greintje evolutie. Hij is vandaag al heerlijk, maar je kunt hem gemakkelijk tot 10 jaar bewaren in een goede kelder. De puurheid van deze wijn vraagt een eenvoudig gerecht. We trokken naar onze buur, een forelkweker en kochten twee beekforellen. Deze vissen hebben vaster vlees dan de traditionele regenboogforel. We lieten de beestjes langzaam garen in echte hoeveboter, waarbij ik op het einde van de gaartijd enkele druppels citroen perste over de forellen. Het korstje en de subtiele botersmaak met frisse tonen vloeide als het ware samen met de smaak van de wijn. Om wat contrast te geven serveerden we een krokante sla ‘mil’herbes’ met dragon, bieslook, platte peterselie, notensla en veldsla, op smaak gebracht met olijfolie en chardonnay azijn. Eenvoud is niet eenvoudig, zei ooit een sterrenchef.
Andere combinaties met deze wijn: krokant gebakken zwezeriken, Chaource, Brillat-Savarin en andere witschimmelkazen, kreeft op de grill en andere visgerechten ‘meunière’.

Deze wijn wordt ingevoerd door www.young-charly.com  en www.vinotheek.be

Domaine J.A. Ferret Pouilly-Fuissé Autour de la Roche 2015
Domaine Ferret is een historisch domein dat al decennialang tot de beste wijnhuizen van Pouilly Fuissé behoort. Het is niet alleen een topdomein, het wijnhuis heeft ook een opvallende geschiedenis. Sinds 1840 wordt Domaine Ferret geleid door een vrouw. In deze geschiedenis speelt Jeanne Ferret een belangrijke rol. Zij leidde het domein na WO II. Deze kranige dame was de eerste wijnbouwer in Pouilly-Fuissé die haar wijn op flessen trok. Tot dan werden alle wijn ‘en vrac’ aan négociants verkocht. Daarnaast gaf zij ook de aanzet om de beste wijngaarden te onderscheiden van minder goed gelegen percelen. Zij vinifieerde haar goed gelegen wijngaarden apart en onderscheidde ze met speciale vermeldingen: Tête de Cru en Cuvée Hors Classe. Na het overlijden van haar kinderloze dochter Colette werd het domein verkocht aan het handelshuis Louis Jadot. Geheel in de geest van de geschiedenis zocht Louis Jadot naar een vrouw om Domaine Ferret te leiden. Zij vroegen de talentrijke Audrey Braccini om de leiding van het domein op zich te nemen, een beslissing die hen geen windeieren heeft gelegd. Sinds haar aankomst in 2008 is de kwaliteit alsmaar toegenomen en bracht Audrey de wijnen naar de absolute top. ‘Er zijn geen mirakels’, zegt ook Audrey ‘je moet respect hebben voor het patrimonium, zowel voor de bodem, de wijngaard als voor de mens’. Dat doet ze met een doorgedreven parcelaire vinificatie, met respect voor de individuele terroirs, geheel in de geest van het werk van Jeanne Ferret. Van nabij wordt elk perceel en de omgevingsfactoren geobserveerd: er groeien grassen en kruiden tussen de ranken en langs de wijngaard staan struiken die de aanwezigheid van insecten stimuleren. Er wordt enkel ingegrepen als het niet anders kan. ‘We werken vooral op weerstand van de ranken zelf’, zegt Audrey, waarbij ze opmerkt dat je moet luisteren naar de wijngaard. De kennis van je bodem is cruciaal. L’amour pour la terre’, onze verantwoordelijkheid voor de volgende generaties. Ze vertelt het met een grote gedrevenheid, druk gesticulerend om haar woorden kracht bij te zetten, vol passie.
De cuvée Autour de la Roche is een blend van verschillende kleine percelen in de lieu-dit Croux, een wijngaard aan de voet van de rots van Vergisson. De wijngaard heeft een ideale zuidoostelijke ligging met ranken van gemiddeld 40 jaar oud. De bodem is heel divers, vandaar de blend van verschillende perceeltjes. In sommige delen bevat de bodem harde kalkrots, andere stukken zijn zachter met kalkleem en andere bevatten meer klei en magnesium. Alle percelen worden apart vergist met endogene gisten. Ook hier wordt omzeggens niet ingegrepen in het vinificatie proces. De helft van het sap vergist in RVS, de andere helft in gebruikte vaten. Na zes maanden rijping gebeurt de definitieve assemblage en wordt de wijn gebotteld. We proeven Autour de la Roche 2015 in een Riedel Vinum Bourgogne glas op 10°C.

In het glas
We zien een aantrekkelijke goudgele kleur die mooi blinkt. De geuren zijn heel zuiver en open. Ik ruik onmiddellijk veel wit fruit en een frisse geur van pompelmoeszeste. Ook bij deze wijn frons ik mijn wenkbrauwen. Waar zit de warmte van 2015? Na het opschudden komen evolutie geuren naar voren met voorop licht gerookte en getoaste aroma’s. Wat later ruik ik duidelijke natte stenen en de geur van vochtig gras, een verfrissende geur die we meestal als mineraal omschrijven. Hij zal later evolueren naar meer specerijen, maar steeds zal de pompelmoeszeste terugkeren en doorheen alle andere geuren laveren. De smaak bevestigt alle fraais van de geuren. Een volle en rijke aanzet met veel sap wordt perfect gecounterd door een frisse ondertoon. Hierdoor proeven we een lekkere evenwichtige wijn met lange afdronk die, door zijn fraîcheur, zowel lichtvoetig, elegant is als enigszins rijkgevuld.  Dit is een heel fijne wijn die nu op dronk is, maar gerust nog enkele jaren kan bewaren. Serveer hem met carpaccio van sint jacobsvrucht en gedroogde preibladeren, met asperges met mousselinesaus en garnalen en traag gegaarde Mechelse koekoek met morieljes.
We proefden deze vrijdag twee wijnen van jonge wijnboeren die perfect met de klimatologische invloeden van een oogstjaar kunnen omgaan. Wat een toppers.

Recentere jaargangen van Domain Ferret zijn te koop bij https://palaisduvin.be  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s