De vrijdag reviews 19

14/05/2021

Wekelijks neem ik twee wijnen onder de loep. Een gedetailleerde bespreking en tips voor wijn en gerecht. Ontdekkingen en gevestigde waarden, mousserend en stil, uit heel de wijde wijnwereld. Proeven met verschillende glazen, temperatuur, gekarafeerd of niet etc.… Elke week twee of drie wijnen. Kort en bondig en accuraat. Deze week zijn we in ‘the mood for rosé’ en staan twee rosé’s op de proeftafel. De twee wijnen van deze week werden geproefd in een Schott Zwiesel Ivento glas

Wat voorafging
Ik beken, jarenlang liep ik niet zo hoog op met rosé. Lange tijd dacht ik zelfs dat het nooit goed zou komen tussen ons. Met rosé, vond ik, kon je als wijnliefhebber niet veel aanvangen. Roséwijn, dat was gebrek aan diepgang, te weinig om het lijf en meestal te zoet. Volgens mij had roséwijn ook te weinig sexappeal. De oorzaak van mijn aversie lag bij de vroegere familiefeesten waar steevast een lichtzoete Rosé d’Anjou geserveerd werd met een reusachtige Sint-Honorétaart. De flessen raakten snel leeg en sommige tantes en oma’s werden een beetje giechelachtig en zelfs een beetje handtastelijk. Mijn verste herinnering aan rosé, in die onschuldige jaren ’60, waren de natte en kleverige kussen van een groottante. Je zou de wijn voor minder de rug toekeren. Niet alleen bij mij, maar algemeen heeft rosé jarenlang moeten vechten tegen een negatieve beeldvorming. Rosé, dat drink je tijdens de vakantie, in korte broek, zonder veel bij na te denken. Rosé, dat is wijn voor zonnige terrassen in het zuiden, zandstranden, beachparty’s en andere flirterige omstandigheden. Maar ook voor veel producenten was rosé lange tijd niet echt een issue. Jarenlang was rosé een beladen onderwerp en synoniem voor matige wijn. Veel wijnboeren, vooral in zuidelijke gebieden, namen veelal een loopje met rendementen en productiewijzen. Sommige mengden zelfs witte en rode wijn, wat in Europa, voor stille wijn, wettelijk verboden is. Het gebrek aan zorg voor hun wijn resulteerde vaak in simpele, smaakloze wijn. Gelukkig is er veel veranderd. Een van de belangrijkste redenen waarom rosé terug onder ons is, komt door de verbeterde kwaliteit. Sinds een tiental jaar zien wijnbouwers rosé als een volwaardige wijn en een interessante markt. In alle wijnstreken worden vandaag technisch goed gemaakte rosé geproduceerd. Zo zorgt een betere selectie van druiven en vergisting onder temperatuurcontrole voor betere wijnen. Het gevolg is dat rosé zowaar aan het boomen is. Meer zelfs, rosé wijn rolt momenteel als een ware rollercoaster over de wijnwereld. Rosé is populairder dan ooit en ook bij de mousserende wijnen, zoals champagne, cava en prosecco stijgt het percentage roséwijn. In Nederland organiseert een wijnmagazine al enkele jaren een competitie waarbij de beste rosé worden gekozen en de wijn wordt ook bewierookt in verschillende boeken en publicaties. Rosé is hip, meer dan ooit. Volgens recente cijfers zou vandaag één op vijf verkochte flessen in ons land een rosé zijn. De warme zomers van de laatste jaren zijn daar wellicht niet vreemd aan. Er spelen ook nog andere zaken mee. Onlangs las ik in een artikel dat rosé de ‘most instagrammable’ drink is van het moment. Volgens hetzelfde artikel zijn er op vandaag drie miljoen foto’s getagd met ‘rosé’.  Rosé heeft daardoor, vooral bij de jonge consumenten, een modern en hedendaags imago. De recente evolutie naar de buitenkeuken speelt ook mee in de opmars van rosé. Navraag bij enkele wijnvrienden leert me dat ze houden van rosé omdat een goede rosé het mooiste van witte en rode wijn bij elkaar brengt: de levendigheid van wit en de fruitigheid van rood. Wellicht zal ook deze zomer de opmars van rosé niet te stuiten zijn.

MC Wild Rose ‘Power Flower’ Limited Edition 2020
Bordeaux AOP

Deze Power Flower is het resultaat van de samenwerking tussen twee Belgische vrienden en oenoloog Nicolas Contiero, in een vorig leven wijnmaker bij het prestigieuze Château Pape Clement en Château Lafleur. Samen met zijn vrouw Emily kocht hij in 2013 Château Bragelone in de regio rond Blaye. Het koppel bewerkt 25 ha wijngaarden en trekt daarbij voluit de kaart van de biologische wijnbouw. Ze kiezen bewust voor kleinschaligheid en voor ‘pluricultuur’, met de aanplant van struiken, hagen, fruitbomen en een truffelgaard rond hun wijngaarden. Over deze rosé is ernstig nagedacht en veel geproefd. Hij is gemaakt van 100 % cabernet sauvignon. De druiven worden rigoureus geselecteerd, waarna een even zorgvuldige vinificatie volgt met spontane gisting in roestvrijstalen tanks. De wijn wordt geproduceerd door ‘pressurage direct’, dit is een korte persing van de blauwe druiven, waardoor kleur en smaak uit de schillen overgaan in het sap. Opmerkelijk bij deze wijn is de blend van twee basiswijnen die elk een verschillende persing ondergaan. Dat varieert van heel licht, 0 tot 1 bar, tot een iets steviger persing van 1 tot 2 bar, met als einddoel het creëren van een complexe en gastronomisch inzetbare rosé.

In het glas

Deze wijn heeft een vrij intense dieproze kleur en een mooie schittering aan de oppervlakte. Meteen ruik ik rood fruit en specerijen. Het doet me denken aan een soepje van aardbeien met zwarte peper en steranijs dat ik ooit bereidde. De lichte anijsgeur (venkel) komt nog meer naar voren na het opschudden van mijn glas, maar is zeker niet overheersend. Dit is toch wel kenmerkend cabernet sauvignon. Ik hou wel van dit samenspel van rood fruit en kruiden. De smaak is heel evenwichtig en aangenaam mondvullend met een goede balans tussen sap en frisse smaken. In de lange afdronk komt ook het rode fruit terug met een hint van kruiden. Deze Power Flower is een elegante en klassevolle gastronomische rosé. Hij gaat perfect samen met een zomerse, zuiderse keuken waarin tomaten, paprika’s, aubergines en garrigue kruiden een plek krijgen. Met zijn subtiele venkeltoets kan je hem ook combineren met bouillabaisse. Wij genoten van deze wijn bij gegrilde lamskoteletten die we vooraf insmeerden met tapenade. Als side dish maakten we een tarte tatin van aubergines, verse tijm en Parmezaanse kaas. Een perfecte match.

15,50 euro. Info via https://www.maseliscasierwines.com/

Wijndomein Aldeneyck Pinot Rosé 2019
BOB Maasvallei Limburg

Moeten we Aldeneyck nog voorstellen? Als er één domein is in België dat zich in 20 jaar tijd ontpopt heeft als een van de meest kwaliteitsvolle wijndomeinen van het land is het zeker Aldeneyck. Karel en Tine Henckens werken en leven in het uiterste noordoosten van Limburg in Aldeneik, een klein pittoresk dorpje nabij Maaseik. Hun wijngaarden liggen perfect zuidoostelijk op diepe grind- en kiezellagen langs de Maas en in een van de droogste klimaatzones van het land. Sinds 2017 is de regio erkend als BOB Maasvallei-Limburg, tot op vandaag de enige grensoverschrijdende appellatie in Europa. In de wijngaarden zijn vooral pinot druiven aangeplant, samen met chardonnay, gewürztraminer en riesling. Het domein produceert elf verschillende soorten wijn, waaronder verschillende prijswinnende cuvées en onze wijn van de week, een rosé op basis van pinot druiven. Deze Pinot Rosé uit 2019 is een assemblage van drie druiven: pinot blanc, pinot gris en pinot noir. Om de roze kleur te verkrijgen weken de schillen van de pinot noir druiven gedurende vijf uur met het sap. Elke wijn vergist in roestvrijstalen tanks onder temperatuurcontrole. Daarna volgt de assemblage van de drie wijnen.

In het glas

De kleur is licht zalmroze met een zuivere blinkende spiegel. Onmiddellijk komen florale geuren opzetten, samen met steenfruit. Dat wijst duidelijk op enige invloed van pinot gris in de blend. Na opschudden komen heel fijne, kenmerkende geuren van rood fruit naar voren. Hier toont zich de invloed van pinot noir. Ik ruik geplette frambozen, mijn favoriete vrucht. Iets later ontdek ik ook een lichte citrus geur. Alles is subtiel in deze wijn. De smaak is verfrissend en sappig. Ook in de nasmaak is pinot noir nadrukkelijker aanwezig met aroma’s van rode bessen. Deze lichtvoetige, elegante rosé is een echte lente- en zomerwijn. Een wijn om elk moment van de dag te genieten als aperitief, maar goed inzetbaar bij zomerse gerechten zoals mozzarella met notensla, kerstomaten en basilicum of bij een quiche met geitenkaas en citroentijm of serveer hem met koude kreeft ‘Bellevue’. Straks drinken we deze wijn bij een ovenschotel met groenten: een tian van tomaten, aubergines en courgettes, rozemarijn, basilicum en geitenkaas Pelardon. Om naar uit te kijken.

13,50 euro. Momenteel is oogstjaar 2020 te koop bij https://www.anverres.be/  en op het domein https://wijndomein-aldeneyck.be/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s