De vrijdag reviews 18

07/05/2021

Wekelijks neem ik twee of drie wijnen onder de loep. Een gedetailleerde bespreking en tips voor wijn en gerecht. Ontdekkingen en gevestigde waarden, mousserend en stil, uit heel de wijde wijnwereld. Proeven met verschillende glazen, temperatuur, gekarafeerd of niet etc. Kort en bondig en accuraat. Deze week staan drie champagnes uit het oogstjaar 2008 op de proeftafel.

Wat voorafging
De laatste maanden werden, los van elkaar, drie verschillende champagnes uit het uitstekende oogstjaar 2008 bij ons thuis geleverd. Dat zorgde deze week voor enkele bruisende dagen. Ik ben een van de bevoorrechte getuigen die bijna jaarlijks de oogst in Champagne van nabij kan volgen. Sommige oogstjaren blijven in het geheugen hangen, zoals het millésime 2008. Ik was er in het voorjaar, tijdens de warme en vochtige maand april en ontmoette tal van wijnbouwers die niet erg enthousiast waren over het voorjaar. Later, in september was ik opnieuw in de streek en zag tevreden plukkers gezond en rijp fruit oogsten. Toen al, hoorde ik enthousiaste geluiden over een ‘uitzonderlijk’ millésime. Deze week onderzoeken we of we dit groot millésime terug te vinden is in ons glas. Elke champagne werd apart geproefd, telkens op een andere dag en bij verschillende temperaturen. De drie wijnen werden geproefd in een Lehmann Jamesse glas.

Het oogstjaar 2008
Zou het kloppen dat wijnjaren met extreme klimaatomstandigheden leiden tot een groot millésime? Het jaaroverzicht van 2008 geeft de indruk dat alles misliep wat kon mislopen. Zeker tussen januari en juni moesten de wijnbouwers alert omgaan met de bokkensprongen van het klimaat. Rond Kerstmis 2007 vroor het nog stenen uit de grond, maar het nieuwe jaar bracht zachte lentetempraturen. Het werd zo warm dat hier en daar narcissen begonnen te bloeien. Iets later, in februari en maart werd het opnieuw erg koud en was er veel regen. Geen pretje voor de snoeiers dat jaar. In april, toen ik zelf in de regio was, was het nat en warm. Ideale omstandigheden voor de ontwikkeling van schimmels. De maand mei staat geboekstaafd als een koude maand met weinig zon. Juni was eveneens een vreemde maand. In de eerste weken was er een optimale bloei, maar alweer hadden de weergoden het niet goed voor met Champagne. Groei en bloei werden plots afgeremd door een hevig koudefront dat zelf vriestemperaturen met zich meebracht. De droge en zonrijke julimaand bracht opnieuw rust, maar augustus was dan weer koud en regenachtig en dat zorgde opnieuw voor meeldauw en andere zorgen in de wijngaard. Zoals zo dikwijls bracht de maand september schitterend weer. Veel zon, droog weer met frisse nachten zorgden voor een perfecte laatste rijping. ‘Champagne heeft gewoonlijk een afspraak met de maand september’, hoor ik regelmatig. Er werd laat geoogst in 2008. De oogst begon op 15 september, maar bij de betere huizen trokken de plukkers tot begin oktober door de wijngaarden.

Taittinger Comtes de Champagnes 2008
Blanc de Blancs

De familie Taittinger heeft 288 ha eigen wijngaarden en deze zorgen voor bijna de helft van hun productie. Het beroemde wijnhuis brengt 11 verschillende wijnen op de markt. De eigen druiven rijpen in 34 verschillende wijngaarden, waarvan iets meer dan een derde aangeplant is met chardonnay. Met 100 hectare chardonnay druiven is het wijnhuis een van de grootste eigenaren in de Côte des Blancs. De Comtes de Champagne is het paradepaardje van het huis en hij wordt enkel geproduceerd in grote wijnjaren. Comtes de Champagne is volledig gemaakt uit chardonnay. In 1952 was deze cuvée een van de eerste Blanc de Blancs die op de markt kwam. Het fruit komt uitsluitend uit de vijf grand cru gemeenten in de Côte des Blancs. Elke champagne van Taittinger vergist in roestvrijstalen tanks. Enkel bij Comtes de Champagne verblijft vijf procent van de assemblage gedurende vier maanden in eiken fusten. Na de tweede gisting rust deze wijn minstens 9 jaar sur latte. Onze wijn van de week bleef langer in de kelder en werd in januari 2020 gedégorgeerd. Volgens Pierre-Emmanuel Taittinger is Comtes de Champagne 2008 een van de beste Comtes die ze ooit gemaakt hebben.

In het glas

Dit is een chardonnay in al zijn nuances: lichtgeel met groene tint, schitterende spiegel met ultra fijne belletjes en een subtiel kroontje aan de oppervlakte. De geuren zetten aan met florale aroma’s van lindebloesem en fris wit fruit met groene appel en pompelmoes. Wat later komen meer gedroogde bloesems, gebakken amandel en boterbrioches naar voren. Ik laat hem nog even staan en dan komt de invloed van de autolyse naar voren met nougat, honing en kamperfoelie en wat later een subtiele aanwezigheid van gekonfijte gember. Het is genieten van de complexiteit van de geuren. Al dit fraais keert terug in de mond die heel romig aanzet, gevolgd door een opstoot van frisse en levendige zuren en een opvallende ziltigheid. In de lange afdronk proeven we pompelmoes en zeste van limoen. Toch ervaar ik naar het einde opnieuw een romige en mondvullende smaak. Deze grote wijn vol finesse is perfect evenwichtig en proeft heel jong. Drink hem nu of laat hem gerust acht tot tien jaar verder rijpen in een goede wijnkelder. Ik serveer hem met warme oesters, waarin, net zoals bij deze wijn, het fluwelige en ziltige in elkaar overvloeien. Ander goede combinaties zijn carpaccio of tartaar van zeevruchten of een toast met gegrilde Crottin de Chavignol.

Te koop bij verschillende wijnhandelaars
Taittinger wordt ingevoerd door https://www.vascogroup.com  

Caillez-Lemaire Cuvée Jadis 2008
Extra Brut

Virginie en Laurent Van Poperinghe zijn zeer gepassioneerd en bewerken 7 ha wijngaarden in en rond het dorpje Damery in de Vallei van de Marne. Hun wijngaarden zijn ingedeeld in tientallen kleine percelen. Alle wijngaarden liggen langs de zuidgerichte rechterflank van de Marne. Het koppel nam in 2005 het wijnhuis over van Virginie’s ouders. De laatste jaren zijn deze jonge wijnbouwers intens bezig met onderzoek van hun terroir en de indeling van de percelen. Intussen produceren ze ook wijnen van één druif, waarvan hun ‘Pur Meunier’ een schitterend voorbeeld is. Het wijndomein werkt als sinds de vorige generatie heel milieuvriendelijk en vandaag is het wijnhuis in reconversie naar biologische wijnbouw. Op het domein worden met barriques, demi-muids en fusten gewerkt. Omzeggens elke wijn wordt vergist en gerijpt in gebruikte eiken vaten, maar er wordt ook geëxperimenteerd met nieuwe eik. Ik leerde dit gepassioneerde koppel kennen in 2012 en volg hen sindsdien van nabij. Voor mij zijn ze het prototype van de nieuwe generatie die inventief en goed gevormd is. Ze werken intens samen met andere wijnbouwers en krijgen meer en meer de erkenning die ze verdienen. De Cuvée Jadis is gemaakt van  60% chardonnay, 30% pinot noir en 10% meunier. De druiven werden in 2008 op volle maturiteit geoogst en op natuurlijke wijze vergist in hout. Aansluitend rijpt de wijn 8 maanden in dezelfde eiken vaten. De basiswijn ondergaat geen malolactische gisting en wordt noch geklaard, noch gefilterd. De flessen worden afgesloten met een natuurkurk (geen metalen kroonkurk zoals bij de meeste champagnes) en blijft 10 jaar sur latte. Deze wijn is een ‘extra brut’ met een lage dosage van maximum 5 gr.

In het glas

In het glas krijgen we een goudgele wijn met ultra fijne pareling en opvallende schittering aan de oppervlakte. De eerste geuren zijn heel intens en open. Dat is een van de kenmerken van Cuvée Jadis. Heel snel ruik ik de invloed van de lange lagering met hazelnootboter, gekonfijte abrikoos, kruiden, vanille en zelfs een hint van specerijen waarin ik wat peper ontdek. Hij evolueert snel in mijn glas met secundaire geuren van gegrilde amandelen, brioche, warme vijgen, oogstappel, honing en gebakken brood. Nog later, als ik deze wijn wat laat opwarmen (tot 14°C) komen meer fruitige en florale geuren opzetten met jasmijn en ook een frisse toets van gekonfijte limoen. Alweer een wijn met grote complexiteit. De smaak is mondvullend en rijk met veel smaak en aroma’s. De schuimvorming in de mond is eerder romig, met een zeer mooi onderbouwd levendig zuur, waarin ik de invloed van chardonnay herken. De fraîcheur zorgt voor een mooi evenwicht. Deze heerlijke, vineuze wijn eindigt in een ellenlange afdronk  met in de nasmaak een toets van zeste van pompelmoes. Ik proefde deze wijn met drie stukken kaas, die elk afzonderlijk een perfecte match gaven: rauwmelkse l’Ami du Chambertin van Gaugry, 36 maanden gerijpte Comté en schilfers ‘Vecchio’ Grana Padano. Drie sublieme combinaties. In deze periode van het jaar staan gegrilde asperges en gestoofde morieljes op het menu en dit zijn bereidingen die perfect samengaan met deze genereuze champagne. Cuvée Jadis 2008 is een wijn om nu te genieten, maar hij kan gemakkelijk nog tien jaar bewaren in een goede wijnkelder.

Verkoopadressen verkrijgbaar via  www.caillez-Lemaire.com
in Nederland via https://www.cestchampagne.nl/   

Bollinger La Grand Année 2008

Dit prestigieuze Champagnehuis werd gesticht in 1829 door de Duitser Joseph ‘Jacques’ Bollinger. Het familiebedrijf heeft vandaag 170 ha eigen wijngaarden. Een rode draad bij Bollinger is het gebruik van houten vaten. Zij hebben ook een eigen tonnenmaker in dienst voor het onderhoud van hun 3500 vaten. Bollinger werd beroemd door een van de meest kleurrijke vrouwen in Champagne, de weduwe Lily Bollinger. Zij leidde het wijnhuis vanaf WO II tot in 1973.  Na de oorlog kocht zij zeer goed gelegen wijngaarden, investeerde in eiken vaten en verruimde de productie tot 1 miljoen vaten per jaar. Deze Grande Année 2008 is een van de prestige cuvées van het huis. Hij is gemaakt van 71% pinot noir en 29% chardonnay uit 18 verschillende wijngaarden. 84% van deze wijngaarden zijn erkend als grand cru uit de dorpen Aÿ en Verzenay en 16% als premier cru percelen. Ook hier worden de flessen afgesloten met een natuurkurk en niet met een metalen kroonkurk. Dat houdt ook in dat de dégorgement volledig manueel gebeurt. De volledige basiswijn vergistte in kleine eiken vaten en rijpte minstens 9 jaar in de kelder sur latte. Hij werd gedégorgeerd in november 2018.

In het glas

We zien een delicate goudgele kleur en rijke, intense pareling. Aan de oppervlakte krijgen we een stevig kroontje, die lang blijft. Onmiddellijk ruik ik een complexe waaier aan geuren: gegrilde amandelen en gedroogde tabak gevolgd door rijp geel fruit en een hint van exotische vruchten waarin ik ananas en gember herken. Wat later komen meer florale geuren opzetten met jasmijn en lindebloesem, honing en gekonfijte citrus. Ik laat mijn glas opwarmen tot 14° C en dan komen nog andere aroma’s opzetten met appel, minerale tonen, natte stenen en gedroogde abrikoos. De geuren veranderen voortdurend. Ik ruik ook een lichte hint van peper en vanille. Wat een heerlijk samenspel aan aroma’s. De smaak bevestigt de complexiteit met een intens en rijk mondgevoel. We proeven een romige mousse met voldoende aciditeit en een ellenlange, aromarijke afdronk. In de nasmaak proef ik lichte toast, botersnoepjes en verfrissende citrus. Op het einde heb ik een subtiel kalkgevoel in de mond. Een wijn om nu al te genieten,  maar hij zal gemakkelijk een decennium verder rijpen in een goede kelder. Deze wijn is evenwichtig en zeer elegant. Serveer hem met gegrilde langoustines, kreeft met kruidenboter of gebakken parelhoen en gebonden jus. Uiteraard ook met eerder vermelde kazen.

Te koop bij tal van wijnhandels. Bollinger wordt ingevoerd door https://www.cinoco.com/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s