Château Pape Clément viert zijn 770ste oogst

Château Pape Clément, het beroemde Grand Cru Classé wijnkasteel uit Pessac-Léognan haalde in 2022 haar 770ste oogst binnen. Om deze verjaardag te vieren nodigde Bernard Magrez zijn persoonlijke vrienden uit, samen met enkele internationale persmensen. Bernard Magrez is de flamboyante eigenaar van Château Pape Clément. De wijnmagnaat uit Bordeaux staat aan het hoofd van een wijnimperium met veertig wijndomeinen waarvan vier Grands Crus Classés. Hij startte zijn loopbaan op 16-jarige leeftijd, toen hij de schoolbanken verliet om zich volledig te wijden aan de wijnverkoop. Zestig jaar later blijft hij even dynamisch en toekomstgericht.

Pavillon Ledoyen

Plaats van gebeuren was het restaurant Pavillon Ledoyen van driesterrenchef Yannick Alléno in Parijs. Op het programma stond een verticale degustatie van Pape Clément van jaargang 2020 tot 2009, gevolgd door een lunch met recentere jaargangen van het illustere wijnkasteel.  We schrijven woensdag 24 november, feestdag van de Heilige Clément. 

Verticale degustatie Château Pape Clément Rood

2020: intens fruitig met cassis en donkere kersen met kruiden en een lichte houtinvloed. Hij smaakt vol, intens met opvallende, aangename zuren. Geconcentreerde wijn met edele tannines en zwart fruit in de retro. Nu al toegankelijk met groot potentieel.

2019: opvallende frisse geuren in de aanzet. Floraal, zwart fruit, pepertoets, vrij complex. Sappige smaak met goed evenwichtig zuur en aanwezige maar fijne tannines. Elegante wijn met veel finesse. Complexe wijn met concentratie en groot potentieel.

2018: vrij gesloten in de eerste geuren. Rood fruit dat langzaam overgaat naar cassis. Opvallende aanwezigheid van specerijen, peper en een licht gebrande toetsen. Beetje warm in de neus. Volle smaak met kruiden en opvallend korrelige tannines. In de afdronk wat alcoholwarmte. Duidelijke weergave van een warm oogstjaar. Te volgen.

2016: Complexiteit en variatie in de aroma’s met frisfruitige geuren en een lichte hint van menthol. Wat later paprika en peper met bramen. Goede fruitige sappigheid in de smaak met aangename frisse tonen en fijne tanninestructuur. Lange afdronk. Een grote wijn die nu al heel aangenaam proeft, maar veel potentieel heeft.

2015: wat gesloten in de aanzet, maar na opschudden komen zwart fruit, toast en mokka naar voren. De smaak is breed, volumineus en sappig met presente tannines en toch aangenaam zuur. Op het einde komt een lichte alcoholimpressie opzetten. Wijn die zijn warm oogstjaar perfect weergeeft.

2014: eerste wijn waarin secundaire en geëvolueerde geuren opvallen. In de aanzet gerookte toetsen, met koffie, champignons en ‘sous-bois’ (aards). De mooie geuren worden niet bevestigd in de smaak met licht uitdrogende tannines. Hij smaakt fris, maar mist wat sappigheid. Een wijn die vraagt naar een passend gerecht.

2009: zacht fruitige geuren met frambozen en cassis. Na opschudden nog meer zwart fruit. Wat later gerookt, ceder en tabak. Wijn met knappe complexe aroma’s die bevestigd worden in de evenwichtige smaak met veel sap, goed zuur en presente tannines. Wijn met ellenlange afdronk. Gebalanceerde wijn met veel potentieel.

De lunch

De feestelijke dag startte met de verticale degustatie van Pape Clément in rood en twee witte wijnen uit 2015 en 2017. Daarna volgde de lunch waarbij chef Yannick Alléno alle registers opentrok en sublieme gerechten bereidde bij de wijnen van het kasteel: Château Pape Clément Blanc 2017, Pape Clément Rouge 2016 en Clos Haut Peyraguey.

We startten met een gerechtje dat heerlijk umami was, een Japans geïnspireerde bouillon van algen en frisse komkommer met stukje gekonfijte zalm, gevolgd door een nonette (een opgevulde kleine cake) met steur waarbij schijnbaar een klassieke brioche werd geserveerd. Maar de verrassing zat binnenin. Uit de brioche vloeide romige kaviaar, waardoor het gerecht een frisse, zilte toets mee kreeg. Beide gerechtjes pasten goed met de evenwichtige Pape Clément 2017. Vooral de smaak waarin gekonfijt fruit perfect gecounterd wordt door fijne zuren, maakte de combinatie smaakverheffend.

Het hoofdgerecht was bijzonder. De chef had ultra fijne laagjes Wagyu filet op elkaar gegaard, waardoor een duizendblad (millefeuille) ontstond. Het delicate vlees smolt als het ware in de mond. Daarbij werd gekonfijt loof van bieten geserveerd. Deze smaakbom combineerde perfect met de rode wijn uit het kwaliteitsvolle oogstjaar 2016. Een jaar waarin de druiven lang mochten rijpen. Dat zorgde voor wijn met rijke aroma’s, sappigheid en veel fraîcheur.

Het dessert was opnieuw een heerlijke ervaring met het samengaan van gebrande koffie, gelei van amaretto en structuren van noten, kastanjechips en meringue. Het geheel was in perfecte harmonie met Château Haut Peyraguey 2017, een jaar met opvallende fraîcheur in Sauternes.

Bernard Magrez als mecenas

De lunch was begeleid door sfeervolle kamermuziek, gebracht door vier topmusici. Zij bespeelden een viool, altviool en cello uit de zestiende en zeventiende eeuw. Deze instrumenten werden door Bernard Magrez aangekocht en hiervoor in bruikleen gegeven aan de vier musici. Daarmee doet Magrez als mecenas zijn naam alle eer aan. Naast investeren in antieke muziekinstrumenten is Bernard Magrez ook een groot kunstliefhebber. In en rond het Château Pape Clément staan sculpturen en andere installaties van artiesten met naam, maar ook projecten van aankomende kunstenaars. In zijn welkomstwoord benadrukte Magrez hoe belangrijk hij het vindt om jonge artiesten te ondersteunen. Zoals hij het zelf zegt: ‘ik hou van zakendoen, van de aarde, en van muziek en kunst. Ik hou van de wijngaard, van wijn en het leven’.

Château Pape Clement, een pauselijke wijn

De naam van het kasteel verwijst naar Paus Clément V, die oorspronkelijk uit Bordeaux kwam. Hij was de oudste zoon van de familie de Goth, die halfweg de dertiende eeuw eigenaar werd van een wijnkasteel in Graves. Volgens de overlevering werd op 1252 de eerste oogst binnengehaald. Bertrand de Goth werd priester en in 1305 aartsbisschop van Bordeaux, om hetzelfde jaar verkozen te worden tot paus. Hij nam de pauselijke naam Clement V aan en veranderde prompt de naam van het familiale wijnkasteel in Château Pape Clément. In 1309 schonk hij zijn wijngaard en de omliggende bossen en landerijen aan het aartsbisdom Bordeaux. De clerus van Bordeaux houden het kasteel tot de Franse revolutie, waarna het verschillende eigenaars zal kennen. Château Pape Clément is een van de oudste kastelen van Bordeaux en een van de zeldzame kastelen dat meer dan zeven eeuwen wijn verbouwt op dezelfde grond. Er zijn weinig wijnkastelen die 770 oogsten kunnen vieren. Vandaag is het wijnkasteel een van de vier Cru Classé kastelen van Bernard Magrez met Château Pape Clément, Château Tour Carnet, Château Fombrauge and Clos Haut Peraguey.

Chateau Pape Clément vandaag

Bernard Magrez is een gevierd industrieel met een scherpe en inventieve blik. In 2008 begreep hij al dat wijntoerisme een belangrijke rol zou spelen in de wijnindustrie. Hij creëerde voor Château Pape Clément de Luxury Wine Experience, waarbij het accent op wijnbeleving ligt. Met zijn initiatief wilde hij wijnliefhebbers van over de hele wereld laten kennismaken met zijn wijnen, maar ook met alle troeven van de regio Bordeaux. Niet voor niets is de man betrokken bij de creatie en financiering van La Cité du Vin in Bordeaux, een plaats waar wijn en toerisme centraal staan. Bezoekers kunnen in een van de goed ingerichte kamers overnachten en deelnemen aan activiteiten zoals een bezoek aan de kelders met degustatie, gastronomie op het kasteel, oesters eten in Arcachon of een helikoptervlucht boven de wijnregio.

Dit was een unieke en fantastische belevenis. Niet alleen omwille van de verticale degustatie die mij liet kennismaken met de grote kwaliteit van de wijnen van Château Pape Clément, maar ook met de invloed van de verschillende oogstjaren. Niet enkel de wijnen, ook de kennismaking met Pavillon Ledoyen en de superieure keuken van Yannick Alléno blijft een ervaring die ik graag deel en lang zal koesteren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s