De zes feestwijnen van Oxfam-Wereldwinkels/Oxfam Fairtrade

Oxfam Fairtrade is al decennialang een belangrijke voortrekker voor eerlijke handel. Het doel is de verkoop van faire producten van kleine producenten in ontwikkelingslanden, waarbij een eerlijke prijs betaald wordt voor hun producten. Daarnaast heeft Oxfam-Wereldwinkels veel aandacht voor de werk- en leefomstandigheden van de producenten en hun families. Elk product in de wereldwinkel wordt aangekocht bij organisaties die werken volgens uitgesproken principes over sociale rechtvaardigheid, duurzaamheid en ecologie.
Koffie en wijn waren van in het begin de belangrijkste producten in het aanbod. Onze herinneringen aan die begindagen zijn niet zo positief. Toendertijd was er niet zoveel aandacht voor de kwaliteit van de wijnen uit Algerije en Chili. Je kocht Oxfam wijn uit solidariteit en in mindere mate voor kwaliteit. Gelukkig is er heel veel veranderd. Vandaag koop je kwaliteitsvolle wijn in de wereldwinkel.
De laatste jaren heb ik op regelmatige basis de wijnen van de wereldwinkels geproefd, soms met collega sommeliers en wijnjournalisten. Iedereen is er over eens, het huidige wijnaanbod is van heel goede kwaliteit. Voor deze bijdrage proefden we de zes feestwijnen die Oxfam dit jaar in de schijnwerpers plaatst.

Ecologica Organic Sparkling Brut La Riojana

Deze klassieker van La Riojana, een bijzonder goed werkende coöperatieve in het noorden van Argentinië, zal veel schuimwijnliefhebbers bekoren. Hij is gemaakt van de aromatische torrontés druif.

Het uitzicht is al van bij het begin heel aantrekkelijk. In ons glas zien we een mooie , heldere wijn met een rijke pareling die vrij lang blijft opstijgen in ons glas. De geuren zijn fruitig en tegelijkertijd fris. Ik ruik een hint van appelbloesem, gevolgd door subtiele citrus aroma’s. Deze aroma’s vinden we ook terug in de smaak. Hij heeft een zachte mousse in de mond. Dat zorgt voor een gebalanceerd mondgevoel. Ik geniet van het evenwicht in deze wijn: enerzijds is hij verfrissend en anderzijds heeft hij een zachtaardige, eerder fluwelige afdronk.

Ideaal als feestelijk aperitief.
Serveer er, bij voorkeur, frisse hapjes bij zoals een koud krielaardappeltje met garnalen, zure room en bieslooksnippers, carpaccio van sint-jacobsvrucht, tartaar van zalm met appelbrunoise en frambozenazijn of een kerstomaatje met geitenkaas.

Sensus Brut Rosé Capel

De basisdruif voor deze schuimwijn is de plaatselijke pedro jiménez (geen familie van de Spaanse pedro ximenez) met toevoeging van een klein percentage cabernet sauvignon. De producent is Capel, een coöperatieve in Chili.

Deze druivencombinatie levert een rosé met licht oranje schijn. De pareling is correct en blijft lang duren. We ruiken licht fruitige aroma’s van kersen en framboos. Deze aroma’s proeven we ook in de smaak. In de smaak ervaren we een speelse en lichte explosie in de mond en een eerder zachte afdronk. Het kleine aandeel cabernet sauvignon zorgt voor een breder mondgevoel en fruitige nasmaak. Hij eindigt met een frisse afdronk.

Je kan deze rosé schuimwijn perfect inzetten als aperitief. Serveer hem met warme, hartige aperitiefhapjes. Denk aan een bladerdeeggebakje met gesmolten comté, crostini met tomaat en Parmezaanse kaas, champignon gevuld met escargots en kruidenboter of mini quiche van tomaat, basilicum en geitenkaas. Hij past ook bij een variatie van gegrilde groenten en bij gazpacho.

Lautaro Sauvignon blanc 2022

Deze wijn is een van de klassiekers in het gamma van de wereldwinkels. Hij wordt geproduceerd door de 22 leden van de coöperatieve van Sagrada Familia in Chili.

Wie houdt niet van de aromatische sauvignon blanc? Deze wijn heeft een licht geelgroene kleur en een schitterende spiegel. Een goed gemaakte sauvignon blanc is altijd heel aromatisch. Soms stuiven de aroma’s uit je glas. Ook hier wordt onze neus verleid met geuren van limoen, groene appel en rijp geel fruit. Dit is duidelijk een kenmerkende Chileense sauvignon blanc: na opschudden van onze fles komen passievrucht en een lichte hint van groene kruiden opzetten. De fijne geuren in deze wijn worden bevestigd in de smaak, waarin sappigheid jongleert met de klassieke frisse tonen van de druif. Hij eindigt met een behoorlijk lange afdronk.

Sauvignon blanc heeft een goed affiniteit met groene kruiden zoals dragon, basilicum, kervel, peterselie of salie. Daarnaast kan je sauvignon blanc goed combineren met lookgerechten. Serveer hem met paling in het groen of met andere gerechten met een groene kruidensaus. Je kan hem ook inzetten bij Bouillabaisse. Hij begeleidt ook graag geiten- of schapenkaas. Deze Lautaro is ook een goede vriend van oosterse gerechten waarin citroengras en koriander verwerkt zijn.
Vegetarisch: gebakken tofu met rode paprika en salie.

Koopmanskloof Chardonnay 2023

Deze aangename, toegankelijke chardonnay komt uit een wijngaard nabij de Bottelarij regio vlak bij de stad Stellenbosch in Zuid-Afrika. De leembodem en de zuidwestelijke ligging van de wijngaard leveren gezonde en rijpe druiven.

Hij heeft een licht goudgele kleur met een opvallend blinkende spiegel. De vinificatie op lage temperatuur in roestvrijstalen tanks garandeert veel fraîcheur en fruit, zowel in de geuren als in de smaak. We laten ons glas even rusten en meteen ruiken we exotisch fruit met voorop rijpe ananas. Na opschudden ruik ik een hint van meloen en licht frisse geuren van citrus. De aangename fruitgeuren komen terug in de evenwichtige smaak. Deze toegankelijke fruitbom heeft een middellange afdronk en een frisse nasmaak.

Serveer hem met witschimmelkazen, koude voorgerechtjes met garnalen en andere schaaldieren, visterrine en koude visschotel. Bij warme gerechten denk ik aan gepocheerde tongfilets met een witte wijn saus of Gentse waterzooi met kip of vis.
Vegetarisch: met frietjes van pompoen, terrine van jonge groenten en quiche met geitenkaas en tomaten

Campesino Carmenère 2022

De wijnbouw in Chili heeft een bijzonder affiniteit met de carmenère druif. Oorspronkelijk komt de druif uit Bordeaux, waar hij in de 19de eeuw bijna volledig verdwenen was. Enkele planten kwamen terecht in Chili. Daar werd hij pas in de jaren negentig van vorige eeuw herontdekt. Vandaag is carmenère uitgegroeid tot de ‘nationale’ blauwe druif van Chili.

We merken in deze jonge wijn een intense paarsrode kleur. Het recnte oogstjaar vinden we ook terug in de rijke en complexe aroma’s. We ruiken donker fruit met cassis en zwarte bessen, onmiddellijk gevolgd door specerijenrijke aroma’s waarin ik de invloed herken van de lagering in eiken vaten. Daaruit komen mokka, gemalen peper, vanille en eucalyptus naar voren. De smaak bevestigd de veelheid aan aroma’s. Hij smaakt vol en sappig met presente, maar edele tannines. Deze knappe wijn heeft een middellange afdronk en kan nog 4 tot 5 jaar bewaren.

Deze wijn is gemaakt om een mooie feesttafel te begeleiden. Hij past uitstekend met gebraden rundsvlees en aardappelgratin, met hindebout met poivrade saus. Hij past uitstekend bij stoofpotje van wild met specerijen, met lamsbout uit de oven of lamstajine.
Vegetarisch: deze wijn heeft veel affiniteit met gebakken boschampignons met sjalot, look en peterselie.

Lautaro Cabernet Sauvignon Gran Reserva Bio 2019

Deze prestige wijn van de coöperatieve Sagrada Familia is gemaakt van biologisch geteelde druiven. Hij rijpte 18 maanden in eiken vaten.
Deze wijn heeft een aantrekkelijke robijnrode kleur en een opvallend mooie blinkende spiegel. We ruiken in deze wijn onmiddellijk de kenmerken van een goed gemaakte cabernet sauvignon. In de aanzet is er onmiddellijk donker fruit met veel cassis en donkere kersen. Na opschudden vallen rijpe geuren op. Ik ruik specerijen zoals peper, cederhout en grafiet. Dat bevalt ons. Wat later, als de wijn even in ons glas is, ruiken we ‘After Eight’ koekjes met chocolade en munt. Voor mij is dit een compliment voor de wijn. Deze mooie wijn is goed gestructureerd, met veel sap en fraîcheur en goed aanwezige tannines. Hij eindigt met een vrij lange afdronk. Deze wijn uit 2019 is nu perfect op dronk, maar je kan hem gerust nog 4 jaar laten rijpen in je kelder.
Serveer deze schoonheid bij een winter barbecue met specerijenrijke (vlees) gerechten of met wildgerechten met intense sausen. Een tajine met lam en munt passen eveneens of een lamsbout uit de oven met gekonfijte look.
Wij combineerden deze wijn met een vegetarische stoofpot van groene en gele courgettes, butternutpompoen en cantharellen afgewerkt met oregano en citroentijm. Een heerlijke combinatie.

Plaats een reactie