Mijn nieuwste boek ligt nu in de rekken…
In 2010 schreef ik mijn eerste boek over Piemonte. Dat boek heeft toentertijd veel mensen aangezet om deze boeiende streek te bezoeken en te verkennen. Voor veel lezers was het een eerste kennismaking met de historische achtergrond, de cultuur, de natuur en de gastronomie van een van de mooiste wijngebieden van Italië. Na enkele jaren was het boek niet meer verkrijgbaar en heel regelmatig werd ik gecontacteerd door mensen die op zoek waren naar mijn boek. Het lag bijna voor de hand dat ik mijn eerste boek zou herschrijven en actualiseren.
Ik heb mijn hart verloren aan dit gebied. Jaarlijks genieten we minstens één keer van de legendarische Piemontese gastvrijheid waarin lekkere gastronomie en heerlijke wijnen centraal staan. Intussen heb ik alle uithoeken van Piemonte bezocht en overal bijzondere mensen ontmoet die trots zijn op hun regio en die ik graag een plaats geef in mijn boek.
Piemonte betekent letterlijk ‘voet van de bergen’. Dat verwijst naar de gigantische strook Alpen die een derde van het grondgebied innemen. Het gebergte, met pieken tot boven 4000 meter zorgt voor een bijzonder microklimaat waarvan fauna en flora volop genieten. In het zuiden vormen de Piemontese Alpen een fraai samengaan met de Alpes Maritimes van het Parc National du Mercantour met als hoogste top de Mon Viso, terwijl in het noordwesten van Piemonte de pieken van de Monta Rosa en de Gran Paradiso het landschap domineren. Overal waar je zich bevindt in Piemonte zijn de bergen aanwezig. Ze zijn als het ware een belangrijk referentiepunt en een indrukwekkende skyline.
Deze schitterende natuurgebieden van Piemonte zijn van een ongeschonden schoonheid. Piemonte heeft een ongelooflijk goed bewaarde fauna en flora. Natuurliefhebbers, ornithologen, trekkers, wilde dierenspotters, kortom iedereen met een warm hart voor de natuur komt in Piemonte volop aan zijn trekken. De overheid heeft daarop ingespeeld door een streng beleid toe te passen en tal van gebieden in te kleuren als beschermd natuurgebied. In mijn boek besteed ik veel aandacht aan de wonderlijke natuur van Piemonte.
Maar ook de geschiedenis heeft zijn plaats.
Piemonte grenst aan Frankrijk en Zwitserland en deze unieke, strategische ligging heeft de geschiedenis van Piemonte intens bepaald. Door de eeuwen heen vielen verschillende bevolkingsgroepen de streek binnen en tot op vandaag vinden we nog sporen en restanten terug van o.a. de Romeinse overheersing, de Franken, Hongaren, Spanjaarden, Fransen en zelfs Napoleon, die in 1796 ongevraagd binnen kwam. Vanaf de 16de eeuw werd Piemonte bestuurd door het huis van Savoie, het latere koningshuis van Italië. Dankzij de verschillende culturen, maar vooral onder impuls van het Koningshuis werden doorheen de eeuwen, prachtige kastelen, torens, buitenhuizen en monumenten gebouwd. Elke vallei en heuvel lijkt wel bezaaid met fraaie, soms indrukwekkende gebouwen die het prachtige natuurlandschap opluisteren. De koningen maakten van Turijn een van de elegantste steden van Italië.
In 2013 verbleef ik enkele weken in de stad om Italiaanse lessen te volgen. De school lag midden het centrum van de stad en zelf verbleef ik op 4km bij een Italiaanse familie. Elke dag ging ik te voet naar school en volgde steevast een andere route. Op die manier heb ik de stad bijzonder goed leren kennen. In het aparte hoofdstuk over Turijn heb ik een wandeling beschreven langs de belangrijkste bezienswaardigheden in het centrum van de stad.
Gastronomie
Als we over Piemonte spreken of schrijven kun je niet om de belangrijke plaats heen van de gastronomie. Piemonte is een streek waar eten heel belangrijk is. Je mag gerust geloven dat ik niet alleen mijn hart, maar ook mijn maag verpand aan Piemonte. Hier vind je de lekkerste noten, kleurrijke paprika’s, honderden soorten gedroogde en gekookte salami’s, berghammen, weelderig fruit, truffel, heerlijke wijn, de grootste keuze aan kazen van heel Italië, verschillende soorten rijst en zo veel meer. De keuken van Piemonte is ook een rijke (berg) keuken, waar meer boter wordt gebruikt dan olijfolie.
Ook onze keuken is beïnvloedt door Piemonte. Vandaag eet iedereen wel eens vitello tonato, risotto of gebakken polenta, gerechten die hun oorsprong vinden in Piemonte.
In 2014 werd een belangrijk deel van Piemonte opgenomen in de lijst van Werelderfgoed van de Unesco. Dat is op zich niet zo uniek. Het was de 50ste site in Italië die deze eer te beurt viel, maar het was wel het eerste wijngebied ter wereld die als werelderfgoed werd erkend (in 2015 volgden Bourgogne en Champagne).
Het ligt voor de hand dat wijn een voorname plaats toebedeeld krijgt in mijn nieuw boek. In de wijngaarden gebeurt en verandert veel. Ik heb gepoogd om de meest actuele informatie op te nemen. Jonge mensen komen naar voren en starten hun eigen domein of nemen het domein van hun ouders over. De opkomst van de minder gekende druiven en de wijnen van de noordelijke gebieden zijn eindelijk ontdekt. In Barolo en Barbaresco is men intens bezig met de indeling van de wijngaarden, de fameuze Menzione Geografiche Aggiuntivi, waarbij de naam van een perceel wordt vermeld op het etiket. Ook in de andere gebieden krijgen wijnen met vermelding van de wijngaard op het etiket meer en meer opgang. Het maakt de wijnen van Piemonte steeds beter, maar helaas ook exclusiever.
Eten, slapen en genieten.
Met de groei van het toerisme is ook het verblijfsaanbod in Piemonte intens uitgebreid. Verschillende Nederlandse en Belgische durvers vestigden zich de laatste jaren in Piemonte en starten hun eigen agriturismo of B&B. We hebben de mooiste verblijven zoveel mogelijk geïnventariseerd. Naast prettige en goede slaapmogelijkheden heb ik ook de lekkerste adressen verzameld. Ze staan achteraan in het boek. Ook een lijst met gastvrije wijndomeinen waar je welkom bent en waar je wijn kan proeven is opgenomen. Veel mensen stuurden me hun ontdekkingen en tips met adressen waar je rustig slaapt, lekker eet en gastvrij wordt ontvangen. Ik ben ze er heel dankbaar voor.
Schitterende fotografie
De fraaie foto’s in het boek zijn van de hand van de Leuvense fotograaf Jan Crab. De samenwerking met Jan is altijd een plezier. Met een bijzonder fijn oog voor subtiele details en wonderlijke landschappen geeft hij het boek een grote meerwaarde.
Er zijn weinig streken in Italië die eenzelfde immense rijkdom aan cultuur, gastronomie en natuur bezitten als Piemonte. Het is dan ook met heel veel voldoening dat ik dit boek schreef, om de lezer te laten delen in de unieke schoonheid van deze regio.
Het boek is te koop voor 29.90 euro en beschikbaar in elke boekhandel.