De vrijdag reviews 7

19/02/2021

Wekelijks neem ik twee of drie wijnen onder de loep. Een gedetailleerde bespreking en tips voor wijn en gerecht. Ontdekkingen en gevestigde waarden, mousserend en stil, uit heel de wijde wijnwereld. Proeven met verschillende glazen, temperatuur, gekarafeerd of niet etc.… Elke week twee of drie wijnen. Kort en bondig en accuraat. Deze week staan twee Belgische mousserende wijnen op de proeftafel.

Wat voorafging

Velen weten dat ik de Belgische wijn een warm hart toedraag. Al enkele decennia volg ik alle nieuws en nieuwigheden, maar ik moet eerlijk toegeven dat het laatste jaren heel snel gaat. Overal in Vlaanderen en Wallonië ontstaan nieuwe domeinen en zoeken enthousiaste en in de meeste gevallen goed gevormde wijnboeren naar een stukje grond. Op de laatste dag van 2020 stuurde Jan, een van mijn wijnvrienden een enthousiast berichtje met de dringende oproep om zo snel mogelijk de Proone Parel te proeven. Jan was een van de eerste mensen die deze mousserende wijn uit Hooglede kon proeven en dat mocht ik geweten hebben. In dezelfde periode kwam hier een fles mousserende LZ37 in huis. LZ37 is een wijn met een verhaal en wordt geproduceerd in Merelbeke. Deze week staan twee mousserende wijnen op de proeftafel van de vrijdagreviews. Twee wijnen van nieuwe domeinen. We proefden beide wijnen in een Lehman Jamesse glas.

De Proone Parel

Hun beroep bracht Dirk en Martine naar het centrum van West-Vlaanderen. Dirk is afkomstig van Aalst en heeft altijd veel interesse gehad voor wijnbouw en andere teelten. Martine houdt het op fruit, dat zij verwerkt in lekkere confituren en chutneys. Zij ontwierp ook het etiket van deze wijn. Hij volgde een opleiding wijnmaker en experimenteerde lange tijd met bier en vruchtenwijnen. Het koppel woont aan de rand van het hooggelegen dorp Hooglede. De gemeente ligt 50m boven de zeespiegel en is een uitloper van het plateau van Tielt. In 2013 plantte Dirk zijn eerste stokken chardonnay, pinot noir, pinot gris, zweigelt, regent en sieger. Van meet af aan kozen zij voor de productie van mousserende wijn. Tot op vandaag blijft dit de belangrijkste productie, naast een weinig rosé en witte wijn. De wijngaard ligt omzeggens op het hoogste punt van het dorp en is perfect zuidelijk gericht. De bodem wordt bewerkt volgens het principe van de ‘verstandige strijd’, wat inhoudt dat er geen herbiciden en pesticiden worden gebruikt. Toch is het gebruik van een antischimmelmiddel soms noodzakelijk. Dirk is medisch geschoold. Hij is een wetenschapper die ernstig nadenkt over de manier waarop hij aan wijnbouw doet. Elke handeling en dagelijks werk in de wijngaard wordt secuur bijgehouden en geanalyseerd. Het resultaat in de fles bewijst dat op ‘Hooglede berg’, veelbelovende wijnen rijpen. Op dit moment liggen de oogsten van 2018 en 2019 sur latte om eind dit jaar af te werken.

In het glas

De Proone Parel is gemaakt op basis van het oogstjaar 2017. Hij is samengesteld uit 70% chardonnay, 15% pinot gris en 15% sieger. De wijn vergistte in roestvrijstalen tanks en bleef één jaar rijpen op de fijne lie. Hij onderging geen malo om zoveel mogelijk fraîcheur in de wijn te behouden. Na de opstart van de tweede gisting bleef de wijn 30 maanden sur latte. Daarna volgde een manuele remuage en dégorgement à la volée. Uiteindelijk kreeg hij 4 gr suiker mee. We kunnen dus spreken van een mousserende wijn extra brut. Ter info: sieger heeft als ouders gewürztraminer en madeleine angevine. Het is een vroegrijpende druif die het goed doet in ons klimaat. Hij wordt vaak gebruikt in blends. Met een ouder als gewürztraminer zorgt hij in de wijn voor extra aroma’s en volume.
Deze wijn heeft een mooie, ultrafijne mousse en een kroontje dat lang blijft. De geuren zijn in eerste instantie discreet, iets wat ik nog wel eens vaststel bij wijnen die laag gedoseerd zijn. Na enkele seconden in ons glas komen frisse tonen naar voren, samen met citrus. Ik herken duidelijk mandarijnen en sinaasappelzeste. Wat later ruik ik meer florale geuren en ook een subtiele invloed van autolyse met wat biscuit en verse gist. De smaak is fris en vrij strak met een goed middenpalet. De mousse ‘explosie’ in de mond is fijn en heel aangenaam. Wat ook opvalt is de lange afdronk met op het einde een zachte, fluwelige smaak en licht bittertje. Deze wijn is evenwichtig gedoseerd en als eerste productie bijzonder geslaagd. Perfect als aperitief. Na onze degustatie dronken we hem met vers gepelde garnalen, kokkels en krabpoten uit het vuistje. Een perfecte combinatie.

15,00 euro https://deproone.be/


LZ37 Mousserende Wijn 2018

Wijngaard Het Verhaal LZ is ook het verhaal van Wouter Bogaert. Hij is fotograaf en wijnmaker. LZ 33, LZ35 en LZ37 zijn letters en nummers die verwijzen naar Duitse Zeppelins, de gigantische luchtballonnen die ingezet werden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ze waren gestationeerd op het oude, verdwenen vliegveld vlak bij de dorpen Lemberge en Gontrode. Van hieruit vertrokken de oorlogsballonnen richting Londen om daar vernieling en paniek te zaaien. Waar ooit de basis lag van oorlogsgeweld groeien en rijpen vandaag druiven. Toch wil Wouter het verleden en de herinnering levend houden door de nummers van de Zeppelins te gebruiken als naam voor zijn wijnen. Hij plantte zijn eerste stokken in 2015. De wijngaard heeft slechts drie druivenrassen: chardonnay, auxerrrois en lemberger, meteen ook de blend van de wijn op onze proeftafel. De bodem van de wijngaard is licht hellend en bestaat uit zandleem. Wouter werkt natuurvriendelijk en gebruikt geen herbiciden en pesticiden. Hij kiest ook heel bewust voor lage rendementen en is niet bang om een groene oogst toe te passen. Tijdens de oogst wordt al in de wijngaard een strenge selectie doorgevoerd: enkel het mooiste fruit wordt verwerkt. Hij past ook sommige antroposofische principes toe zoals rekening houden met de maanstanden. Naast de LZ37 worden ook twee stille wijnen geproduceerd: LZ33 op basis van auxerrois en LZ35 op basis van chardonnay.

In het glas

De LZ37 is een wijn uit één oogstjaar. Al het fruit van 2018 is in deze wijn verwerkt. De basis is 50% auxerrois, 25% chardonnay en 25% lemberger. Lemberger is van oorsprong een Oostenrijkse druif die vooral gekend is als blaufrankisch. Hij ligt aan de basis van mooie, rode wijnen in de regio van Burgenland. Iets oostelijker, in Hongarije wordt hij kékfrankos genoemd. Auxerrrois is veelvuldig aanwezig in Elzas en Lotharingen. Het is een druif die zich goed leent voor mousserende wijn en wordt vooral gebruikt bij de productie van Crémant d’Alsace.
Na de oogst volgt een zachte persing en een eerste gisting in roestvrijstalen tanks. Daarna blijft de wijn 9 maanden rijpen op de fijne lie. Net als bij de Proone Parel wordt geen malo toegepast. Bij de tweede gisting op fles gaat de wijn voor 15 maanden sur latte. Aansluitend volgt de manuele remuage en dégorgement. Uiteindelijk geeft Wouter deze wijn een lichte dosage van 3 gram, wat de wijn het predicaat extra brut oplevert.
We krijgen een witgele wijn in het glas met een fijne mousse die continue stroomt naar de oppervlakte en daar een mooi kroontje vormt. De eerste indruk van de geur is aangenaam met veel variatie. We ruiken fris fruit, kruiden en florale tonen door elkaar. Na wat opwarmen onderscheiden we discrete citrus en pompelmoeszeste, een hint van appel en ook de zachte geur van lindebloesem. De smaak is levendig met een heel aangename mousse. Hier proeven we opnieuw de frisse aroma’s van citrus en pompelmoes die langzaam uitdoven en overgaan in rijp geel fruit. Wat de wijn zo aantrekkelijk maakt is hier opnieuw de zachte, eerder fluwelige afdronk die vrij lang duurt. Zowel de LZ37 als de Proone Parel zijn perfect gedoseerd. Hier is over nagedacht en wellicht veel geproefd.
Dit is een lekkere aperitiefwijn die je perfect kan doordrinken bij een voorgerecht met zeevruchten, geitenkaas onder de grill en carpaccio van coeur de boeuf tomaten met schilfers grana padano. .

19,00 euro https://wijngaardhetverhaal.be/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s