De vrijdag reviews 8

26/02/2021

Wekelijks neem ik twee wijnen onder de loep. Een gedetailleerde bespreking en tips voor wijn en gerecht. Ontdekkingen en gevestigde waarden, mousserend en stil, uit heel de wijde wijnwereld. Proeven met verschillende glazen, temperatuur, gekarafeerd of niet etc.… Elke week twee wijnen. Kort en bondig en accuraat. Deze week staan twee Roemeense wijnen op de proeftafel.

Wat voorafging
Vorig jaar bezochten we de tentoonstelling Dacia Felix over de geschiedenis van Roemenië in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren. Geheel in de sfeer van de tentoonstelling werden in het museumrestaurant degelijke Roemeense wijnen geschonken. Onze belangstelling voor dit mysterieuze land werd er alleen maar groter door. Roemenië is het grootste wijnland van Zuidoost-Europa en genoot ooit een grote reputatie voor zijn zoete wijn uit de Cotnari regio. In die tijd werd hij in één naam genoemd met de Hongaarse Tokaji. Wijnbouw is al sinds mensenheugenis aanwezig, met een grote variatie aan wijntypes en stijlen. Het land heeft dezelfde breedtegraad als Frankrijk, maar in Roemenië heerst een continentaal klimaat met vrij grote temperatuurverschillen tussen hete zomers en koude winters.  We maken kennis met twee wijnen van een van de leidinggevende domeinen.

Cramela Reca Winery
Cramela Reca is een van de grootste wijndomeinen van Roemenië. Het aanbod is ruim en omvat verschillende labels in alle budgetten. Elvira en Philip Cox, zij is Roemeense, hij is Engels, zijn beiden gemangeld in de Roemeense wijnbouw. Nog tijdens het communisme waren ze al enkele jaren actief en na de omwentelingen slaagden zij erin om grote stukken landerijen te huren en aan te kopen. Vandaag omvat het domein meer dan 1000 hectare, verdeeld over zes kleinere entiteiten. De wijnproductie wordt opgevolgd door een Australisch-Spaans koppel Nora Iriate en Hartley Smithers. Tijdens de Europese winters werken deze flying winemakers in Australië om tegen de zomer terug te keren naar Roemenië waar ze de oogst en de vinificatie opvolgen. Het wijndomein ligt in Recas, een stad in het zuidwesten van Roemenië. Op onze proeftafel staan Solo Quinta, uitgeroepen tot beste witte wijn van Roemenië en hun prestige wijn Cuvée Überland, gemaakt van druiven die rijpten in een afgebakende wijngaard.

Solo Quinta White 2016
DOC Banat

Vijf druiven zijn verwerkt in deze wijn. De blend bestaat uit sauvignon blanc, chardonnay, muscat ottonel en de autochtone druiven feteasca regala en novac. Deze laatste druif vind je omzeggens alleen in rode blends, waar hij voor enige frisheid zorgt. Om een witte wijn te verkrijgen werden de blauwe novac trossen snel geperst waardoor je kleurloos sap verkrijgt. In de blend levert elke druif een specifieke bijdrage. Sauvignon blanc zorgt voor fraîcheur, muscat ottonel is heel aromatisch, chardonnay zorgt voor ondersteunende structuur en feteasca regala, letterlijk vertaald, het koninklijke meisje, levert eveneens fijne zuren en aroma’s. Deze laatste druif wordt op zeer lage temperatuur vergist. De volledige opbrengst van de chardonnay druiven  gist en rijpt drie maanden in Transsylvanische eiken barriques. We proeven de laatste jaargang van Solo Quinta. De wijn is niet verdwenen, maar sinds 2017 wordt de naam ‘Solo Quinta’ voorbehouden aan de binnenlandse markt. In hetzelfde jaar werd een nieuw label vastgelegd voor de export: Wildflower Cuvée White Reserva. Het gaat om dezelfde wijn, maar sinds 2017 wordt novac niet meer toegevoegd in de blend. Naar verluidt is Solo Quinta een van de favorieten in restaurant Maze van Gordon Ramsaey. Is dat een referentie, vroeg ik me af, toen we deze wijn op onze proeftafel kregen. We nemen de proef op de tong.

In het glas

Deze wijn wordt geproefd uit een Spiegelau Authentis Bourgogne glas. We schenken hem bij een temperatuur van 9°C. De kleur is enigszins geëvolueerd met een intens goudgele gloed en strogele reflecties. De geuren zijn heel aantrekkelijk en vrij complex. Het is duidelijk dat de verschillende druiven voor veel aromacomponenten zorgen. In de aanzet ruik ik al snel acaciahoning, boter en lichte toastaroma’s. Hier speelt de korte houtlagering in nieuw hout mee. Onmiddellijk daarna komt tropisch fruit naar voor met veel rijpe ananas en mango. Nog later, bij het opschudden, is het de beurt aan rijpe peer en abrikoos. Daarna komen frissere tonen opzetten. Ik ruik daarbij de strakke invloed van sauvignon blanc. De complexiteit van de aroma’s wordt ruimschoots bevestigd in het mondgevoel. Onmiddellijk proef je een mooi evenwicht tussen frisse en fluwelige smaken. De wijn is mondvullend en aromarijk en hij eindigt met een lange afdronk die lang blijft nagalmen. Deze wijn uit 2016 is nu perfect op dronk. We serveren hem straks bij onze huisgemaakte zalmlasagne met spinazie. Daarnaast past hij uitstekend met gebakken gevogelte, langzaam gegaard wit vlees zoals kalfsvlees ‘blanquette’, witschimmelkazen en gegratineerde pastagerechten.

12,95 euro www.tezauro.be (Wildflower Cuvée Blanc Reserva)

Cramele Reca Cuvée Überland ‘Single Vineyard’ 2012
DOC Recas

Ook deze wijn wordt geproefd in een Spiegelau Authentis glas. Deze wijn heeft een klassieke samenstelling van 30,20 % merlot en 69,8 % cabernet sauvignon. Het is een blend die omzeggens in alle delen van de wereld wordt gemaakt. Niets nieuws onder zon, denk je dan. Toch onderscheidt deze wijn zich van andere soortgelijke wijnen. Met enige trots wordt verwezen naar Amarone. Dat komt omdat, in de beste percelen, een deel van de druiven ingedroogd worden. Het drogen gebeurt in de wijngaard en niet op matten of droogkamers zoals bij Amarone. Het gaat als volgt: na de oogst blijft een selectie van de druiven verder rijpen. Daarvoor worden de takken van de tros doorgeknipt. Op die manier is er geen contact meer tussen tros en rank en stopt de sapstroom.  Deze ‘cone-cut-dried’, het drogen aan de stam, duurt tussen één en drie weken naargelang de weersomstandigheden. De ingreep zorgt voor een diep geconcentreerd sap en aroma’s van viooltjes en geconcentreerde kersen, die ons enigszins doen denken aan Amarone. Het sap van de gedroogde druiven wordt toegevoegd aan de gistende most. Na de gisting rijpt deze wijn 12 maanden in Franse barriques.

In het glas

Ondanks zijn leeftijd, hij is intussen acht jaar, merken we nog altijd een robijnrode kleur waarin paarse tonen aanwezig zijn. Het zicht kan ons al op het verkeerde been zetten.
De aroma’s zijn intens en zelfs een beetje overweldigend. We ruiken achtereenvolgens rijp rood fruit met opvallende kersen, maar ook rijkere geuren van pruimen, krenten en gekonfijte vijgen. Na het opschudden wordt alles veel complexer met specerijen zoals zwarte peper, kruidnagel en kaneel. Iets later worden we dan toch beloond met een vleugje viooltjes die zich discreet tonen. Na het proeven liet ik mijn glas een uur staan en volgde om het kwartier de evolutie in de aroma’s. Toen kwamen verouderingsgeuren en de invloed van de houtlagering naar voren met gerookte aroma’s, vanille en cederhout. Volgens de informatie van de producent kan deze wijn tot twintig jaar bewaren. Persoonlijk vind ik dat hij nu, na acht jaar, perfect op dronk is. Wat een mooi evenwicht. Het alcoholgehalte van 14% wordt vlot gecounterd door fijne zuren en veel kersenfruit. De tannines zijn present maar opvallend fluwelig. Hij heeft een lange, smaakrijke afdronk. Ik hou van zijn peperachtige nasmaak.
Serveer deze complexe schoonheid met ‘slow cooking’ food, zoals traag gegaard rundsvlees in rode wijn met aromaten, wild in het najaar, gegrilde eendenborst met Szechuanpeper of degusteer hem met een stukje 18 maanden gerijpte Old Groendal.

25,26 euro www.tezauro.be (recentere oogstjaren)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s