05/03/2021
Wekelijks neem ik twee wijnen onder de loep. Een gedetailleerde bespreking en tips voor wijn en gerecht. Ontdekkingen en gevestigde waarden, mousserend en stil, uit heel de wijde wijnwereld. Proeven met verschillende glazen, temperatuur, gekarafeerd of niet etc.… Elke week twee wijnen. Kort en bondig en accuraat. Deze week staan twee wijnen uit Languedoc op de proeftafel.
Wat voorafging
In de lente van 2019, toen we nog onbezorgd en enthousiast de wijde wijnwereld doorkruisten, reisden we met een groep sommeliers door het achterland van de stad Béziers. Achtereenvolgens bezochten we domeinen in Terrasses de Larzac, Saint-Chinian, Minervois, Corbières enz. Proefverslagen komen zeker nog aan bod in volgende reviews. Een van de vele hoogtepunten van de studiereis was het bezoek aan Mas de Daumas Gassac in het dorpje Saint Guilhem-le-Désert. Ik volg het domein al vele jaren via bezoeken en masterclasses en mocht Roman Guibert, een van de telgen van de familie, verwelkomen voor een gastronomische avond in Hotel- en Toerismeschool Spermalie. Het domein is me dus niet vreemd. Net als veel andere wijndomeinen in de regio maken ze veel verschillende IGP-wijnen. Deze week proeven we hun paradepaardje ‘Grand Vin’ Mas de Daumas Gassac. Wat me boeit in deze wijn is het gebruik van vreemde druivenrassen. De basis is gewoonlijk een blend van een ruime hoeveelheid cabernet sauvignon aangevuld met merlot, cabernet franc, pinot noir, malbec en tannat. Daarnaast worden verschillende, soms heel vreemde druivenrassen toegevoegd. In de wijn van oogstjaar 2011, die we deze week in het glas kregen, werden 10,8 % andere druiven toegevoegd. Deze kosmopolitische mix bestaat uit: carmenère, abouriou, petit verdot, nebbiolo, barbera, dolcetto, bastardo, montepulciano, armine uit Zwitserse Wallis, het oude Armeense ras arenie, saperavie en tchkaveri met Georgische oorsprong, areni noir uit Turkije, de Spaanse brancalleo en souzon en de Kroatische plavac mali. Bij nazicht van tien verschillende oogstverslagen stel ik vast dat het aandeel van deze druivenmix varieert tussen twee en tien procent. ‘De keuze van de blend wordt bepaald door het klimaat van elk oogstjaar’, vertelt Roman Guibert. Sommigen vinden deze werkwijze en het extreem grote druivenbestand een beetje snobistisch, anderen vinden het geniaal. In ieder geval zorgt het ervoor dat over de wijnen blijvend wordt geschreven en gepraat.

Van Vin de table naar IGP St-Guilhem-le-Désert – Cité d’Aniane
Mas de Daumas Gassac is eigendom van de familie Guibert. Het domein werd opgericht door ondernemer Aimé Guibert in het begin van de jaren ’70. Vandaag wordt het wijndomein gerund door zijn vijf zonen. In 50 jaar tijd groeide het wijnhuis uit tot een van de absolute vaandeldragers van de regio. Aimé Guibert ging niet over één nacht ijs. Met het advies van enkele gerenommeerde specialisten zoals de beroemde professor Peynaud voerde hij, voor die tijd, enkele revolutionaire ingrepen uit. Hij maakte bijvoorbeeld een gedetailleerde inventaris van de (vele) verschillende bodemtypes in zijn wijngaarden. Het wijngoed bezit meer dan 60 kleine percelen, verspreid tussen onherbergzame rotspartijen, garrique en wouden. De keuze van de druiven werd bepaald in functie van de ondergrond en het microklimaat. Naar verluidt zouden tot 40 verschillende rassen groeien in de wijngaarden van de familie Guibert. Omdat de meeste van deze druiven niet toegelaten zijn in de appellatie, moest deze wijn voor lange tijd als tafelwijn of Vin de Table op de markt komen. In de wijngaarden worden geen kunstmest, insecticiden en pesticiden gebruikt. Na de manuele oogst passeren alle druiven via een trieertafel, waar enkel het mooiste fruit wordt geselecteerd. De rendementen voor de wijn zijn beperkt tot maximum 35 à 40 hl. Vóór de klassieke vergisting van twee tot drie weken, ondergaat de most eerst een koude maceratie. Na de gisting en persing gebeurt de assemblage en rijpt de wijn twaalf tot vijftien maanden in barriques. Er wordt jaarlijks maximum 15% nieuw hout aangekocht. De wijn ondergaat geen filtering. In 2011 kreeg Mas du Daumas Gassac een erkenning als IGP Indication Géographique Protégée Saint-Guilhem-Le-Désert Cité d’Aniane. Dat beschouwt de familie Guibert als een erkenning voor het jarenlange werk.
In het glas
Beide wijnen werden niet gedecanteerd of overgoten in een karaf en ook niet vooraf geopend. We proefden in een Schott Zwiesel Ivento glas bij een schenktempratuur van 15°C.
Mas du Daumas Gassac 2011
De winter van 2011 was zacht en afgezien van enkele regendagen in januari, verliep het voorjaar in optimale omstandigheden. Dat zorgde voor een perfecte bloesemvorming en vruchtzetting. Door de koele zomer rijpten de druiven eerder traag maar wel gelijkmatig. De wijnen van 2011 zijn hierdoor opvallend aromatisch en heel fris. De oogst startte halfweg september tijdens ‘un été indien’ met warme dagen en koele nachten. Het is een oogstjaar waar Roman Guibert nog steeds met grote tevredenheid naar terugkijkt. ‘2011 schonk ons grote bewaarwijnen’, zegt hij overtuigd. De kleur is granaatrood en diep intens. Ben ik beïnvloed door zijn herkomst? Ik ruik onmiddellijk kruidige en spicy geuren, waarin duidelijke ‘garrigue’ kenmerken zoals tijm en rozemarijn voorkomen. Onmiddellijk gevolgd door ceder, gerookt vlees, gemalen peper en after eight koekjes. Wat een aanzet. Na opschudden krijgen we veel donker fruit, cassis, gekonfijte pruimen en een lichte hint van mokka. Wat later komen opnieuw pepertoetsen en specerijen naar voren. De expressiviteit en complexiteit van de geuren wordt bevestigd in de smaak. Deze wijn is nog steeds krachtig en goed gestructureerd met een heerlijk samenspel tussen het sap, de zuren en de verweven tannines. Wat mij zo aanstaat is de fluwelige smaak met in de lange afdronk een heel precieze aciditeit. Hier proef ik een duidelijke weergave van het koele oogstjaar Deze knap gebalanceerde wijn is nu op dronk, maar je kan hem gemakkelijk nog 5 tot 8 jaar verder laten rijpen in je kelder. Over enkele jaren wordt hij een perfecte begeleider van stevige wildschotels. Serveer hem in zijn huidige staat op 16 graden met gebraden kalfslende en morieljes, lamskroon met kruidenkorst, gebakken reuzenchampignons gevuld met ganzenrillette en een Provençaalse Daube met tomaten en rozemarijn.
32,00 euro bij www.moeyaert.eu en andere verdelers
Mas du Daumas Gassac 2016
Het oogstjaar 2016 werd gekenmerkt door een koud en vochtig voorjaar. Gelukkig was juni droog en zonnig waardoor de vruchtzetting in goede omstandigheden verliep. De zomer van 2016 verliep eerder heel gematigd. De maand juli en de eerste drie weken van augustus waren mooi en zonnig met opvallend koele nachten. Daardoor verliep de rijping rustig en evenwichtig. De laatste week van augustus en de eerste week van september waren snikheet, waardoor de rijping plots een boost kreeg. De oogst begon op 12 september en leverde een goede maar heel rijpe oogst op.
De kleur is robijnrood met intense paarse schijn. Deze jonge impressie merken we ook in de geuren. In de aanzet krijgen we een mand vol rood en zwart fruit. Afwisselend ruiken we frambozen, kersen en cassis. Na opschudden wordt het donker fruit intenser en ruik ik geplette braambessen en licht vegetale en aardse tonen. Wat later krijgen we, eerder discreet, een hint van pepermunt en lichte houtgeuren en zwarte peper. In deze wijn is 73% cabernet sauvignon verwerkt en slechts 6% exotische druiven. De invloed van cabernet sauvignon merken we ook in de geconcentreerde smaak, die ferm en stevig is met goed aanwezige tannines. Dit is een volronde, mondvullende wijn. Gelukkig worden de tannines voldoende gecounterd door veel sap en een fijn zuur. Dat laatste is het altijd terugkerend kenmerk van deze wijnen. Zelfs in warme jaren houdt Mas du Damas Gassac voldoende fraîcheur. In de lange afdronk komt het donker fruit in volle glorie opzetten. Dit is een expressieve wijn met diepgang die gemakkelijk 8 tot 12 jaar kan bewaren.
In zijn huidige staat zou ik hem serveren met grillades met rood vlees, ratatouille, de échte Pithivier met scharrelkip en morieljes en gerechten met zuiderse groenten en kruiden.
32,00 euro bij www.moeyaert.eu en andere verdelers