De vrijdag reviews 17

30/04/2021

Wekelijks neem ik twee wijnen onder de loep. Een gedetailleerde bespreking en tips voor wijn en gerecht. Ontdekkingen en gevestigde waarden, mousserend en stil, uit heel de wijde wijnwereld. Proeven met verschillende glazen, temperatuur, gekarafeerd of niet etc.… Elke week twee wijnen. Kort en bondig en accuraat. Deze week staan twee witte wijnen uit Zuid-Afrika op de proeftafel.

Wat voorafging
De Vereniging Vlaamse Sommeliers organiseerde deze week voor haar leden, de eerste van drie online tastings. Tijdens deze virtuele degustaties reizen de VVS-leden naar de Kaap, verkennen ze het binnenland van Spanje en maken kennis met de appellaties van het Zuidwesten van Frankrijk. Dit initiatief wordt ondersteund door de sponsorende leden van de VVS.  De spits werd afgebeten door Elvama, invoerder van Zuid-Afrikaanse wijn. Het jonge team met o.a. Seba en Margaux Vannevel kent het (wijn) land bijzonder goed. Seba heeft net zijn doctoraatstudies oenologie aan de universiteit van Stellenbosch afgewerkt en Margaux is master communicatie en trok eveneens naar Stellenbosch waar ze een extra masteropleiding volgde in “Agricultural Economics and Management”. Beide jonge mensen hebben talrijke vrienden en contacten in de Zuid-Afrikaanse wijnwereld, zowel bij de traditionele domeinen als bij de nieuwe generatie wijnboeren. Seba begeleidde de sessie, waaraan ook old vine-specialist André Morgenthal deelnam vanuit Zuid-Afrika.  https://www.elvama.be

Waarover het ging: The Old Vines
Het thema van de proefavond was een vergelijkende proeverij van zes wijnen, gemaakt van chenin blanc druiven van minstens 35 jaar oud. In Zuid-Afrika zijn deze ‘Old Vines’ al meer dan twintig jaar een belangrijk thema. In 2002 kwam Rosa Kruger, een belangrijke dame uit de Zuid-Afrikaanse wijnwereld op het idee om de oude wijngaarden van Zuid-Afrika in kaart te brengen. Rosa Kruger is gefascineerd door wijnen die gemaakt zijn van oude ranken. Talrijke reizen over heel de wereld leerden haar dat oude ranken in veel gevallen aan de basis liggen van complexe wijnen. Zij verzamelde enkele jonge, enthousiastelingen rond zich en ging op zoek naar de oude, soms verwaarloosde wijngaarden. De wijngaarden werden gerenoveerd en de druiven zorgden voor opvallend goede en complexe wijnen. Het resultaat verblufte de wijnwereld en later de aanzet geven tot de oprichting van een speciaal onderzoeksinstituut, het Old Vine Project. https://oldvineproject.co.za

 
Volgens Rosa Kruger krijgen wijnen van oude ranken meer fruit met diepte, complexiteit en elegantie. Ze hebben ook een grotere verbinding met de grond waarin ze groeien en zijn ook meer weerbaar tegen klimatologische omstandigheden. Deze planten hebben een geheugen over bodem en klimaat, kortom ze zijn cultureel een deel van de natuur geworden. Bij oude ranken moet je niet ingrijpen om minder opbrengsten te hebben en ze overleven extreme temperaturen. Vandaag staat Andre Morgenthal aan het hoofd van het Old Vine Project. Hij verzorgde de inleiding van deze interessante degustatie. De kern van zijn verhaal: ‘Oude ranken leveren over het algemeen minder fruit, er is dus minder return op vlak van kwantiteit, maar op vlak van kwaliteit leveren ze een grote toegevoegde waarde. Oude ranken zorgen voor complexere aroma’s en een bredere textuur. Oude ranken hebben dezelfde wortels als jongere ranken, maar met veel meer zij-wortels. Dat zorgt voor een bredere en grotere verankering in de bodem. Het gevolg is dat oude ranken veel minder nood hebben aan irrigatie of gemakkelijker de droogte verdragen. Oude ranken vragen wel een grotere individuele en voorzichtige behandeling. Daarom zorgt het OVP voor training en vorming van de arbeiders. Andre spreekt van: ‘The training of Old Vine Ambassadors’. Deze vormingslessen aan de landarbeiders werkt ook zeer emanciperend’. Het werk van het OVP wordt vandaag heel hoog ingeschat, in die mate dat veel wijnboeren zelf contact opnemen om hen te wijzen op wijngaarden met oude ranken. Samen met de enthousiaste jonge wijnmakers restaureren de medewerkers deze percelen en zoeken ze samen met hen naar de ideale vinificatie van oude ranken. De voorwaarden om te kunnen participeren in het OVP zijn vrij streng, o.a. de leeftijd van de ranken moeten minstens 35j oud zijn, de wijngaard dient bewerkt te worden volgens de principes van organische wijnbouw,  nieuwe aanplantingen moeten gericht zijn op toekomstige old vines, vergisten op natuurlijke wijze enz. 

De oude ranken van de toekomst
De inzet van het OVP is niet alleen gericht op de oude wijngaarden die vandaag geïnventariseerd zijn, het Old Vines Project wil mensen ook bewust maken dat oude ranken een grotere meerwaarde zijn voor de toekomst en kwaliteit van wijn. In samenwerking met de universiteit van Stellenbosch en privé partners geven zij advies en vorming bij de renovatie van bestaande wijngaarden en bij de aanleg van nieuwe percelen. “We willen een cultuur creëren waarbij veel aandacht is voor zowel oude als jonge wijngaarden. Als je jonge ranken goed verzorgt, natuurvriendelijk en ecologisch werkt en veel zorg draagt voor de wijngaard, dan is de kans groot dat deze ranken zeer mooi verouderen en dan hebben we over dertig, veertig jaar opnieuw complexe wijnen van oude ranken. Dit is investeren in de toekomst”. 

Concreet
Wij proefden met de sommeliers zes schitterende wijnen. Voor mijn vrijdagreview koos ik voor twee wijnen uit Paarl. Een rode draad in de proeverij van woensdag was de aanwezigheid van versmolten, maar presente zuren, een kenmerk van de oude ranken. We proefden zes elegante, opvallend evenwichtige wijnen. Alle wijnen werden in een Schott Zwiesel Ivento glas geproefd.

Thistle & Weed Duwweltje 2019

De wijngaard van Etienne Terblanche en Stephanie Wiid werd aangelegd in 1961. Etienne is viticulturist en heeft veel belangstelling voor oude ranken en de invloed van de bodem. Hij reisde naar Europa, studeerde in Montpellier en bezocht o.a. Barolo en Bourgogne, waar hij gefascineerd raakte door de fijnmazige indeling in kleine percelen en hoe omzichtig wijnbouwers omgaan met hun oude ranken. Samen met wijnmaakster Stephanie Wiid startte hij in 2015 een nieuw project waarbij zij op zoek gaan naar authentieke wijngaarden om pure terroirwijnen te produceren. Zij maken van deze 70 jaar oude ranken een delicate en fijne wijn. De wijngaard ligt op de uitlopers van de Joostenberg in het district Paarl. Duwweltje is Afrikaans voor bepaalde soorten onkruid die groeien tussen de wijnranken. Het terroir bestaat uit graniet met aan de oppervlakte malmesbury rocks, een rotsachtig bodemtype dat veel voorkomt in de Kaap. De wijngaard levert uiterst kleine rendementen, gemiddeld 15 tot 20 hl/ha. Na de zorgvuldige oogst vergist de wijn op natuurlijke wijze in gebruikte eiken vaten. Tijdens de eerste maand wordt de wijn regelmatig gebatonneerd om de rijkdom en aroma’s te stimuleren. Aansluitend blijft hij 11 maanden rijpen op de lie. Hij wordt niet gefilterd, noch geklaard.   https://www.thistleandweed.co.za

In het glas
Wat me onmiddellijk opvalt is de intense goudgele kleur en mooie schittering. In de aanzet komen al snel prettige fruitgeuren opzetten met rijpe meloen, abrikoos en witte perziken. Iets later ruik ik meer tropische invloeden waarin ik ananas herken. Bij het opschudden van mijn glas komen de kenmerkende toetsen van witte peper naar voren (zo typisch voor goedgemaakte chenin blanc), gevolgd door zeste van citroen en licht gerookte aroma’s. We kunnen hier spreken van wijn met veel complexiteit. Hij is mondvullend met een eerder romige en rijpe aanzet die snel gevolgd wordt door elegant zuur. Veel geuren komen terug in de smaak met het rijpe fruit en een licht gerookte toets in de behoorlijk lange afdronk. Die combinatie brengt me feilloos bij een passend gerecht: reepjes kip met sesamzaad en morieljes waarbij ik de jus van kip en champignons bind met wat boter en gemalen zwarte en witte peper. Hij gaat ook goed samen met gebakken of gegrilde vis met blanke botersaus en zoals elke degelijke wijn van chenin blanc heeft hij een goede affiniteit met Noordzeegarnalen.

Kostprijs 18.75 euro en verkrijgbaar bij Elvama en verschillende wijnhandelaars in Vlaanderen
In Nederland bij https://www.wijnvandekaap.nl  

The Ahrens Family Paarl OVC 2018

Albert Ahrens is een van de pioniers van de old vine projecten in de Kaap. Bij de opstart twintig jaar geleden werkte hij in Swartland, waar hij wijn maakte in een domein nabij Paardenberg. Hij deed ervaring op in Champagne, Catalunya (Priorat) en in de Rhônevallei. Hij wil vooral wijnen maken die goed hun achtergrond en oorsprong weergeven. Zelf noemt hij dit ‘adres’ wijnen, wijnen met een identiteitskaart. Volgens Albert moet je de afkomst van elke wijn herkennen in je glas. Zo maakt hij wijnen met druiven uit specifieke percelen uit Paardenberg in Swartland, in Paarl en Bottelary in Stellenbosch. Een uiterst omzichtige vinificatie zorgt ervoor dat alle eigenschappen en kenmerken van de druif en zijn wijngaard worden bewaard. De wijnen gisten op natuurlijke wijze en er wordt weinig ingegrepen tijdens het vinificatie proces. Er worden ook nooit meer dan enkele honderden tot een paar duizend flessen geproduceerd, waardoor Albert het proces van heel nabij kan volgen. Deze OVC 2018 is gemaakt van druiven uit twee wijngaarden in Paarl die aangeplant werden in 1977. De bodem bestaat uit schiste met kwarts, een bodemtype waarin chenin blanc zich bijzonder goed thuis voelt. Er wordt geplukt in verschillende ‘tris’, dat is met verschillende passages in de wijngaard. Het doel is om druiven te oogsten met een perfecte rijpingsgraad, waarbij volgens Albert de fenolische rijpheid cruciaal is. http://www.theahrensfamily.co.za   

In het glas
Opnieuw hebben we een wijn met een mooie goudgele gloed. Ook deze wijn is niet geklaard, noch gefilterd. In de open en flatterende geuren herken ik appelbloesem, kweepeer en rijpe appel. Wat later komen kruidige aroma’s opzetten met de klassieke witte pepertoets. Hij evolueert voortdurend in het glas. Markant is ook de anijsgeur die naar voren komt en dat zorgt voor iets fris in de geuren. Wat later komen ook licht gerookte geuren en een hint van boter opzetten. Dezelfde complexiteit proeven we ook, waarbij de frisse en heel sappige aanzet opvalt. Hij is mondvullend met een knap en vrij stevig middenrif. In de lange afdronk komt een subtiel bitter smaakje naar voren die niet storend is. Ik hou ook van de minerale smaak in de mond en de verfrissende nasmaak. Dit is een schoolvoorbeeld hoe oude ranken uiterst fijne zuren behouden in balans met een rijke, zelfs volumineuze smaak. Chenin op zijn best. Dit is een puur gastronomische wijn die met veel kan gecombineerd worden. Toen ik hem proefde dacht ik onmiddellijk aan gegrilde Sint-Jacobsvruchten met gekonfijte venkel of met bouillabaisse. Avontuurlijke genieters serveren hem met Cape Malay Curry, Boboti en met gerechten waarin komijn, venkel, koriander of kurkuma verwerkt worden. Deze wijn kan gemakkelijk nog 4 tot 5 jaar bewaren.

Hij kost 34,75 euro en verkrijgbaar bij Elvama en verschillende wijnhandelaars in Vlaanderen.
In Nederland bij https://www.jislaaikwines.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s