Wijngoed Choupette, klein maar fijn

Een herfstige zaterdagmorgen leidde mij naar een uithoek van het landelijke dorp Westrozebeke voor een kennismaking met een nieuw wijndomein. Quincy en Mieke kwamen hier twaalf jaar geleden wonen en op de vroegere serregrond vlak achter hun woonhuis hebben zij een wijngaard aangelegd. Daarmee werd wijngoed Choupette geboren. Het enthousiaste koppel ging niet over één nacht ijs. Beiden volgden een opleiding voor wijnbouwer en nog altijd blijven ze zich verder bijscholen. Ik zie de herfstzon schijnen op de goudgele bladeren en stel vast dat de wijngaard er heel verzorgd bij ligt. Hier zijn ernstige wijnbouwers aan de slag. In de wijngaard staan 2900 planten auxerrois en 300 plantjes pinot blanc. Met een uitstekende ligging. ‘We hebben geen last van voorjaarsvorst en ook extreme warmte in de zomer kunnen we hier goed de baas’, vertelt Quincy.


Naast de wijngaard liggen twee vijvers en een kleine beek. Deze elementen zorgen eveneens voor een goede regulering. Alle druiven worden manueel geplukt en men kiest bewust om kleine rendementen binnen te halen. ‘Enkele de mooiste druiven worden verwerkt’. Dat merken we ook in het glas. We proeven de drie witte wijnen Auxerrois, Chouchou en En Secret en een fruitwijn op basis van krieken.
De Auxerrois 2021 is de droogste wijn van de reeks. Ik ruik aangename aroma’s van bloemen en zacht wit fruit. De smaak is goed droog met florale aroma’s die terugkomen. Hij heeft een goed volume en sappigheid en een verfrissende afdronk. Uitstekend met geitenkaas, ceviche of koude visgerechten.
De twee wijn Chouchou 2021 is de populairste wijn van het huis. Hij heeft iets meer restsuiker dan de Auxerrois, wat deze wijn heel toegankelijk maakt. De smaak is volumineus en rijk, met een fijne frisse afdronk. Combineer deze lekkere wijn met gebakken slibtongen waaraan een drupje citroen wordt toegevoegd of schenk hem bij witschimmelkazen.
En Secret 2021 is een geheim. Dat zit ook in de naam. Deze wijn is halfzoet of halfdroog of zoals de Fransen mooi verwoorden ‘sec tendre’. Hier ruik en proef ik rijper fruit en ook een hint van fruitsnoepjes. Hij heeft een heel zachte smaak zonder kleverig zoet te zijn. Serveer deze dessertwijn met vers fruit. Je kan hem ook combineren met een kramiektoast en blauwe schimmelkaas.
Intussen liggen de flessen mousserende wijn te rijpen in de kelder. Ik kijk al uit naar volgend jaar om met deze schuimwijn kennis te maken. Wijngoed Choupette is een aanwinst voor de West-Vlaamse wijnbouw. De eerste wijnen zijn van hoge kwaliteit en dat belooft voor de toekomst. Je kan bij Choupette terecht in de stemmige degustatieruimte met zicht op de wijngaard. Daar hebben Quincy en Mieke een winterwijnbar ingericht.

Open op:
zondag 11 december: 11u – 18u
Zaterdag 17 december: 17u – 21u en zondag 18 december: 11u – 18u
Zaterdag 24 december: 10u – 12u

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s