In Aeternum, een nieuwe ‘Thienpont’ wijn

Net voor Kerst ontmoette ik Luc Thienpont. Deze telg uit de beroemde wijnbouwfamilie in Bordeaux was tot 2005 eigenaar van Château Labégorce Zédé in Margaux. Veel vrienden uit de wijnwereld zijn meerdere keren op Labégorce Zédé gaan plukken. ‘De Belgen waren goede plukkers, maar ook stevige genieters’. Nog altijd hoor ik enthousiaste en heroïsche verhalen van collega-sommeliers, die bij nacht en ontij de kelders van het kasteel onveilig maakten. Luc heeft er nog altijd plezier in en voor velen blijft de pluk een fantastische herinnering. Na de verkoop bleef Luc Thienpont actief betrokken bij andere wijndomeinen en tezelfdertijd deed hij een zijsprong naar de graan- en maisteelt. Vandaag is hij met pensioen, zou het rustiger moeten aanpakken en genieten van de geneugten van de Belgische kust waar hij sinds enkele jaren woont. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Luc investeerde in een mooie horecazaak in Oostduinkerke en hij toont nog altijd grote interesse tonen voor de wijnbouw in en rond Bordeaux. Zo liet hij mij onlangs kennismaken met een nieuw project in Montravel. Deze kleine streek ligt net buiten de grens van Bordeaux op enkele kilometers van Castillon-la-Bataille. Montravel behoort tot de wijnstreek Bergerac, in het departement Dordogne. Vlak bij het historische Château La Raye werd een oude, ietwat verwaarloosde wijngaard volledig gerenoveerd met de bedoeling om een superieure witte wijn te maken. ‘We plantten nieuwe percelen met een hoge plantdensiteit, zodat de wortels toekomstgericht dieper verankerd worden’. In de wijngaard rijpen sauvignon blanc en sauvignon gris.
Deze laatste is een mutatie van sauvignon blanc en zorgt bij de assemblages voor wat meer
structuur. Het is een vroegrijpe druif, iets minder aromatisch dan sauvignon blanc, maar wel rijker aan suiker. Heel wat topkastelen uit Bordeaux en Bergerac gebruiken sauvignon gris in hun blend.

In Aeternum 2021
De eerste wijn van Château La Raye draagt overduidelijk de handtekening van een ervaren en knappe wijnbouwer. Niets wordt dan ook aan het toeval overgelaten. De blend van deze wijn is vijftig procent sauvignon blanc en vijftig procent sauvignon gris. De manuele pluk, een strenge selectie en een zorgvuldige persing van volle trossen zorgen voor zuiver en rijp sap. Daarna vergist de most in honderd procent nieuwe eiken vaten, gevolgd door acht maanden rijping. Tweemaal per week gebeurt een batonnage. Het resultaat is een bijzonder fijne wijn.

In het glas
De eerste aanblik in ons glas toont een aantrekkelijke, zuivere wijn met goudgele schijn. De geuren zijn subtiel en fijn. Er is geen overdaad in deze wijn en zeker al geen houtdominatie, ondanks de honderd procent nieuwe eiken vaten. Ik ruik onmiddellijk fruit dat eerder neigt naar frisse ‘tonen’, zoals citrus en pompelmoes. Na het opschudden komen overduidelijke sauvignon kenmerken opzetten met veel vlierbloesem en stekelbes. Nog wat later ruik ik dan toch wat invloed van het hout met zachte kruiden en specerijen. Wat extra zuurstof doet deze wijn deugd. De complexe aroma’s worden bevestigd in de smaak. Wat mij opvalt, is het evenwicht in de mond. Hij zet heel fris aan, maar al snel wordt hij voller en aromatisch met veel geel fruit. Hij is heel toegankelijk, maar kan gemakkelijk enkele jaren rijpen. Serveer deze wijn met een verfijnde keuken. Sauvignon blanc heeft goede affiniteit met groene kruiden. Vandaar dat hij uitstekend past met paling in het groen, parelhoen in dragonsaus of tongfilets met verse pasta en kervelsaus. In Aeternum is bovendien een goede partner van witschimmel- en zachte geitenkazen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s