Het mooiste en beste wijnboek in mijn boekenkast

Ik raas met een ongelooflijke snelheid met de TGV naar Bordeaux. Mensen zitten te praten, slapen of lezen hun favoriete boek. Voor mij zit een mooie jonge vrouw, ze leest een boek.
Ik probeer discreet de titel te lezen, maar het lukt me niet. Ik probeer altijd, als ik reis met de trein of het vliegtuig, te ontdekken wat mensen rondom mij lezen. De mooie jonge dame legt haar boek neer en tersluiks lees ik de titel. Het is de Franse versie van ‘Dagboek van een Zwaluw’, een boek van Amélie Nothomb. Ik vind de mooie jonge dame plots nog mooier.

5 uren op de trein
Zou iemand 5 uren trein kunnen vullen met het lezen in een wijnboek, vraag ik me af?
Ik probeer – op de cadans van de trein – mijn rijtje favoriete wijnboeken voor de geest te halen. Het is vreemd, maar steeds komt hetzelfde boek voor mijn ogen. Is het omdat ik met een groep wijnliefhebbers op weg ben voor enkele dagen Bordeaux, dat in mijn hoofd mijn exemplaar van Editions Féret uit 1968 te voorschijn komt, een reusachtige kanjer van een boek waarin alle wijnkastelen van Bordeaux staan met beschrijving van het wijngoed. Het boek is bijna duizend pagina’s dik en het papier is flinterdun. Het boek is veel gebruikt: de rechterbenedenhoek van elk blad is zwart en hier en daar tonen kleine scheurtjes de gezegende leeftijd van het boek. Ik merk dat de vroegere eigenares vooral informatie opzocht over Médoc, want dat hoofdstuk is het meest gehavend. Dit boek koester ik met veel emotie, want ik kreeg het van een vriendin, een grote dame uit de wijnwereld. Ze werd in de jaren tachtig verkozen tot beste vrouwelijke sommelier van de wereld. Onlangs kocht ik in Parijs een recenter exemplaar, modern, even dik en het papier is nog altijd even dun. Ik gebruik het regelmatig, want volgens mij is de informatie in dit boek wellicht het meest accuraat van alle boeken die over Bordeaux verschijnen.

Mooie kaarten
Zoals vele collega’s heb ik, bij mijn eerste stappen in de wijnwereld, bijna uitsluitend de Larousse wijnencyclopedie geraadpleegd. Dat was 30 jaar geleden een zeer goed boek, overzichtelijk en je kreeg actuele en correcte informatie – hoewel, hoe zou ik toen geweten hebben wat correct was en wat niet… Daarna werd de grote wijnatlas van Oz Clarke – een  onhandig en veel te groot boek – interessant studiemateriaal. Het was de eerste wijnatlas met reliëfkaarten. Met dit boek leerde ik de invloed van terroir en microklimaten kennen. Later heb ik de uitgebreide atlas van Benoît France doorworsteld en ontzettend veel geleerd. Deze schitterende atlas met uiterst gedetailleerde kaarten van elk Frans wijngebied is een heerlijk interessant boek, maar helaas nooit een bestseller geweest. Enkele jaren geleden kon je het boek kopen voor een prikje. Volgens mij is dit boek een must voor de echte liefhebber van Franse wijn.

Wijnreizen
Ik hou van boeken en van wijnreizen. Halfweg de jaren negentig begon ik aan de verkenning van de wijngaarden en dat bracht me in alle continenten. Overal waar ik kom, koop ik een goed wijnboek van het bezochte land en die boeken krijgen een apart vak in mijn boekenkast. Het is niet alleen interessant voor de noodzakelijke informatie, de boeken hebben tevens een emotionele waarde. Als ik ze bekijk of raadpleeg sta ik terug in de wijngaarden van Nieuw-Zeeland, Chili, Zuid-Afrika of Argentinië. Een heerlijke manier om herinneringen levendig te houden.

Misschien wel het belangrijkste boek dat ik de laatste jaren aanschafte is de fameuze The Oxford Compagnion to Wine van Jancis Robinson. Alweer een stevige kanjer die je niet zo gemakkelijk in je handbagage stopt. Geen reisliteratuur dus, maar wel een ideale informant om een reis voor te bereiden. Miss Robinson laat zich goed adviseren en zorgt dat haar boek – bij de verschijning – actueel en correct is. De Compagnion heeft me nog nooit in de steek gelaten. En zowaar… in de nieuwe versie van The Compagnian 2015, die in april 2015 zal verschijnen, werd ik gevraagd om de bijdrage over de Belgische wijnen te schrijven.
Daar ben ik trots op en wat een eer.

Ik stel vast dat mijn favoriete wijnboeken vooral informatief zijn. Misschien moet ik toch eens op zoek gaan naar een mooie roman over wijn om te lezen en te genieten bij een goed glas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s