Heuvellandse wijnen op de proeftafel Deel 1

De Vlaamse feestdag was een ideale gelegenheid. Plaats van afspraak, de idyllische tuin van Wijnhoeve d’Hellekapelle in Loker. We proefden buiten, coronaproof en met voldoende afstand.
Wijnjournalist Stefaan Soenen nam het initiatief om meer dan 30 Heuvellandse wijnen te verzamelen voor een blinde proef. Stefaan heeft zich in enkele jaren tijd ontpopt tot een van de grootste pleitbezorgers van Belgische wijn. Deze ambassadeur van Belgische wijn schrijft voor Perswijn, een Nederlands wijnblad, geeft cursussen in het Leuvense over Belgische wijn en op tijd en stond reist hij het land rond en bezoekt hij zoveel als mogelijk domeinen.
Daarnaast organiseert hij tweejaarlijks ‘De Tafel’. Dit is een bijeenkomst waar journalisten, bloggers en wijnproducenten uit de lage landen zich buigen over een bepaalde druif. Deze proeverij is uitgegroeid tot een diepgaande en interessante studiedag met veel uitwisseling en boeiende ontdekkingen. Zo was er een tafel over pinot noir, pinot gris en riesling. Dit jaar heeft De Tafel als thema, de auxerrrois. Resultaten zijn terug te lezen op diverse blogs.

De proeverij in Heuvelland
Stefaan had hij een evenwichtig panel samengesteld van wijnproducenten en sommeliers. Elke wijn werd geserveerd in een karaf, zodat op geen enkele manier herkenning of beïnvloeding mogelijk was. Iedereen proefde in stilte en bij elke wijn werd, na het proeven, uitgewisseld wat de bevindingen waren. Onderstaande beschrijvingen zijn mijn persoonlijke notities.

Flight 1 de witte wijnen

  1. We starten de degustatie met een ‘mise en bouche’.
    Wiscoutre Rosé
    Wijndomein Entre Deux Monts
    30% kerner / 10% pinot noir / 60% chardonnay / 7gr dosage / 24m sur latte
    Een wijn met fijne pareling en mooie aantrekkelijk rosé kleur die ik omschrijf als ‘pélure d’oignon’. Hij ruikt licht fruitig met een kleine hint van karamel. Wat later komen florale tonen opzetten, met rozen op de voorgrond. Deze aantrekkelijke schuimwijn heeft een prettig mondgevoel. De fijne pareling is eerder zacht en fluwelig dan pittig.
    Hij eindigt in een verfrissende afdronk met veel fruit.
    Conclusie: een schuimwijn die perfect past in de zomerse sfeer, om zo te drinken of bij lichte gerechten met tomaten en zeevruchten.
  2. Wijngoed Reynaert Regent rosé 2019
    100% regent / saignée methode
    Opvallende grenadine/ frambozenkleur, zuiver. De eerste geuren, vóór het walsen zijn intens fruitig met rode vruchten, beetje zoet fruit dat we omschrijven als ‘Bonbon Anglais’. Na opschudden merken we een opvallende verandering in de geuren. We krijgen meer aardse tonen en kruiden. Het contrast tussen de eerste geuren en de aroma’s na het opschudden van ons glas is opvallend. De smaak is fruitig in de aanzet met veel jus samen met evenwichtige zuren. De aangename wijn heeft een middellange afdronk en in de retro komt een licht zoet smaakje naar voren.
    Conclusie: een prettig drinkende zomerwijn
  3. Wijngoed Reynaert Auxerrois 2019
    100% auxerrois
    Deze wijn is helaas foutief. In de wijn merken we veel Co2, schuimend. Heel reductief in geuren. Hij ruikt ook naar gist. Een duidelijk voorbeeld van hergisting in de fles. Wijnmaker Jan denkt dat er iets fout liep bij de filtering van de wijn.
  4. Wijnhoeve d’Hellekapelle Auxerrois 2019
    100% auxerrois / 12,00% / geen restzoet
    Volgens sommige wijnbouwers wint deze druif aan belang in ons land.
    Mooie lichtgele kleur, heel zuiver. We ruiken onmiddellijk veel fris fruit met citrus en appel met wat later ene evolutie naar meer zoet fruit. De smaak is heel sappig met het terugkerend zoet fruit en een opvallend, aangenaam bittertje in de afdronk.
    In de middellange afdronk proef ik pompelmoes en iets kalkachtig (mineraal).
    Conclusie: een elegante, harmonieuze wijn. Om binnen de 3 jaar te drinken.
  5. Domein Vidaigne Johanniter 2018
    100% johanniter. Geen technische info.
    Zuiver en intens goudgeel. We ruiken fijne fruitige aroma’s met steenfruit, abrikoos en veel rijpe peer. Na opschudden nootjes (amandel) en iets meer kruidig. De goede en rijpe geuren zetten zich vlot verder in de aangename smaak. Opnieuw aangenaam fruitig met fris opwekkend zuurtje en een lichte bitterheid in de afdronk.
    Conclusie: mooie, evenwichtige wijn die zeer goed inzetbaar is in de gastronomie of met wit schimmel kazen.
  6. Domaine Vidaigne Solaris 2017
    100% solaris. Geen technische info.
    Licht gekleurd, zuiver. Heel gesloten in de aanvang. In de verte ruiken we wat fruit, maar snel komt vooral buxus naar voren. Vrij vegetaal. Wat een tegenstelling met voorgaande wijn. De smaak is niet versmolten en er is opvallend restzoet.
    Conclusie: een wijn waarbij alle smaken los van elkaar staan en hij zal naar mijn overtuiging, gezien zijn leeftijd, niet meer versmelten.
  7. Wijngoed Klein Rijselhoek Souvignier Gris 2019
    Over de druif: de Duitse stad Freiburg is een belangrijk onderzoekscentrum voor het creëren van nieuwe druivenrassen. In 1983 ontstond souvignier gris uit een kruising van cabernet sauvignon met bronner. Bronner is op zijn beurt een kruising van mezling met een naamloze druif, maar wel met een nummer GM 6494. Aangezien cabernet sauvignon o.a. sauvignon blanc als voorouder zou een duidelijk kenmerk van deze druif merkbaar zijn in souvignier gris.

    Zuiver en kristalhelder zicht. Veel frisse geuren in de aanvang, maar ook opvallende (tomaten) loofgeuren. De smaak is pittig met een opvallend zuur. De smaak eindigt in een middellange afdronk met in de retro wat pompelmoes.
    Conclusie: deze wijn is niet helemaal in evenwicht. Zal misschien nog versmelten.

  8. Wijngoed Koudekot Blanc de Bleu 2018
    100% zweigelt
    Licht gekleurde zuivere wijn. We ruiken appelbloesem en steenvruchten. Na opschudden is er weinig evolutie. De smaak is sappig, maar niet intens aromatisch. Hij eindig in een pittig frisse afdronk.
    Conclusie: correcte wijn, complexloos om snel te consumeren.
  9. Wijndomein Neuve Eglise Pinot Blanc 2018
    100% pinot blanc
    Licht goud geel. In de aanzet hebben we onmiddellijk zoet rijp fruit met perzik en andere gele vruchten. De fruitige impressie blijft zich verder zetten in de sappige en aromatische smaak. Het geheel komt vrij goed samen in de middellange afdronk waarin een subtiel bittertje voor beet zorgt.
    Conclusie: correcte wijn om zo te drinken of bij zachte kazen. Nu op dronk.
  10. Wijndomein Monteberg Pinot Gris 2018
    100% pinot gris
    Zuiver zicht met licht gele schijn. Rijpe geuren met rijp wit fruit, lichte bloesem. Lichtvoetige stijl met goed evenwicht tussen sap en frisse zuren. We proeven in de afdronk een beetje restsuiker waardoor deze pinot gris opvallend zachtaardig smaakt.
    Conclusie: heel correcte en toegankelijke wijn die gemakkelijk weg drinkt. Op dronk.
  11. Wijndomein Ravenstein Pinot Gris 2019
    100% pinot gris
    In de aanblik merken we een lichte aanwezigheid van CO2 dat later, na opschudden van het glas zal verdwijnen. Hij ruikt zacht, met geuren van rijpe peer en perzik. wat later ruik ik een lichte rokerigheid, kenmerkend voor goed gerijpte pinot gris. De smaak is bijzonder sappig en aromatisch in de mond met een subtiele nasmaak van perzik.
    Conclusie: heel harmonieuze wijn met veel lengte. Wijn met potentieel en goed inzetbaar bij gerechten met romige structuur
  12. Wijngoed Zilver Cruys Pinot Gris 2018

100% pinot gris met korte schilmaceratie
De schilinweking is merkbaar in de diep goudgele kleur. Heel opvallend is de gebrande geur die onmiddellijk naar boven komt. De evolutie in het glas en het contact met zuurstof leveren meer oxidatieve aroma’s die niet zo prettig ruiken. De mond structuur is enerzijds vettig en anderzijds heeft de wijn ook een pittig zuur. De afdronk is middellang.
Conclusie: de smaken zijn helaas niet goed versmolten, waardoor deze wijn onevenwichtig proeft.

  1. Wijnhoeve D’Hellekapelle Chardonnay 2018
    100% chardonnay met 4 maanden rijping in eiken vaten
    Licht intens met goudgele tint. We ruiken zacht fruit, citrus en in de achtergrond florale tonen. De smaak is sappig met een pittig, fruitige fraîcheur. De afdronk is middellang en in de retro proef je een beetje de nootachtige invloed van de houtlagering. Ik herken daarin een beetje gegrilde amandel.
    Conclusie: goede wijn die nu op dronk is en goed inzetbaar in gastronomie, bijvoorbeeld bij gegrilde of gebakken vis.
  2. Wijngoed Ravenstein Chardonnay 2019
    100% chardonnay – houtgelagerde wijn – vergist en 6 maanden gerijpt in 500l vaten
    Zuiver zicht met goudgele schijn. Deze wijn heeft mooie en aantrekkelijke aroma’s. We ruiken veel rijp, geel fruit samen met aroma’s van de rijping in hout. Dat uit zich in botersnoepjes (babelutten) en noten. Bij opschudden komt het rijpe fruit weer opzetten. De complexe geuren komen terug in de smaak die evenwichtig is met veel sap en een fijn fruitig zuur.
    Conclusie: Knappe, verfijnde wijn. Een wijn die nu al zeer toegankelijk is, met goed bewaarpotentieel.
  3. Wijnhoeve d’Hellekapelle Chardonnay / Auxerrrois 2019 vatstaal
    60% chardonnay en 40 auxerrois – wijn in evolutie – houtlagering – kreeg geen malo
    Deze wijn, in volle rijping, speelt met veel verschillende aroma’s. Hij zet aan met een lichte rubbertoets en lichte gistgeuren, maar snel komt tropisch fruit opzetten. De smaak is sappig en zachtaardig. Hij heeft een vrij lange afdronk met een fruitige nasmaak waarin we weer de tropische aroma’s proeven.
    Conclusie: beloftevolle wijn.

Volgende bijdragen binnen enkele dagen. Volg het op mijn FB pagina
Deel twee:  mousserende wijnen
Deel drie: rode wijnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s