De vrijdagreviews 15

15/04/2021

Wekelijks neem ik twee wijnen onder de loep. Een gedetailleerde bespreking en tips voor wijn en gerecht. Ontdekkingen en gevestigde waarden, mousserend en stil, uit heel de wijde wijnwereld. Proeven met verschillende glazen, temperatuur, gekarafeerd of niet etc.… Elke week twee wijnen. Kort, bondig en accuraat. Deze week staan twee wijnen uit het Duitse Pfalz op de proeftafel.

Wat voorafging

Twee goede wijnvrienden, Gerd Brabant en Marc Roovers, hebben samen een wijnboek geschreven. Dat is natuurlijk niet zo uitzonderlijk. Maar dit is boek is heel speciaal. Gisteren werden de eerste exemplaren verstuurd naar de vele tientallen liefhebbers die, net als ik, reikhalzend uitkijken tot hij in de bus valt. Dit is, zoals ik schrijf, niet zomaar een wijnboek. Gerd en Marc schreven een van de meest complete boeken over Duitse wijn. Volgens een Nederlandse journalist is het al meer dan veertig jaar geleden dat een dergelijk informatief boek werd uitgebracht over Duitse wijn. Het zijn dan ook niet de eerste de besten die dit boek schreven. Gerd is bijna een synoniem voor Duitse wijn in Vlaanderen. Hij was jarenlang een van de gezichten van Vinikus & Lazarus, een belangrijke invoerder in ons land, hij is medewerker bij de promotiedienst van Duits Wijninstituut en begeleidt (wandel) reizen naar Duitsland. Marc kent overal zijn weg in de Duitse wijngebieden en heeft een passie voor de rieslingdruif. Sinds 2011 heeft hij een diepgaande en boeiende blog over de riesling en de Duitse wijnen in het algemeen. https://vriendenvanderiesling.wordpress.com/.
Beide heren zijn voor mij een absolute referentie als het over Duitse wijn gaat. Het boek kan je bestellen bij www.vinikus.be en bij verschillende wijnhandelaars in Vlaanderen en Nederland. Vanaf half mei ligt het in de betere boekhandel.  Als eerbetoon aan hun schitterende werk heb ik vandaag twee Duitse wijnen uit mijn kelder gehaald. Uiteraard kies ik voor een Winzersekt en voor een riesling, twee producten waarvoor Duitsland een serieuze reputatie heeft.

Weingut Winterling La Coulée d’Or Brut 2014
Crémant Pfalz

In het prille begin van deze vrijdagreviews proefde ik twee superieure Sekt-wijnen van Schlossgut Diel en Weingut Raumland. Je kunt de proefnota’s nalezen via mijn website. Vandaag proeven we ‘La Coulée d’Or Brut’ van Sekt & Weingut Winterling uit Niederkirchen in de Pfalzregio.
Anne en Martin Winterling startten in 1982 met hun domein en kozen van meet af aan voor de productie van mousserende wijn. Vandaag worden ze bijgestaan door hun drie kinderen Susanne, Stefan en Sebastian. Het domein heeft 12 ha wijngaarden die biologisch bewerkt worden. Daarnaast huren zij twee hectaren bij vrienden uit de regio. Deze wijngaarden worden volledig onderhouden en bewerkt door de familie Winterling. Er worden ook ‘stille’ wijnen gemaakt en een van de zonen houdt zich bezig met de productie van gin. De wijnen gisten zoveel als mogelijk op natuurlijke wijze en er wordt gedégorgeerd op vraag van de klant, ‘à la demande’, zegt Martin. We vragen hem waarom hij het woord Crémant gebruikt. Dat heeft veel te maken met de onduidelijkheid over schuimwijnen in de Duitse wijnwereld. Sekt staat voor topwijn, maar ook voor eenvoudige, halfzoete schuimwijn die gemaakt wordt in grote tanks. Om een onderscheid te maken gebruikt Martin Winterling al van bij de opstart de benaming Crémant. De naam verwijst naar wijnen die geproduceerd worden volgens de klassieke traditionele methode, met tweede gisting in de fles. Martin geeft ook toe dat de benaming Crémant niet echt ingeburgerd is bij de consument. Weingut Winterling behoort tot de top van de Sekt-producenten. Er wordt dan ook niets aan het toeval overgelaten: manuele, zorgvuldige oogst, zachte persing van volledige trossen, kleine rendementen en natuurlijke gisting voor de wijnen die fermenteren in houten vaten. Er worden enkel brut en extra brut wijnen gemaakt. Onze wijn van deze week ‘La Coulée d’Or Brut’ is gemaakt van 40% chardonnay, 40% pinot noir en 20% meunier. De most vergistte in houten vaten van 500 liter en bleef daarna 9 maanden rijpen ‘sur lie’. Na het bottelen voor de tweede gisting bleef de wijn nog 40 maanden in de kelder ‘sur latte’. Ik proef deze wijn in een Lehman Jamesse glas.

In het glas
Ik bemerk een aantrekkelijke goudgele wijn met een intense en ultrafijne pareling. De geuren zijn heel geconcentreerd en spatten als het ware uit het glas. Ik ruik rijpingsgeuren en de invloed van de autolyse met toast, gebakken noten en gekonfijte appel. Wat later komt meer fruit opzetten. Ik herken warme abrikoos, gevolgd door biscuit en amandelspijs. Dit is een genereuze wijn die voortdurend evolueert in het glas. Later, na licht opwarmen, wordt hij meer spicy en ruik ik ook wat gemalen peper.  De smaak bevestigt alle fraais van de geuren met dezelfde aroma’s die terugkeren in de mond. Hij heeft een zachtaardige mousse met fijne zuren die zo evenwichtig smaken dat ik een umamigevoel in de mond krijg. Deze smaakvolle wijn is een ideale maaltijdbegeleider. Wij drinken hem deze avond met een gebakken kabeljauwmoot en de eerste asperges van het jaar. Na het koken leg ik ze kort op de grillplaat. De smaak van in boter gebakken kabeljauw en de licht getoaste asperges zijn in perfecte harmonie met deze schitterende wijn. Serveer hem verder met oude comté of een salade met gerookte forel.

(Nog) niet in België, maar je vindt de wijnen van Winterling wel op de Nederlandse markt. https://markvandewijn.nl/ .

Weingut Acham-Magin Forster Pechstein Grosses Gewächs 2013
Riesling Trocken

Het is altijd prettig toeven in het Weingut Acham-Magin. De combinatie wijndomein en ‘gutsausschank’ (lett. wijnbar) trekt wijnliefhebbers aan van heinde en ver. Eten en wijnproeven met uitzicht op de mooiste wijngaarden van de Pfalz, dat is iets waar we allen naar uitkijken. Het weingut wordt gerund door Anna-Barbara Acham en haar man Vinzenz Troesch. Zij is een van de nazaten van dit historische wijngoed en de tweede generatie vrouwelijke wijnmakers. Het domein bestaat al sinds 1713 en enig opzoekingswerk leert me dat het toen al een herberg was, annex wijndomein. Gastvrijheid zit dus in de genen. De familie Acham-Magin kocht het wijngoed in 1910 en liet meteen van zich spreken. Zij waren toentertijd medeoprichter van de VDP, het prestigieuze Verband Deutscher Prädikats- und Qualitäts Weingüter. Het domein is 11 ha groot, waarvan 80 % aangeplant is met riesling, de favoriete druif van Anna-Barbara. Zij is eigenaar van verschillende percelen op de beste wijngaarden zoals Jesuitengarten, Kirchenstück en Pechstein. Het weingut is officieel erkend voor biologische wijnbouw. Er wordt uiterst secuur gewerkt met strenge selectie in de wijngaard. Daarna volgt een zorgzame vinificatie. Anna-Barbara is geen voorstander van werken met houten vaten. Zij gebruikt uitsluitend roestvrijstalen tanks en vergist op lage temperatuur. ‘Wij maken terroir wijnen’ zegt ze, ‘we doen er alles aan om de pure expressie van riesling weer te geven in onze wijn’.
Onze vrijdagwijn komt uit Pechstein, een wijngaard van 15,7 hectare. De ranken hebben een zuidoostelijke ligging en genieten van een vroege en langdurige zoninval. De bodem bestaat uit zandleem, basalt en klei. Het zwarte basalt neemt veel zonnewarmte op en geeft die graag terug naar de druiven. Daarnaast zorgt basalt ook voor veel minerale aroma’s. Onze wijn van deze week is een Grosses Gewächs. Dat betekent dat dit een droog gevinifieerde wijn is, afkomstig uit een VDP Grosse Lage. Pechstein is een Grosse Lage wijngaard, of een Grand Cru wijngaard. Tot de Grosse Lage behoren de best gelegen wijngaarden van Duitsland. De vermelding Grosse Gewächs duidt op een droge wijn van druiven die geoogst zijn in een Grosse Lage.

In het glas
We proeven deze wijn in een Spiegelau Authentis glas. Voor een wijn van, intussen acht jaar oud, is er weinig kleurevolutie. De kleur is licht goudgeel met een opvallende schittering. Ook in de geur ruik ik niet onmiddellijk de kenmerkende verouderingsgeuren van riesling. Bij de aanzet is er een heel lichte ‘petrolé’ waar te nemen en veel gekonfijte ananas, honing en frissere citrustonen. Bij het opschudden komen meer tropische aroma’s naar voren waarin ik gember en lychee herken. De complexe geuren zetten zich verder in de rijke smaak. Deze Pechstein is mondvullend en vlezig met zeer aangename en fruitige zuren. Ik lees in mijn nota’s ‘ultrafijn’ zuur, kenmerkend voor goed gemaakte riesling. De lange afdronk eindigt met een licht prikkelende hint van witte peper. Deze wijn is nu perfect op dronk, maar heeft alles om mooi te verouderen. Hij kan zeker nog 5 tot 8 jaar bewaren. Je kunt deze elegante, droge wijn serveren bij frissere en smaakrijke gerechten. Probeer hem bij een ceviche. Dit is een Peruaans gerecht waarbij verse vis gemarineerd wordt in citrus met aromaten. Je kunt bij ceviche je fantasie botvieren en allerlei kruiden en groenten gebruiken. Bij deze riesling snijden we verse, rauwe zeebaars in fijne stukjes en laten de vis marineren in limoen, rode peperbolletjes, kappertjes en gesnipperde radijs. We serveren er gebakken zoete aardappel bij. De combinatie van frisse, pittige smaken en de fluwelig smakende aardappel vinden we ook terug in de structuur van deze wijn. Een heerlijke match.

Deze wijn werd ter plaatse gekocht en kost 40,00 euro op het domein.
Weingut Acham-Magin is (nog) niet op de Belgische markt.